Lada – najpoznatiji ruski auto

Lada

Istorija Lade počinje 60ih godina XX veka kada je fabrika automobila otvorena u kooperaciji italijanskog FIATa i komunističke Rusije. Izgrađena na obalama Volge, fabrika je ubrzala razvoj najbližeg grada koji je nosio italijansko komunističko ime – Toljati, koji se ubrzo proširio oko fabričkih postrojenja.

Interesantna je etimologija naziva samog grada, ali i modela koji su proizvođeni u fabrici. Naime, Palmiro Toljati je bio italijanski političar i dugogodišnji vođa Komunističke partije Italije, pa je grad u kome je došlo do kooperacije FIATa i SSSRa, po njemu i dobio ime. Što se tiče naziva Lada, ono potiče iz staroslovenske mitologije, a vezano je za boginju leta, ljubavi i lepote,

Lada

Kao osnova za rane modele Lade, korišćene su FIATove platforme, a automobili su, u početku, zamišljeni kao narodni i dostupni svima. Platforma FIATa 124 bila je adaptirana za zadovoljenje potreba i uslova ruskog tržišta i temperatura nižih od nula stepeni celzijusa. Da bi se povećala izdržljivost, konstrukcija je značajno ojačana. Postojeći motori su zamenjeni novim sportskim,  sa novim dizajnom i ojačanom bregastom osovinom a bili su značajno bolji i kvalitetniji nego u FIATovim modelima.

Lada

Mrazevi i hladnoća su bili glavni razlog neispravnosti i problema sa motorima, pa su se preduzimale mere predostrožnosti da bi se izbegle neprijatnosti kao što je zaglavljivanje u nekom bespuću bez šansi za opstanak. Iz tog razloga, automobil je dobio i pomoćnu pumpu za gorivo, kao i start ap bateriju, u slučaju iznenadnog otkazivanja akumulatora.

Što se Lade tiče, važno je znati da je ona nije proizvođač automobila, već robna marka fabrike AvtoVaz. Kao što i samo ime kaže, Lada je napravljena da bude dugovečan i izdržljiv automobil.

Prvi modeli po ugledu na FIAT su bili sedan VAZ 2101 i karavan VAZ 2102, posle koje je izbačena i luksuzna verzija VAZ 2103, sa duplim farovima i poboljšanim benzinskim motorom od 1.500 cm3.

VAZ 2102

80ih godina XX veka, Lada je već mogla da se pohvali i poboljšanim novim modelima. Odličan primer poboljšanog dizajna je bila Niva, čija proizvodnja je počela 1978. godine. Niva je veoma brzo pobrala sve simpatije Rusa zahvaljujući pogonu na sva 4 točka i moćnom motoru od 1.700 cm3.
lada niva

Modernizacija prethodnih modela je dovela do razvoja sasvim novog automobila–hečbeka sa troje vrata po imenu Sputnik, koji je ubrzo preimenovan u Samaru. Razvoj nove Lade je imao prednost zbog kooperacije sa nemačkim proizvođačima, između ostalih i sa Poršeom, usmerene na poboljšanje sagorevanja.

lada samara

Pojedini modeli, kao što su 2105 i 2107, koji su počeli sa proizvodnjom u tom periodu, bili su poznatiji pod imenom Žiguli. Proizvodnja je trajala sve do momenta kada je fabrika, zbog pada komunizma, morala da odloži predstavljanje svog najnovijeg modela 110.

lada 2105

Ako govorimo o modelima koji su se proizvodili tokom 90ih godina, prevashodno treba pomenuti Gnom, mali gradski automobil koji mnogo podseća na Nissan Micra, i sportski kupe Nataša iz 1992. godine.

Možda se čini da je Lada izgubila bitku sa drugim proizvođačima automobila, ali je u našim krajevima malo poznato da je itekako lansirala svoje modele na prostorima Azije i Južne Amerike.

lada

Lada je vrlo brzo uhvatila priključak sa najnovijim razvojem ruske ekonomije, koja, delimično, doživljava bum i zbog razvoja automobilske industrije.

Posle nekoliko velikih transakcija vezanih za kupovinu akcija Lade, Rusija je, gotovo preko noći, postala jedno od najbrže rastućih tržišta kada su automobili u pitanju. Kompanije iz automobilske industrije procenjuju da će uskoro, po rastu i broju prodatih automobila, rusko tržište preteći i veoma zahtevno nemačko.
lada

Prolazeći kroz složene procese restruktuiranja, Lada planira da udvostruči svoju prodaju na prostorima Rusije, kao i da se 2015. godine  predstavi u svetu u najboljem svetlu.

U međuvremenu, ruski proizvođač ostvaruje dobit zasnovanu na već postojećim modelima kao što su Samara-Samara 2 (hečbek sa troje i petoro vrata), Kalina, Priora i kooperacijski razvijenom Porsche – Silhouette.

Napisao: R.Martinovic
Izvor: lakodokola.com

Be the first to comment on "Lada – najpoznatiji ruski auto"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*