Lotus 3 Eleven

Lotus 3 Eleven

LOTUS predstavlja radikalni 3-Eleven, najsnažniji i najbrži model u istoriski ove slavne fabrike.
Kada kažemo najbrži u okviru Lotusa to znači ispod 3 sekunde za sprint do 96 km/h, odnosno 6 sekundi za ubrzanje do 160 km/h. U svojem Race izdanju ovaj će model test stazu u Hethelu apsolvirati za jednu minutu i 19.5 sekundi, a Nürburgring u manje od 7 minuta.

Lotus 3 Eleven
Iako možda izgleda poput igračke za zabavu istina je samo delimična. Da, zabava je zagarantovana, ali radi se o ekstremnom automobilu koji u svakom detalju opravdava cenu od minimalno 82.500 GBP.
Karoserija od laganog kompozita i ukupna masa od svega 890 kg s jedne strane, te 460 KS maksimalne snage u Race izdanju s druge jasan su pokazatelj o čemu se tu radi. Tačka na i je potpis Lotusa, imena koje garantuje vrhunsku dinamiku na putu.
Ponovimo, ovaj automobilčić uhvati će 96 km/h za 2.9 sekundi i postići 290 km/h. Izaberete li težu (925 kg) putnu Road verziju tada računajte na “svega” 410 KS i neznatno lošije performanse (0-96 km/h za 3.3 s, 280 km/h).
Lotus 3 Eleven
Race verzija ima motor povezan sa sekvencijalnim menjačem, dok je kod putne verzije  u pitanju “običan” ručni menjač, takođe sa šest stepena prenosa.
Öhlinsovi amortizeri su standardni,  kao i Michelinovi pneumatici mera 225/40 ZR18 napred i 275/35 ZR19 pozadi, Pilot Super Sport i Cup 2, ovisno o izvedbi. AP Racing četiri-klipne kočnice brinu se sigurno zaustavljanje, a diskovi su mere 332 mm.
Lotus 3 Eleven
Odlično pogođena aerodinamika i downforce od 150 kg pri 240 km/h, odnosno 215 kg kod trkačke verzije sa podesivim krilom, garancija su odlične veze s podlogom u prilog čemu ide podatak o lateralnim akceleracijama koje vozilo podnosi zadržavajući putanju.
U zavojima će tako vozač iskusiti i do 1.5 g, što je na nivou boljih sportaša. Primera radi, kod Veyrona je lateralno ubrzanje do 1.4 g. Inače, Lotusova predanost redukovanoj masi vidi se i kroz upotrebu Li-Ion akumulatora čime se uštedelo do 10 kg.
Iako prednja armatura donosi TFT info ekran oprema je jedina stavka gde Lotus donekle zakida vlasnika. Kao što dolikuje iskonskim sportašima GPS sistem  je potrebno doplatiti, a o drugim blagodatima nisu predviđene ni rasprave.
Lotus 3 Eleven

Prve isporuke ovog modela serije limitirane na svega 311 primeraka očekuju se već u martu. Putnička verzija starta od 82.500 GBP, dok je trkačka dostupna po početnoj ceni od 97.083 GBP.

Foto: Lotus
Piše: M.N.
Izvor: www.index.hr

Be the first to comment on "Lotus 3 Eleven"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*