Buick Century – Istorija

Buick Century

Dok se većina nas slaže da je Pontiac GTO započeo “muscle car” revoluciju, 25 godina ranije ukoliko ste želeli brz, lagan i pristupačan automobil – izbor je padao na Buick.

Divizija General Motors je dugo godina postavljala standarde po brzini i stilu, i u periodu od 1936. – 1942. pružala najbrži automobil na ovom kontinentu, a sve je počelo od modela Century. David Dunbar Buick je počeo sa radom na benzinskim motorima još 1899., ali Buick Motor Company je nastao tek četiri godine kasnije. Originalno iz Detroita, Buicka je spasio William Durant, koji je uspeo da stabilizuje troškove i kasnije postane predsednik kompanije. Do 1908., Buick je bio najprodavanija auto kompanija u Severnoj Americi, sa godišnjom prodajom od oko 9,000 vozila. Durant je bio jako ambiciozan biznismen i uskoro je tražio načine da se udruži sa ostalim proizvođačima. Nakon što je bio odbijen od strane Oldsmobilea i REO-a, Durant osniva General Motors u Septembru 1908. i sa novcem zarađenim od akcija kompanije kupuje Oldsmobile, Cadillac i Oakland. Do 1910. General Motors je kontrolisao preko 30 kompanija i među njim se nalazio i Buick. Ova kompanija je bila jedna od najuspešnijih za General Motors iako su proizvodi bili uglavnom luksuzni. Kada je Alfred Sloan postao predsednik General Motorsa početkom 1920tih godina, usledila je velika reorganizacija, po kojoj je Buick zauzimao visoko drugo mesto – odmah iza velikog Cadillaca. Njegovi kupci su trebali biti doktori i advokati u svojim 50-tim godinama koji još uvek nisu spremni da pređu na skupoceni Cadillac, ali i dalje žele luksuzan automobil. Do 1923. Buick je povećao godišnju prodaju na 150,000 vozila uz visoke profite. A onda su krenuli problemi 1929.

Buick Century

Prvi problem je bio novi dizajn, koji se nikako nije dopao kupcima, što je bio veliki udarac za Harley Earla i njegov Art & Colour studio. Earl je krivio Fisher Body Division, koji je proizvodio automobile dok je Fisher tvrdio da je samo pratio instrukcije Earla. U svakom slučaju, prodaja je pala za 25%, a onda, u Oktobru 1929, je stigla Velika Depresija, čime je pala potražnja za skupocenim automobilima. Iako je dizajn unapređen narednih godina, prodaja je počela da pada rekordnom brzinom. U 1931. prodaja je pala za 25%, godinu dana kasnije za 53%, a u 1933. samo 40,620 Buicka su pronašla kupce. Broj salona je takođe počeo da pada, sa 2,500 na samo 70, a General Motors je ozbiljno počeo da razmatra gašenje kompanije. Ako bi morali da pronađemo spasiona Buicka, njegovo ime je Harlow “Red” Curtice. Kao nekadašnji predsednik General Motorsove divizije za proizvodnju svećica, Curtice je postao predsednik Buicka u Oktobru 1933. kada je imao samo 39 godina. Njegov prvi automobil je bio 1934 Series 40, koji je sa početnom cenom od 795 dolara bio za 20% jeftiniji nego sledeći najjeftiniji Buick. Ovaj potez je odmah dao rezultate i spomenute godine prodaja je skočila za 93%. Curtice je takođe shvatio da čak i u vreme Velike Depresije, Buickovo ime je imalo visoku reputaciju iza sebe i uz minimalne promene prodaja je mogla da se vrati na rekordni nivo. Iz navedenog razloga, on je krenuo da popravi druge dve kategorije u kojima je kompanija poprilično zaostajala – stil i performanse.

Buick Century

Po pitanju dizajna, Curtice se obratio spomenutom Earlu. Iako će Harley Earl ime kasnije biti legendarno, tokom 1930tih godina General Motors je sumnjao u njegove mogućnosti. Curtice i Earl uskoro postaju bliski prijatelji, a prvi automobil zajedničke saradnje je stigao 1936. Curtice je želeo automobil koji će pružati sve karakteristike kao Cadillac, ali da će u svakom momentu biti prepoznat kao Buick. Konačan period je doneo jedan od najlepših automobila na Američkom tržištu navedene godine, a velike promene su stigle i ispod haube. Naime, pored unapređene suspenzije i menjača, veliku pažnju su privukla i dva nova I8 motora. Onaj manji, veličine 235 kubnih inča (3.9L), je razvijao 93 ks dok je veći od 320 kubnih inča (5.2L) razvijao 120 ks. Iako su novi Buicki bili lepi i moderni, Curtice je želeo da budu i brzi. U navedenom periodu, u Americi je vladalo pravilo da veliki motori idu u veće automobile dok manji automobili pružaju samo manje motore. Curtice se dao na ideju o poboljšanim performansama tako što su ubacio najveći motor u najmanji automobil kompanije. Tokom 1936. Buickova ponuda se zasnivala na četiri modela – mali Special, srednji Century, veći Roadmaster i najveći Limited. Special je koristio spomenuti motor od 93 ks dok su ostala tri modela kompanije pružala moćniji motor od 120 ks. Kada se zna da je Century bio za 136 kg lakši u poređenju sa većom braćom, on je preko noći postao najprodavaniji automobil kompanije. Tokom 1936. preko 180,000 Buicka su pronašli kupce, što je bio rast od 65% u poređenju sa godinu dana ranije i četiri puta više nego 1932-1933 modeli.

Buick Century

Kao što smo spomenuli, Century je bio lider ponude, a kupac je mogao da bira između kupea, sedana sa dvoje i četvoro vrata, kupea, pa čak i produžene limuzine. Za 1937. snaga motora je povećana na 130 ks, a sa ubrzanjem do 100 km/h za ispod 16 sekundi, u pitanju je bio najbrži automobil u Severnoj Americi. Jedini njegov rival koji bi mogao da parira po brzini je bio Ford Flathead V8, ali je Buick bio značajno bolje opremljen i sa kvalitetnijim materijalima. Tokom 1937. prodaja je skočila za dodatnih 25%. Međutim, Curtice i dalje nije bio zadovoljan i želeo je automobil koji će ostaviti konkurenciju u prašini. Za 1938. snaga je ponovo povećana, ovaj put na 141 ks, što je bilo dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 13 sekundi i maksimalnu brzinu od 165 km/h. Cord 812 sa kompresorom je bio brži, kao i nekoliko skupocenih exotica kao što su Bugatti Type 57, Alfa Romeo 8C 2900 i Jaguar SS 100, ali u svojoj klasi Century je bio bez konkurencije. Za 1941. su usledile nove promene. Inženjeri su uspeli da izvuku dodatnu snagu, sada na 165 ks, a kada su Cadillac i Packard prestali sa proizvodnjom velikih V12 i V16 motora, Buick Century je i zvanično postao najmoćniji Američki automobil. Ubrzanje do 100 km/h je sada iznosilo 12 sekundi dok je maksimalna brzina bila 162 km/h. To znači da je Century bio jednako brzi kao i Oldsmobile Rocket 88 i Hudson Hornet, koji su se proslavili u NASCAR šampionatu tokom kasnih 1940tih i ranih 1950tih godina.

Buick Century

U vreme svoje najveće slave, Curtice je želeo da Buick proizvodi još luksuznije i skuplje automobile, ali je iz General Motorsa stiglo upozorenje da kompanija ne sme da uđe u teritoriju Cadillaca. Do 1941. Buick je ponovo imao preko 3,000 salona, a svaki od njih je godišnje prodavao više automobila nego bilo koji drugi salon konkurencije. Buick je uskoro dobio i skupoceni ugovor od države da proizvodi M18 Hellcat tenkove za Drugi Svetski Rat. Curtice će ostati u Buicku do 1948., kada će biti promovisan za potpredsednika General Motorsa, a 1953.  i za predsednika. Njega će zameniti Ivan Wiles, koji nije želeo da nastavi strategiju sa performansama u posleratnom periodu. Buick će imati velike uspone i padove do današnjeg dana, a najveće uspehe kompanija će imati tokom 1980tih godina kada je, po jedini put, prešla cifru od milion prodatih vozila u jednoj godini. Buick će takođe kroz istoriju pružati još nekoliko performanse automobila, kao što su Gran Sport, Grand National i GNX. Iako Buick danas i dalje postoji, on je u velikoj meri samo senka nekadašnjeg giganta i opstao je na tržištu samo zahvaljujući jakoj prodaji na Kineskom tržištu. Ipak, kompanija i dalje ima kultni status kroz istoriju Američke auto industrije kao prva kompanija koja je uspela da spoji stil i performanse u jednom.

Autor: Talladega
Slike: Buick
Izvor: www.brzabrzina.com

Be the first to comment on "Buick Century – Istorija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*