Šta kada tečnost zaledi?

posuda

Jedna od zimskih muka vozača je svakako slučaj kada tečnost za vetrobran zaledi u sistemu, a tada nastaju brojni dosadni i nimalo jeftini kvarovi. Evo kako da ih rešite ili izbegnete.

Naime, sistem za pranje vetrobranskog stakla se sastoji od motora prskalice vetrobranskog stakla, nepovratnog ventila prskalice, zadnje prskalice, dve prednje prskalice, pumpe, creva i posude za samu tečnost.

Brizgaljke se u slučaju zaleđivanja lako mogu popraviti. Najčešće je potrebno da ih polijete vrućom vodom i led koji se nakupio u njima će opustiti. Međutim, led, istina u retkim slučajevima, može da ošteti brizgaljke tako da one kasnije mogu pogrešno usmeravati tečnost. Tada se dešava da ona samo curi jer se ne raspršava po staklu ili da prska previše nagore tako da preskače čitav vetrobran.

Ovo se takođe dešava i kada su brizgaljke pune nečistoća. Međutim, to se rutinski popravlja u servisu.

posuda

U zavisnosti od konstrukcije sistema za pranje vetrobrana, pumpa retko strada. Tako recimo kod pojedinih modela kao što je „opel astra“ u slučaju zaleđivanja tečnosti, pri pokušaju da operete prozore pregori osigurač i na taj način spasi daleko skuplju pumpu. Što se tiče creva ona nisu toliko na udaru jer su napravljena od elastične gume i retko se dešava da tečnost za vetrobran u njima zaledi.

Međutim, deo koji je najviše na udaru u slučaju zaleđivanja je posuda u koju sipamo tečnost i tokada je napunimo do vrha. Ona je plastična i kada se tečnost u njoj zaledi, usled širenja leda ona vrlo lako može da pukne. Kada se to desi u servisu morate zameniti celu posudu. Osim što će vam ovo oduzeti vreme i živce, odraziće sei na vaš novčanik. Kako smo saznali u zvaničnim servisima, to je deo koji najčešće strada i jednostavno mora da se menja ceo. Takođe, saznali smo i da su cene zamene ovog dela relativno visoke jer je posudi često veoma teško pristupiti, a na pojedinim automobilima kao što je „golf V“ mora se bukvalno rastaviti kompletan prednji kraj. Sve to dodatno treba da utiče na vas da pri kupovini tečnosti otvorite četvoro očiju i obratite pažnju na kojoj temperaturi ona ledi, kako biste izbegli nepotrebne troškove.

Cene zamene posude za tečnost za pranje vetrobrana u zvaničnim servisima:

MARKA/MODEL Iznos(din.)
 Fiat Punto II 12.370(isključivo se prodaje u kompletu sa pumpom)
 Dacia Sandero 5.360
Reno Clio II 6.900
BMW E90 10.500
Opel Astra H 8.500
VW Golf V 10.215
Citroen C4 9.000
Peugeot 307 9.000
Toyota Yaris 5.200
Škoda Octavia 6.300
Hyundai i30 5.164
Audi A3 10.100

Izvor: vesti.mojauto.rs

Be the first to comment on "Šta kada tečnost zaledi?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*