Peugeot 307 1.4i XT (2006. – 75.600 km) – Polovnjak

Peueot 307

Peugeot 307 je sredinom 2001. zamenio model 306 te je na tržištu izdržao do jeseni 2007., kad ga je zamenio model 308. Startovao je izvrsno te je osvojio titulu ‘Evropskog automobila 2002. godine’. Kupci, međutim, od toga nisu imali velike koristi, jer je 307-ica bila puna ‘dečjih bolesti’. Najviše je problema bilo s upravljačkom elektronikom, a problema je bilo i s ubrizgavanjem, podizačima stakala, alternatorom. Ni mehanika nije bila bezgrešna, a problema je najviše bilo sa servouređajem upravljača, gumenim osloncima prednjeg vešanja, trošenjem diskova i prednjim amortizerima. Pročuo se glas da su 307-ice nekvalitetne i to je dosta naštetilo ugledu Peugeota. Iz nekog čudnog razloga najviše problema bilo je sa osnovnim benzincem 1.4 sa 75 KS (verovatno stoga što je bio i najbrojniji), za kojeg se dugo mislilo da je ‘nepoderiv’. Na kraju je ispalo da mu je dizajn najveća vrlina.

Dizelaši su bili uverljiviji od benzinaca, premda to ne mora biti pravilo kod polovni primeraka. Kod automobila s više od 100.000 km u pravilu je bolje izabrati benzinski model, jer nema turbopunjača, pumpe visoko pritiska i brizgalica. Peugeot 307 je izuzetak, posebno kad se radi o dvolitrenoj turbodizel verziji sa 90 KS. Manje je temperamentna  od nove sa 136 KS, ali je izdržljivija i solidnija. Ukratko to je bio najbolji mehanički sklop prvog Peugeota 307, uključujući menjač sa kvačilom. S vremenom se  verzije Peugeota 307 poboljšavaju, posebno nakon redizajna iz 2005., kad su ‘zategnute bore’ te su zamenjeni svi sklopovi koji su stvarali problema. Francuski je kompakt postao pouzdan, a solidan je bio od početka, što se dobro uočava na test modelu, koji je u pet godina prešao 75.600 km. Osim redovno održavanja nije bilo nikakvih zahvata na automobilu, a motor dosad nije ni zakašljao.

Peugeot 307

Dorađena verzija osnovnog benzinca zapremine 1360 ccm sa 16 ventila i 88 KS pokazala se pouzdanom i izdržljivom te umerene potrošnje

Uvod nije ukazivao na dobro, ali zaključak prikazuje ovaj automobil u puno boljem, zapravo vrlo dobrom svetlu. Naime, nakon što je popravljeno ono što se trebalo popraviti, Peugeot 307 je postao zreo kompakt, koji je za preporuku. Pruža dosta za uložen novac i ako se redovno održava i normalno vozi, problema najčešće nema. Za četvrtinu je jeftiniji od  Golfa, a objektivno, nije lošiji. Benzinske su verzije u pravilu znatno jeftinije od dizelskih, a imaju manje kilometara te je manja verovatnoća da ćete naleteti na primerak s vraćenom kilometražom, odnosno da ćete kupiti ‘mačka u vreći’. Test model je u punoj snazi i sve je u dobrom stanju, kao da se tek dobro razradio. Dobro vuče i prosečno troši sedam do osam litara. Bez zazora je upravljački mehanizam i podvozje, a jedino menjač ima predugačak hod i nije precizan (poznata boljka starijih PSA modela, a izduvni sistem stvara malo dublji zvuk nego kod novog modela. Ipak, pregledom na dizalici, ne otkriva se dotrajalost, pa još neko vreme ne treba očekivati nužnost zamene.

Peugeot 307

Ako uočite mastan uljni karter, to znači da ga vlasnik nije dobro održavao i pazio, ali i rizik da je vožen s manjkom ulja. Kod test modela propuštanje ulja je zanemarljivo, što je zasluga i redovno održavanja i umerene vožnje. Treba pregledati i unutrašnjost. Kod test modela je sve OK, a upadljivo deformisana sedišta i izlizane komande nisu dobar znak. Važno je da motor pali iz prve, radi mirno u praznom hodu i kod dodavanja gasa ne dimi, a ovaj je model je uspešno položio taj test. Dakle, nakon vizuelnog pregleda unutrašnjosti i podvozja (tada je nužno proveriti i limariju, da automobil nije bio slupan), treba proveriti zazor upravljača i vešanje te na kraju izmeriti kompresiju u motoru. Potom sledi test vožnja, koju je ovaj model uspešno savladao – obzirom na godine i kilometre, sve je na svom mestu. Tada je važno da auto dobro drži pravac i da se kod kočenja ne zanosi. Ako je sve u dobrom stanju, kupovina se zbog povoljne cene po pravilu isplati. Ne treba zanemariti ni da je rizik krađe 307-ice stoputa manji nego kod Golfa.

Peugeot 307

Volan je bez zazora, a ručica menjača ima nešto duži hod nego kod novog modela, ali sve i dalje deluje solidno

 

TEHNIČKI PODACI
Motor: benzinski, redni 4-cilindarski, dva bregasta vratila u glavi (zupčasti kaiš), 16 ventila,
Zapremina: 1360 ccm
Snaga: 65 kW (88 KS) pri 5250/min
Moment: 133 Nm pri 3250/min
Pogon: prednji
Dimenzije: 420 x 174,5 x 151 cm
Osovinski razmak: 261 cm
Prtljažnik: 340/1330 litara
Gume: 195/65 R 16
Brzina: 172 km/h
0-100 km/h: 12,8 s
Potrošnja: 6 do 9,5 litara
Proizvodnja: 2001. – 2007.

Autor: dr. Željko Marušić
Izvor: autoportal.hr

Be the first to comment on "Peugeot 307 1.4i XT (2006. – 75.600 km) – Polovnjak"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*