Mazda Miata MX-5 – Istorija

Mazda Miata MX-5
 Mazda MX-5 Miata, najprodavaniji roadster svih vremena, ove godine obeležava svoj srebrni jubilej, mlađa nego ikada, sa novom generacijom premijerno prikazanom prošle nedelje. Nakon makete sklopljene od strane člana naše redakcije, TDB Vam predstavlja sveobuhvatni osvrt na nastanak i evoluciju njene verzije za “velike dečake“, koja je širokim narodnim masama pružila uživanje u dinamičnoj vožnji sa otvorenim krovom.

Iako je Mazda MX-5 Miata obeležila automobilsku istoriju 1990-ih i novog milenijuma, naša priča počinje čak deceniju ranije, kada je prvobitno nastala ideja o malom sportskom kabrioletu proizvođača iz Hirošime…

Polovinom 1978. godine, u sedištu kompanije Mazda, održana je press konferencija povodom nedavne premijere modela RX-7, kupea pokretanog Wankel agregatom. Među prisutnim predstavnicima svetskih medija iz sfere automobilizma nalazio se i Bob Hall, žurnalista američkog časopisa Automotive News. Osim što je vrstan stručnjak u analizama tržišnih trendova, gospodin Hall ujedno je i tečno govorio japanski jezik, zbog čega je privukao pažnju domaćina. Tako se tokom konferencije Hallu obratio Kenichi Yamamoto, glavni inženjer kompanije Mazda i autor svih modela sa rotacionim motorom, upitavši ga za mišljenje kakav automobil treba sledeći proizvesti?
Hallov predlog je bio mali otvoreni dvosed klasične konfiguracije (motor postavljen napred i pogonom na zadnjoj osovini), nakon čega je kredom na tabli napravio grubu skicu.

Detaljno je obrazložio svoju zamisao, pritom je potkrepivši činjenicama. Po njemu bi novi lagani, zabavni kabriolet koristio veliki broj pouzdanih komponenti postojećih Mazdinih modela i nižom cenom bio privlačan kupcima. Glavni inženjer Kenichi Yamamoto pomno je pratio Hallovu prezentaciju, pokazavši veliko razumevanje za njegovu ideju. Ipak, ovakva ideja bi za čelnike kompanije Mazda, ali i većinu konkurentskih proizvođača, u datom trenutku bila isuviše smela i rizična, uzimajući u obzir pooštravanje bezbednosnih standarda (naročito onih u SAD).

Iako konferencija nije vodila ka realizaciji Hallove ideje, on je nastavio saradnju sa kompanijom Mazda, da bi se 1981. priključio njenom kalifornijskom razvojnom centru, na poziciji planera proizvoda.

Inženjer Yamamoto, i sam ubeđen da roadster treba da zaživi, ohrabrio je Halla i njegov tim da u slobodno vreme započnu njegov razvoj, objasnivši da Mazda već u bliskoj budućnosti planira uvođenje još jednog sportiste.

Mazda Miata MX-5

Nakon nekog vremena, Hallu se na projektu pridružio dizajner kompanije Mazda, Masao Yagi, kao i dva dugogodišnja prijatelja, Mark Jordan i Tom Matano, nekadašnji stilisti kompanija Opel i BMW. Iako bez inženjerskog znanja, Bob Hall je kao idejni tvorac projekta imao jasnu viziju automobila kakav je želeo da stvori japanski proizvođač – modernu interpretaciju nekadašnjih britanskih roadstera. Svi radovi, marketinški, inženjerski i dizajnerski, tekli su sporo, mesecima, bez preciziranog roka završetka i sa neizvesnim ishodom.

Međutim, kada je početkom 1984. godine Mazda zvanično organizovala konkurs unutar kompanije za idejno rešenje sportskog modela pozicioniranog ispod RX-7, projekat kalifornijskog centra bio je već u poodmaklom stadijumu razvoja, a osim njega učestvovali su i centri iz Hirošime i Tokija.

Prva faza konkursa bila je vezana za nacrte prototipa, pri čemu su sva tri studija primenila različitu koncepciju. Predlog dizajnera iz Hirošime bio je kupe sa agregatom postavljenim napred i pogonom na prednjoj osovini, kreiran po uzoru na aktuelnu Honda CRX. Sa druge strane, tokijski studio se opredelio za zatvoreni dvosed sa centralno smeštenim motorom i zadnjim pogonom, vizuelno veoma sličan prvoj generaciji Toyota MR2.
Kalifornijski tim, na čijem čelu je bio Bob Hall, ostao je veran konfiguraciji klasičnog otvorenog sportskog automobila, koju je rukovodstvo kompanije Mazda pak smatralo prevaziđenom.

Mazda Miata MX-5

Nakon validacija nacrta, odlučeno je da prva dva tima (Hirošima i Tokio) stvore glinene modele svojih prototipova u prirodnoj veličini i da se na osnovu njih donese konačna odluka o eventualnom nastavku razvoja. Zahvaljujući ubeđivanju od strane inženjera Yamamotoa (koji će uskoro i doći na poziciju predsednika Mazda) i dobroj volji glavnih menadžera, kalifornijski studio je naknadno dobio poziv da materijalizuje svoj koncept i predstavi ga zajedno sa ostalima, ali on se za razliku od prva dva, neće ocenjivati.
Ipak, entuzijazam tima okupljenog oko Halla i dalje nije opao, čvrsto želeći da upravo njihov koncept dobije zeleno svetlo za dalji razvoj.

U avgustu 1984. godine, u sedištu kompanije Mazda, modeli u prirodnoj veličini su predstavljani jedan po jedan. Iako je kupe iz Hirošime pozitivno ocenjen, rukovodstvo je još od nacrtne faze bilo više zagrejano za tokijski prototip sa motorom u sredini.

Međutim, najprijatnije iznenađenje izazvali su “autsajderi” iz Kalifornije, čije delo je poslednje predstavljeno. Mazda Duo 101, zatvoreni kupe privlačnih oblina inspirisan klasičnim modelom Lotus Elan, uživo je delovao daleko lepše nego na papiru. Prezentaciju koju je održao Hall sa svojim timom, svi prisutni su sa velikom pažnjom poslušali. Pohvale su stizale od kolega dizajnera, ali i od samog rukovodstva koje se sve više interesovalo za kalifornijski prototip. Najveći šok usledio je pak na kraju prezentacije kada je kalifornijski tim skinuo čvrsti krov sa svog modela pretvorivši ga u roadster. Ideja o “skrivenom kabrioletu“ nastala je iz svesti da će biti mnogo teže ubediti rukovodioce u ideju o otvorenom automobilu nego o pogonu na zadnjoj osovini.
Svi prisutni su bili fascinirani, i dizajneri i menadžment, a prema priči lider tokijskog studija je čak zadivljeno izjavio: “Napravite ovaj, nemojte naš!“
Tako je i bilo, dalji razvoj je aminovan, a prvi funkcionalni prototip (V105) na bazi modela Mazda 323/Familia nastao je 1985. godine u britanskom studiju IAD.

Mazda V105

Mazda V105

Probni automobil je iz Velike Britanije prebačen u sunčanu Kaliforniju, ciljno tržište kabrioleta, gde je krstario ulicama Santa Barbare. Želja Amerikanaca za vetrom u kosi je ponovo rasla, a moderni japanski roadster “nasmejanog lika“ imao je ekstremno dobar prijem gde god se pojavio. Takođe, Mazda roadster privukao je pažnju nostalgičara ali i mladih automobilista sa starog kontinenta, čime je kompanija dobila jasan signal da automobil treba da uđe u serijsku proizvodnju.

Pred inženjerima kompanije Mazda koje je predvodio Toshihiko Hira (konstruktor koji se navodi kao pravi “otac“ Mazda MX-5) bio je izuzetno složen zadatak. Svaku od glavnih mehaničkih komponenti (motor, transmisiju, kočioni sistem, šasiju) trebalo je razviti u Japanu specijalno za budući roadster. Novitet je morao biti perfektno balansiran, dinamičan, lagan, i da sledi filozofiju Jinba ittai , odnosno “jahač i konj kao jedno“. To je podrazumevalo sledeće:

• Automobil treba da bude kompaktan i što lakši, ali da zadovolji sve globalne bezbednosne standarde
• Kabina mora da bude komforna za dva odrasla putnika, ali bez viška prostora
• Konfiguracija motor napred, iza prednje osovine – pogon nazad treba da omogući vozilu raspodelu mase 50:50
• Na sva četiri točka mora postojati nezavisno oslanjanje kako bi obezbedilo najbolje prijanjanje i stabilnost pri većim brzinama
• Između agregata i menjača postavljenog pozadi mora postojati kruta veza, kako bi se obezbedio oštar odaziv na gas

Mazda Miata MX-5

Do 1988. godine, estetika Mazda roadstera blago je izmenjena dodatnim zaobljavanjem ivica, IAD je izradio pet predprodukcijskih primeraka, a prva prezentacija pred odabranim medijima održana je u avgustu iste godine. Do tada je automobil dobio i svoju definitivnu oznaku, MX-5 (Mazda Experiment, project 5), a nakon brojnih predloga imena, nadenut mu je i naziv Miata (reč starogermanskog porekla koja znači nagrada).

Tražnja za pristupačnim japanskim roadsterom je još od prvog upoznavanja u Santa Barbari sve više rasla, a mnogi distributeri su počeli da formiraju liste kupaca mnogo pre nego što je automobil zvanično počeo da silazi sa proizvodnih traka. Osim primamljivog izgleda, besprekornog vozačkog osećaja, pouzdanosti i svakodnevne upotrebljivosti, glavni adut Mazda MX-5 Miata trebala je biti relativno niska cena.

Kada je nekih godinu dana pred premijeru sprovedeno istraživanje koje bi pokazalo interesovanje za Mazda roadsterom, potencijalni kupci su upitani za sumu novca koju bi bili spremni da izdvoje za njega. Interni proračuni su govorili da bi automobil bio profitabilan pri sumi od 8.800 $, ali rezultat istraživanja je bio potpuno neočekivan.

Većina ispitanika je naime smatrala da je realna vrednost ovakvog modela oko 20.000 $. Takođe, nakon razgledanja predserijskog primerka, preko 85% anketiranih se izjasnilo da im se dopada njegov izgled.
Svojim univerzalno dopadljivim dizajnom, odsustvom ozbiljne konkurencije i najavljenom cenom u Americi od 13.800$, Mazda MX-5 Miata bila je predodređena za uspeh.

Mazda Miata MX-5

Zvanična svetska premijera odigrala se na Chicago Auto Show 1989. godine, kada je pored serijske Mazda MX-5 Miata, predstavljen i koncept njena spartanske, Club Racer verzije. Jedini rival koji je uspeo roadsteru da preotme deo medijske pažnje bio je japanski superautomobil Acura/Honda NS-X. To međutim nije sprečilo da Miata iz Hirošime postane apsolutni bestseler već u prvoj godini proizvodnje. Umesto projektovanih 20.000, u svetu je prodato čak preko 40.000 jedinica, od čega je polovina vlasnike našla u SAD. Uz to, zavodljivi japanski kabriolet je dobio svoje mesto na naslovnicama stotina časopisa, visoke pozicije na značajnim Top 10 listama, osvojivši između ostalog i nekoliko laskavih titula automobila godine.

Mazda MX-5 Miata Club Racer

Mazda MX-5 Miata Club Racer

Tokom proteklih 25 godina Mazda MX-5 Miata je postala fenomen auto-industije, o kome se može govoriti kao o bestseleru, šampionu staze, pristupačnoj “igrački“ i kao verovatno“najčistijem“ vozačkom zadovoljstvu ikada dostupnom široj javnosti. U prilog tome govore i njene tri dosadašnje generacije:

Mazda Miata MX-5

Generacija I – Mazda Miata NA (1989-1997)

Prepoznatljiva po svojim podižućim farovima, prva Mazda MX-5 je bila retromodernog izgleda, umerene doze snage, sa laganom konstrukcijom i savršenim balansom u svakom pogledu. U poređenju sa ostalim aktuelnim kabrioletima na tržištu, Miata je sa svojih 3.950mm dužine i 1.650mm širine i naplatcima od 14“ delovala maleno i nežno, ali je posedovala sve atribute zabavnog vozačkog automobila. 116 KS isporučenih iz četvorocilindričnog DOHC B6 agregata zapremine 1.6L sa ubrizgavanjem, bile su sasvim dovoljne za “ozbiljniji“ vetar u kosi. U duhu klasičnih sportista, kako bi masa bila što niža, jedina luksuzna stavka standardne opreme bio je radio. Servo, klima uređaj i tvrdi krov (hardtop) bili su opcioni, a počev od 1991, za Mazda MX-5 je ponuđen četvorostepeni automatski menjač, LSD i ABS sistem.

Iste godine je debitovala i prva u nizu specijalnih edicija japanskog roadstera, proizvedena u 4.000 jedinica. Svi primerci ofarbani su u British Racing Green nijansu, sa sedištima presvučenim braon kožom i drvenim detaljima u enterijeru. Takođe, nakon spektakularnog trijumfa modela Mazda 787B na trci 24H LeMans, kompanija je uskoro plasirala i limitiranu seriju u čast pobedničkom automobilu, u autentičnoj zeleno-narandžastoj šemi.

Mazda MX-5 Miata BBR Turbo

Mazda MX-5 Miata BBR Turbo

Automobil se, osim po spoljnom izgledu, od standardne verzije razlikovao i po ugrađenom turbo punjaču, zahvaljujući kojem je razvijao oko 150 KS. Od 1994. u ponudu je uvršten agregat BP-4W zapremine 1.8L sa 131KS, dva vazdušna jastuka postala su standardna oprema, a većih novina neće biti sve do 1997. godine.

Mazda MX-5 Miata M Coupe iz 1996. godine – prototip zatvorene verzije koja, iako izuzetno skladnog i privlačnog dizajna, nikada nije ušla u serijsku proizvodnju

Već do tada Mazda MX-5 Miata prve generacije je sa prodatih preko 450.000 primeraka premašila gotovo sve dotadašnje tržišne rekorde za neki otvoreni roadster, a unapređena naslednica trebala je da se uhvati u koštac sa sve moćnijom konkurencijom (BMW Z3, Mercedes SLK).

Mazda Miata MX-5

Generacija II – Mazda Miata NB (1998-2005)

Podmlađena estetski i mehanički, Mazda MX-5 Miata NB prevashodno je bila evolucija prve generacije. Iako je veći deo komponenti karoserije i enterijera redizajniran, najupadljivija novina bili su fiksni farovi umesto nekadašnjih podižućih. Dimenzije automobila, kao i međuosovinsko rastojanje, su odnosu na prethodnika diskretno povećane, što je za posledicu imalo rast mase bazne verzije na okruglo 1.000kg. Izbor pogonskih jedinica je i dalje obuhvatao B6 zapremine 1.6L, dok je BP-4W od 1.8L unapređen Mazda varijabilnim sistemom dopremanja vazduha u agregat, čime je omogućeno oko 140KS.

Mazda Miata MX-5

Svoj prvi jubilej Mazda Miata imala je 1999. godine, kada je u čast decenijskoj karijeri posvećena ograničena edicija 10th Anniversary, u safir plavoj boji, opremljena za ono vreme specifičnim šestostepenim manuelnim menjačem i Bilstein oslanjanjem.

Ulaskom u novi milenijum druga generacija Mazdinog roadstera podvrgnuta je redizajnu, dobivši znatno agresivniji izgled, a uskoro i ekstremno izdanje oznake SP ekskluzivno namenjenih tržištu Australiji. Sa 211KS iz turbo agregata, Mazda MX-5 Miata SP iz 2002. godine bila je do tada najžešća fabrični ponuđena varijanta, a 100 proizvedenih primeraka su izuzetno atraktivni za entuzijaste. Naredna limitirana edicija pojavila se već sledeće, 2003. godine, kada je japanskim kupcima ponuđen model sa fiksnim čvrstim krovom, Mazda Roadster Coupe, kakvih je napravljeno svega 179 komada.

 Mazda speed MX-5 Miata – proizvedena u 5.428 primeraka

Mazda speed MX-5 Miata – proizvedena u 5.428 primeraka

Ipak, Mazda je najbolje ostavila za kraj, te je 2004. i 2005. godine u znak oproštaja od generacije NB razvijena Mazdaspeed MX-5 Miata, sa turbo punjačem, interkulerom, šestostepenom transmisijom i zvanično deklarisanih 180KS. Gotovo svaka postojeća mehanička komponenta zamenjena je onim razvijenim za trkačke staze, a podatak vredan pomena, osim što je bez limitatora snaga daleko prelazila brojku 200, bio je taj da je Mazdaspeed Miata u krivinama mogla da podnese bočno opterećenje od čak 0.98 g.

Međutim, osim što je za daleko nižu svotu novca pružala performanse u konkurencije, Mazda MX-5 Miata druge generacije se mogla pohvaliti i odličnom bezbednošću. Naime, na Euro NCAP testu 2002. godine japanski roadster je ostvario četiri od mogućih pet zvezdica za zaštitu putnika, što je za kabriolet koji datira još sa kraja 1980-ih bilo zapanjujuće dobro. Sa druge strane, uprkos nasmejani “lik“ japanskog roadstera doprineo predstavljao je opasnost za pešake, zbog čega je u toj kategoriji dobio samo jednu “prelaznu“ zvezdicu.

Naslednik, pripremljen za 2005. godinu, bio je potpuno nove konstrukcije i od prethodne dve inkarnacije nije nasledio ni jednu komponentu.

Mazda Miata MX-5

Generacija III – Mazda Miata NC (2005-2014)

Kada se pojavila, sada već odlazeća NC Miata bila je tipičan predstavnik tadašnje filozofije matične kompanije opisane sloganom Zoom-Zoom. Automobil je neznatno porastao u dužini i širinu, dobio mišićavije bokove, ali je prepoznatljiva forma bila očuvana. I sa mehaničke strane automobil je uglavnom ostao u Jinba ittai duhu prethodnika, ali kako bi održao korak sa konkurencijom dobio i nekoliko naprednijih sistema. Tako su u standardnu opremu uvršteni kontrola proklizavanja i stabilnosti, a naprednije verzije su bile dostupne sa šestostepenim menjačem i LSD. Ipak, najveća novina bio je opcioni pokretni čvrsti polikarbonatni krov, sastavljen iz tri dela, ponuđen kao alternativa klasičnom platnenom pokrivaču.

Mazda Miata MX-5

Paleta motora obuhvatala i dalje je obuhvatala četvorocilindrične, zapremine 1.8L sa oko 130KS i 2L sa 170KS (snaga varira u zavisnosti od tržišta). Iako brojke o performansama (kao ni kod ranijih generacija) nisu bile spektakularne, Mazda MX-5 Miata NC svojim optimalnim balansom nije razočarala ljubitelje brzih prolazaka kroz krivine, kojima je inače, tokom skoro devet godina proizvodnje, ponuđena u preko deset specijalnih izdanja.

Sve do danas, tri generacije malenog japanskog roadstera izborile su se za status miljenika automobilista oba pola, svih starosnih grupa i najrazličitijih vozačkih opredeljenja. I dok se najveći broj primeraka uglavnom viđa u urbanom okruženju, Mazda MX-5 Miata svoju superiornost najviše pokazuje na stazama, prvenstveno zahvaljujući optimalnom balansu snage i lagane konstrukcije. Iz tog razloga ne čudi podatak da je upravo dvosed iz Hirošime čest izbor hobi trkača, a u Velikoj Britaniji (postojbini roadstera) je tokom dugog niza godina održavano one make takmičenje ovog modela. Osim u Evropi, Miata je značajnu popularnost ostvarila u Americi, za koju je bila prvenstveno konstruisana, na čijem tržištu uspešno opstaje uprkos tradicionalnim preferencijama kupaca ka modelima znatno veće snage i zapremine motora.

Jedan od najznačajnijih trenutaka u dosadašnjoj istoriji roadstera iz Hirošime dogodio se četvrtog februarskog dana 2011. godine, kada je sa trake sišao 900.000-ti primerak čime je Mazda MX-5 Miata po treći put zvanično upisana u Ginisovu knjigu rekorda za najprodavaniji automobil ove vrste svih vremena. Sa nedavno prikazanim naslednikom se očekuje da će se sedmocifrenu brojka brzo dostići i daleko prevazići, a da li će tako i biti, pokazaće vreme…

Foto: netcarshow.com; favcars.com
Napisao: Nikola Jovanović
Izvor: www.triodriver.com

Be the first to comment on "Mazda Miata MX-5 – Istorija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*