Volkswagen Budd-e koncept

Volkswagen Budd-e koncept

Volkswagen je najavio ozbiljne planove o novoj generaciji Microbusa prezentacijom električnog konceptualnog kombija Budd-e na Sajmu potrošačke elektronike (Consumer Electronics Show) u Las Vegasu.

Koncept može da pređe 600km korištenjem električne energije, zasnovan je na potpuno novoj platformi i ima novi interfejs za komande pokretima. Koncept se oslanja na nasleđe Microbusa, ali u njegovom izgledu ili tehnologiji nema ničeg retro. Umesto toga, vozilo je futirističko u svim detaljima.

Volkswagen Budd-e koncept

Budd-e je zasnovan na potpuno novoj Modular Electronic Toolkit platformi i koristi novo baterijsko pakovanje od 101 kWh. Prednji i zadnji motori prenose snagu na sve točkove, a maksimalna brzina je 150km/h.

Volkswagen tvrdi da se baterijsko pakovanje može napuniti do 80% kapaciteta za samo 15 minuta korištenjem novog brzog punjača, čije uvođenje u serijske modele Volkswagen trenutno razmatra.

Volkswagen Budd-e koncept

Budd-e je multifunkcionalan, pa može da posluži i za napajanje kuće ili da se iskoristi kao kancelarijska alatka povezivanjem sa takozvanim pametnim domovima (Smart Home). Volkswagen navodi da koncept može da posluži i kao mobilno sanduče za prijem pošte korištenjem digitalnog ključa.

Volkswagen Budd-e koncept

Volkswagen Budd-e koncept

U kabini su iskorišteni digitalni ekrani umesto analognih pokazivača, retorvizora i tradicionalnih tastera i dugmića. Komande pokretima mogu da zadaju i putnici (naprimer za otvaranje kliznih vrata), a vozač na raspolaganju ima još više mogućnosti (komande glasom, pokretima, dodirivanjem ekrana ili korišćenjem kontrola na upravljaču).

Iako neki od elemenata verovatno neće naći put do serijskog proizvoda, Volkswagen tvrdi da je ovaj koncept nagoveštaj dizajna svih budućih modela ove marke.

Autor: Miodrag Lukić
Izvor: www.nacionalnaklasa.com

Be the first to comment on "Volkswagen Budd-e koncept"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*