Fleksibilno Boschovo rešenje za integraciju pametnih telefona

bosch mySPIN

Upotrebljavate li navigaciju, usluge streaminga ili kalendar na svojem pametnom telefonu čak i za vreme vožnje? Boschovo rešenje za integraciju pametnih telefona mySPIN vam to omogućuje – legalno i prilagođeno korisniku…
Boschova tehnologija kojom se od 2014. godine koristi celi vozni park marke Jaguar Land Rover povezuje mobilni telefon s automobilom, bez obzira na to koristi li uređaj iOS ili Android sistem. Uz mySPIN moguće je upravljanje aplikacijama koje je Bosch odabrao i izmenio putem ekrana osetljivog na dodir na srednjoj konzoli bez upotrebe pametnog telefona. Bosch je u Kini napravio ogroman iskorak prema daljem širenju OEM rešenja. Primera radi, proizvođači vozila JAC i Changan Ford će nuditi rešenje za integraciju u svojim modelima; osim toga, Bosch je potpisao ugovor o saradnji s kineskom tehnološkom korporacijom Tencent. Broj aplikacija koje su poboljšane tako da sadržavaju funkcije usluge mySPIN stalno raste od 2013. godine i trenutno iznosi tek nešto manje od 50 – što je tri puta više nego u sličnim sistemima. Poseban je naglasak stavljen na aplikacije za navigaciju i medije, npr. TomTom, Parkopedia, Hotelseeker i Audials.

Snažno širenje u Kini

Boschov partner za saradnju Tencent jedna je od tri najveće kineske internet kompanije. Njene usluge poput „QQ Music” ili aplikacije za mobilnu komunikaciju „WeChat” prikupile su više od 500 miliona korisnika. Tencent planira optimizaciju aplikacije za mySPIN koja će vršiti izbor komunikacijskih usluga dostupnih za vreme vožnje. Nove će usluge proširiti asortiman mySPIN aplikacija, ali i pridoneti rastućem broju prilagođenih verzija za regionalno tržište.
Na sličan će način kineski proizvođač vozila JAC početi nuditi mySPIN u novim modelima od 2016. godine, čime će svojim klijentima pružiti priliku za pristup širokom spektru korisnih aplikacija za vreme vožnje automobila. Proizvođač Changan Ford jednako će postupiti 2017. godine.

Inovativni putevi do novih aplikacija

Pri odabiru aplikacija za mySPIN, Bosch ne ograničava svoju saradnju na dobro poznate pružaoce usluga poput TomToma, nego istražuje i druge mogućnosti: razvoj vlastitih aplikacija, kao što je Drivelog, ili saradnju sa startup firmama, kao što je Familo. Primera radi, ta aplikacija je pobednik programerskog maratona koji je organizovao Bosch. Programerski maratoni događaji su na kojima se nakratko okupljaju programeri, programski inženjeri, dizajneri i menadžeri projekata radi intenzivne saradnje na zajedničkom razvoju softverskog programa. Korišćenjem raznolikih pristupa Bosch osigurava dostupnost popularnih aplikacija kao i da inovativni novi proizvođači takođe imaju priliku da privuku kupce da dođu u njihovim automobilima.

Iskorišćavanje podataka o vozilu

Zahvaljujući jedinstvenoj strukturi usluge mySPIN, proizvođači automobila u svakom trenutku zadržavaju potpunu kontrolu nad odabirom aplikacija kojima se njihovi kupci mogu koristiti, dizajnom verzija – kao i upravljanjem dostupnim informacijama. „To je prednost i za vozače jer im proizvođač njihovog automobila može predstavljati pouzdanog partnera”, izjavio je Torsten Mlasko, generalni direktor kompanije Bosch SoftTec GmbH. U budućnosti će proizvođači automobila upotrebljavati mySPIN verzije i kako bi podatke o vozilu učinili dostupnima za aplikacije. Podaci poput pritiska u gumama ili nivoa goriva u tom se slučaju mogu upotrebljivati u aplikacijama. Na primer, stanica za punjenje koja nudi niže cene biće predložena samo ako je indikator napunjenosti dostigao rezervni nivo.

Sve aplikacije odobrene za mySPIN posebno su dizajnirane za upotrebu tokom vožnje tako da je osiguran najmanji mogući nivo ometanja vozača, čime se postiže veća sigurnost. Tehničke prepreke za aplikacije u ovom slučaju su malobrojne. Programerima aplikacija dostupan je komplet za razvoj softvera. Svaki proizvođač automobila može odlučiti koje će aplikacije biti dostupne za upotrebu u određenim vozilima i definisati ih na tzv. listi dopuštenih aplikacija, koja se može fleksibilno ažurirati i proširivati. Osim integracije pametnih telefona sa sistemom iOS i Android, već je ostvareno rešenje za Windows phone kao prototip i može se isporučiti proizvođačima vozila na zahtev.
Jednostavno povezani.

Izvor: www.automagazin.rs

Be the first to comment on "Fleksibilno Boschovo rešenje za integraciju pametnih telefona"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*