Autoindustrija priprema 48V instalaciju radi smanjenja potrošnje i emisije CO2

48v

Viši napon povećava efikasnost i smanjuje gubitke i presek i masu kablova

Automobilski stručnjaci pripremaju povećanje napona električne mreže automobila sa 12 na 48 V, čime će se povećati efikasnost električnih sistema i smanjuje potrošnja goriva. To je posebno važno, jer će do 2020. savremeni elektronski sistemi udvostručiti potrošnju električne energije. Bez tih poboljšanja poništile bi se mere u smanjenju potrošnje goriva i emisije štetnih gasova.

Savremen automobil ne može se zamisliti bez sofisticirane elektronike i brojnih elektronskih sistema. Elektronika olakšava vožnju, poboljšava performanse, povećava sigurnost i udobnost i omogućava kontinuirano praćenje rada svih bitnih sistema automobila. Zbog toga treba voditi računa o što racionalnijoj potrošnji električne energije , što nije lako, jer se automobili opremaju sa sve većom količinom električnih i elektronskih sistema.

48v

Do 1990. ukupna angažovana snaga na proizvodnju električne energije u automobilu bila je od 0,6 do 0,8 kW. Otada raste godišnje za dva do tri posto, te automobili danas angažuju u proseku 2 kW. Potrošnja električne energije će u sledećim godinama rasti ubrzano, te će do 2020. porasti na prosečno 4 kW (više od dvostruko). To mnogima ne izgleda puno, ali toliko iznosi angažovana snaga za svladavanje svih otpora vožnje pri brzini od 90 km/h.

48 volta

Povećanjem napona proporcionalno se smanjuje jačina struje, te će se moći ugraditi tanji i lakši kablovi, što će pojednostaviti izradu i smanjiti potrošnju goriva. Prelaz na 48-voltnu instalaciju omogući će bolju energetski bilans automobila, dakle dodatno će smanjiti potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova. Stručnjaci vodećih automobilskih fabrika najavljuju da će 48-voltni pogon zaživeti u automobilu već 2020., u početku u verziji 12V-48V (tehnologija ‘bi-napona’), koja će u prelaznom razdoblju doprineti znatnom smanjenju potrošnje.

Be the first to comment on "Autoindustrija priprema 48V instalaciju radi smanjenja potrošnje i emisije CO2"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*