Otkrivamo kako ispravno upaliti motor automobila na debelom minusu?

smrznut automobil

Kako su pale temperature ispod nule mnogi vozači se pitaju kako postupati s pokretanjem motora i koliko treba pričekati pre nego započnu  vožnju. U Nemačkoj je zabranjeno grejati motor automobila dok stoji u mestu, ali taj zakon je donesen iz ekoloških razloga. Ali, ima i tehničkog aspekta. Vozači se pitaju da li s benzinskim ili dizel motorom smeju prvo u mestu zagrejati motor ili je sasvim svejedno ako se krene odmah.

Kako postupati s pokretanjem motora i kada početi voziti po hladnom na debelom minusu – pokrenite motor, pričekajte pola minute do minutu i polako krenite i pripazite na menjač

Situacija je ovakva. Hladan motor koji se pokrene u pravilu puno sporije dostigne radnu temperaturu ako vozilo stoji u mestu, nego u vožnji. Posebno je to izraženo kod dizel motora koji se na niskoj spoljnoj temperaturi vazduha ni neće zagrejati na radnu temperaturu ako radi u mestu. Dakle, preporučujemo da po pokretanju motora krenete odmah i to lagano. Samo kod jako ekstremno niskih temperatura, minus 15 i niže savetujemo da po pokretanju motora pričekate minutu dva ‘na leru’ da se sve u motoru stigne podmazati pre nego što opteretite motor višim obrtajima, odnosno pre nego započnete vožnju.

zavejan automobil
Otkrivamo kako ispravno upaliti motor automobila na debelom minusu?

Motoru treba puno duže da se zagreje dok je vozilo zaustavljeno, nego u vožnji. Dakle, krenite polagano i ne preterujte s gasom, odnosno s visokim obrtajima dok se motor ne zagreje na radnu temperaturu. U svakom slučaju pri pokretanju motora stisnite papučicu spojke (kuplunga) da olakšate posao akumulatoru i da se motor lakše pokrene. Kod izrazito niskih temepratura posebno obratite pažnju prema menjaču, jer se njegovo ulje može jako zgusnuti i pružati veći otpor na ručici pri promeni stepena prenosa, pa dok se i ulje u menjaču ne zagreje treba nežnije postupati s menjačem.

Izvor:  automania.20minuta.hr

Be the first to comment on "Otkrivamo kako ispravno upaliti motor automobila na debelom minusu?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*