Pontiac Grand Prix – Istorija

Pontiac Grand Prix

Iako su GTO i Firebird sigurno najpoznatiji Pontiaci u istoriji kompanije, to svakako ne znači da su jedini vredni pažnje.

Tokom ranih 1960ih godina Pontiac je smatran za performance diviziju General Motorsa. Njegovi automobili kao što su Catalina i Ventura su predstavljali strah i trepet u National Hot Rod Association (NHRA), ali je kompanija ipak najveću slavu stekla u NASCAR sa pobedama na 1961 i 1962 Daytona 500 kao i šampionskim titulama vozača Joe Weatherly u 1962 i 1963 sezonama. Međutim, u vreme najveće slave stiglo je obaveštenje iz General Motorsa da kompanija prestaje da se bavi autosportom iz straha o uspehu. Iako zvuči smešno po današnjim standardima, tokom ranih 1960ih godina rezultati na stazama su donosili i visoku prodaju. Pontiac je preko noći postao treći najveći proizvođač vozila u Americi dok je General Motors kontrolisao čak 56% tržišta.

Pontiac Grand Prix

Tada na scenu stupa država koja preti Američkom gigant da kontrolisanje preko 60% tržišta za jednu kompaniju je kažnjivo zakonom i General Motors donosi tešku odluku da automatski obustavi sve klase autosporta. Ovom odlukom najviše je bio oštećen Pontiac koji je stekao slavu i ime rezultatima na stazi, ali kompanija počinje da razmišlja kako privući nove kupce sa već postojećim modelima. U istom periodu klasa “personal coupe“ je počela da raste velikom brzinom. Bila je to klasa koju je populirizovao 1958 Ford Thunderbird i njene karakteristike su bile coupe sa četiri sedišta i opremom luksuznih Lincolna i Cadillaca, ali po dosta nižoj ceni.

Upravo je tu Pontiac video svoju šansu i želju za potpuno novim automobilom. Pontiacov prvi odgovor na uspeh Thunderbirda je bio 1959 Bonneville koji je u svojoj drugoj generaciji dobio na dimenzijama, ali je bio dosta težak i trom da bi parirao Fordovom malenom Thunderbirdu. Razvoj na novom modelu je počeo krajem 1959., a serija prototipova je urađena na bazi 1959 Pontiac Ventura. Završen projekat je bio gotov dve godine kasnije, a jedna od retkih promena u poređenju sa ranim prototipom je bio krov koji je dosta ličio Chevroletovim modelima. Sa dizajnerske strane kupac je dobio moderni coupe koji je delio većinu dizajnerskih linija sa Pontiac Catalina i Ventura, ali tu su njihove sličnosti prestajale.

Pontiac

Naime, dok su Catalina i Ventura uglavnom bili osnovni modeli, Grand Prix je pruža opremu sličnu Cadillacima po niskoj početnoj ceni od samo $ 3,490. Osnovni model je pružao 6.4L motor koji je razvijao 303 ks, a za ekstra novac kupac je mogao da dobije i još tri moćnije verzije sa 318 ks, 333 ks i 348 ks. Krajem godine Pontiac je kupcima ponudio i trkački 7.0L motor sa 425 ks koji je bio $ 2,250 opcija. Prodaja je startovala solidno i prve godine preko 30,000 Grand Prix je pronašlo kupce. Za 1963. Grand Prix dobiva potpuno novi dizajn koji je počeo da se razlikuje od Catalina i Ventura, a popularni Motor Trend magazin dobiva prvu priliku da testira ovaj automobil.

Iako je u pitanju bio prototip kabrioleta, koji nikada nije ušao u serijsku proizvodnju, novinari su uspeli da zabeleže ubrzanje do 100 km/h za samo 6.6 sekundi što je bilo fenomenalno vreme za automobil takvih dimenzija. Izlaskom iz NHRA i NASCAR, Pontiac kao kompanija se nije takmičio u ovim autosportovima, ali je zato počeo da predstavlja strah i trepet na ulicama. Neki od najbržih Grand Prix su proizvedeni u ovom periodu, a reputaciji kompanije je svakako pomoglo i predstavljanje 1964 GTO. Prva generacija Grand Prix je opstala na tržištu sve do 1968. sa nekoliko dizajnerskih promena, a najvredniji modeli današnjice su svakako Super Duty sa 7.0L motorom kojih je proizvedeno samo 19 u periodu 1963. – 1964.

Pontiac Grand Prix

Prodaja je tokom godina bila zadovoljavajuća, ali je naglo opala 1964. dodavanje u Pontiac liniju jeftinijeg Catalina 2+2. Iako Grand Prix nije mogao da se nosi sa prodajom Thunderbirda ipak je bio najprodavaniji automobil u klasi od strane General Motorsa kao i od Chrysler 300. Potpuno novi Grand Prix je publici predstavljen 1969. na novoj G-Body platformi koju je delio sa nekoliko modela iz Chevroleta. John DeLorean, tadašnji šef General Motorsa, je bio jako nezadovoljan što je ovaj automobil prethodnih godina dobio značajno na dimenzijama pa je naredio potpuno novi automobil. Rumor kaže da je dizajnerska inspiracija bio luksuzni Duesenberg iz 1930ih godina, čiji je DeLorean bio veliki ljubitelj, a jedna od verzija Grand Prixa je nosila “Model J“ oznaku u čast čuvenog Duesenberg modela.

Mehaničke promene su takođe bile velike pa je tako kupac sada dobivao izbor 6.6L motora sa 265 ks i 7.0L sa 370 ks. Prodaja je 1969. eksplodirala i čak 112,000 Grand Prix je pronašlo kupce. Grand Prix je takođe naterao i druge kompanije da smanje dimenzije svojih modela pa su tako u narednih nekoliko godina debitovali i Chevrolet Monte Carlo, Ford Elite, Mercury Cougar i Chrysler Cordoba. Druga generacija je opstala samo tri godine, a jedan od najvrednijih modela je urađen u saradnji sa tjunerskom kućom Hurst. Iako su ovi modeli pružali visoke performance i luksuznost i nosili nadimak “Gentleman’s muscle car“, tokom tri godine proizvodnje je proizvedeno ispod 500 primeraka najviše zahvaljujući visokoj ceni od $ 5,333.

Pontiac Grand Prix

Potpuno novi Grand Prix je debitovao 1973. na novoj A-Body bazi koju je delio sa nekoliko modela iz Chevroleta, Buicka i Oldsmobila. Ovaj automobil je ponovo izgubio na dimenzijama i iako se pokazao velikim uspehom na tržištu polako je počeo da gubi svoj identitet. Neke linije su zadržane od prethodnika, kao što je gril, ali je dizajn bio novi u velikoj meri. Mehaničkih izmena nije bilo, a publika je reagovala sa čak 154,000 prodatih primeraka 1973. Međutim, naredne godine startuje naftna kriza u Americi i ona se u velikoj meri odrazilo na veće automobile kao što je Grand Prix. Država je takođe po prvi put počela da obraća pažnju i na sigurnosne mere i izduvne gasove čime su automobili dobivali na težini i gubili na stazi.

Novi 7.5L motor je tako razvijao samo 200 ks, a prodaja pada na ispod 65,000 primeraka. Godine 1976 Pontiac slavi 50 godina postojanja i kompanija nudi specijalne verzije svih modela. Čast Grand Prixa je branio LJ model u zlatnoj boji i T-Top, a samo 4,807 primeraka je proizvedeno. U želji da smanji potrošnju za vreme naftne krize Grand Prix dobiva i manji 5.0L motor sa 135 ks koji je u velikoj meri pomogao prodaji. Sledeća godina je bila poslednja za veliki Grand Prix i pokazala se najuspešnijom – prodato je čak 288,000 primeraka. Potpuno novi i ponovo manji Grand Prix debituje 1978. na novoj G-Body bazi koja je deljena sa Chevrolet Monte Carlo, Buick Regal i Oldsmobile Cutlass.

Pontiac Grand Prix

Dizajn je u velikoj meri bio aerodinamičan, a po prvi put u svojoj istoriji Grand Prix dobiva i par Buickovih V6 motora kao i Oldsmobilov 5.7L dizel. Za ljubitelje performanci kupac je i dalje mogao da dobije ovaj automobil sa sportskim 5.0L motorom koji je razvijao 185 ks. Sredinom 1980ih godina Pontiac se ponovo vraća takmičenju u NASCAR i u tu čast publici predstavlja novi Grand Prix 2+2 i GT. Ova ideja je nastala od strane kralja NASCAR, Richard Petty, koji je godinama koristio Pontiacove proizvode, a kupac je dobivao standardan 5.0L motor sa 165 ks, trkačku suspenziju i četiri brzine automatski menjač.

Pontiac Grand Prix

Ovaj model je bio u ponudi samo 1986. da zadovolji NASCAR homoligaciju i proizvedeno je 1,118 primeraka. Grand Prix nije imao zapažen uspeh u NASCAR u poređenju sa konkurencijom iz Forda, Chevroleta i Buicka, ali je uspeo da pobedi 1983 Daytona 500 sa Cale Yarborough za volanom Grand Prixa. Potpuno novi Grand Prix je debitovao 1988. i u svakom pogledu bio novi automobil. Baza je sada deljena sa Chevrolet Lumina, Buick Regal i Oldsmobile Cutlass, a po prvi put u svojoj istoriji Grand Prix je imao prednju vuču i samo V6 motor koji je razvijao 135 ks. Sa dizajnerske strane linije su bile aerodinamičnije, a po prvi put kupac je mogao dobiti i verziju sa četvoro vrata. Aerodinamičan dizajn se pokazao velikim uspehom u NASCAR i 1989. Rusty Wallace postaje šampion za volanom ovog automobila.

Pontiac Grand Prix

Iste godine Pontiac je takođe eksperimentisao i sa turbo motorima, ali oni nikada nisu ušli u serijsku proizvodnju. Novinari i publika su odlično reagovali na novi model i 1988 Grand Prix je proglašen za 1988 Motor Trend automobil godine. Od 1990. -.1992. Grand Prix se mogao dobiti i sa 2.3L motorom, ali ova opcija nikada se nije pokazala popularnom među kupcima. Krajem 1990ih godina Grand Prix ponovo ulazi u novu generaciju dok su uspesi zabeleženi i u NASCAR. Tako je Bobby Labonte 2000. postao šampion NASCAR za volanom Grand Prix, a isto je ponovio i Tony Stewart dve godine kasnije. Za 2005. Grand Prix dobiva svoj prvi V8 motor od 1988., a u pitanju je bio 5.3L motor koji je razvijao 303 ks.

Pontiac Grand Prix

Iako se Grand Prix prodavao solidno, stekao se utisak da je počeo da gubi svoje mesto na tržištu i Pontiac ga je tiho zamenio posle 2008 .sa novim modelom G8. Na žalost, G8 je opstao na tržištu samo dve godine. U istom periodu General Motors je prolazio kroz tešku financisku krizu i u Oktobru 2010. Pontiac je ugašen zajedno sa Saturn i Hummer u novom planu General Motorsa za budućnost.

Autor: Talladega
Slike: Pontiac
Izvor: www.brzabrzina.com

Be the first to comment on "Pontiac Grand Prix – Istorija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*