Toyota VM180 Zagato

Toyota VM180 Zagato

Kompanija Toyota, za razliku od ostalih dalekoistočnih proizvođača, u dosadašnjoj istoriji nije naročito povezivana sa italijanskim karoseristima, oslanjajući se prvenstveno na sopstveni dizajn studio. Međutim, tokom protekle decenije, japanski gigant je plasirao niz ekskluzivnih modela namenjenih domaćim kupcima, u koje spadaju i produkti saradnje sa čuvenom dizajnerskom kućom Zagato.

Italijanski majstori podarili su originalan imidž limitiranom izdanju Toyota MR-S (JDM verziji modela MR2), a nekoliko godina kasnije, i SUV krstarici Toyota Harrier (Lexus RX).

Kada je debitovala krajem prošlog veka, Toyota MR2 treće generacije (W30), drastično se razlikovala u odnosu na svoje prethodnike, unevši veliko osveženje u proizvodni program kompanije. Za razliku nekadašnje forme kupea sa opcionim targa krovom, MR2 je 1999. godine postao otvoreni roadster, čiji su prednji deo umesto podižućih krasile velike fiksne svetlosne grupe. Skromnije opremljen, sa četvorocilindričnim DOHC agregatom zapremine 1.8L sa oko 140 KS i masom od 996 kg, automobil je bio lagan i vozački orijentisan, sličnih performansi kao Lotus Elise.

Toyota VM180 Zagato

Nakon uspešnog starta prodaje, 1999. godine je odlučeno da se na osnovu serijske MR-S, ali i nekoliko drugih JDM modela brendova Toyota i Lexus, napravi niz ekskluzivnih, radikalno izmenjenih edicija, namenjenih domaćem tržištu. Za mehaničke modifikacije bili bi zaduženi tuning sektor kompanije TRD, dok bi se za originalni izgled pobrinuo ogranak Toyota Modellista, u saradnji sa nezavisnim studijima.

toyota caserta 2000

toyota caserta 2000

Prva u nizu prestižnih verzija, predstavljena u januaru 2000. godine, bila je Toyota Caserta, atraktivni roadster vidno inspirisan Ferrari 360 Spider modelom, delo japanske dizajnerske kuće MODI. Osim restilizovene spoljašnjosti, enterijer je luksuznije opremljen i oplemenjen kožnim presvlakama. Osim toga, automobil je dobio i bočne vazdušne jastuke za vozača i suvozača, unikatne naplatke i dvostruke cevi izduva, a najavljena je limitirana serija od 150 primeraka.

Toyota VM180 Zagato

Iste godine predstavljen je i drugi u nizu unapređeni MR-S, oznake Toyota Modellista VM180 TRD, za koji je takođe planirana ograničena edicija od 100 jedinica. Obilne modifikacije obuhvatale su povećanje snage agregata na 155 KS, izmenjen izduvni sistem, sportsko oslanjanje, ABS, kao i agresivni body kit i TRD naplatke od 15”. Sportsku notu kabinskom prostoru dali su novi trokraki volan, kao i aluminijumski detalji.

Takođe, ova verzija je i dala osnovu za treće, verovatno najoriginalnije izdanje Toyota MR-S, čiji će dizajn potpisati studio Zagato, specijalista za automobile visokih performansi.

Toyota VM180 Zagato

Osnovna vodilja dizajnerima bilo je spajanje elegancije klasičnih evropskih roadstera sa detaljima inspirisanim futurizovanim Manga stripovima, enormno popularnim u zemlji izlazećeg Sunca.

Iako nenametljivi stil starog kontinenta i brutalna pojava japanskih robota ne idu baš zajedno, rezultat je bio svež i intrigantan, u tipičnom Zagato stilu.

Toyota VM180 Zagato

Prototip Toyota VM180 Zagato je premijerno prikazan u martu 2001. godine, na sajmu automobila u Ženevi, na izložbenom prostoru italijanskog studija. Masivna kućišta prednjih i zadnjih svetlosnih grupa, dala su brutalan, preteći izgled malenom japanskom roadsteru, a svaki panel karoserije je pretrpeo značajne modifikacije.

Toyota VM180 Zagato

Automobil je porastao u širinu u odnosu na serijski model, a najupadljivije novine kada se posmatra iz profila bili su dvostruki usisnici. Iza vozača i suvozača nalazio se aerodinamični čvrsti poklopac platnenog krova, a po želji se mogao montirati i tvrdi (hardtop) kakav je Toyota fabrički nudila za MR2/MR-S.

Toyota VM180 Zagato

Iako je centralno smešteni agregat razvijao 155 KS, performanse Toyota VM180 Zagato bile su u rangu osnovne verzije, pošto je Poduža lista opreme odnela je danak kroz rast mase za čak 110 kg. Inicijalni plan je bio da u Japanu, u pogonima Toyota Modellista, dodatnih 100 Toyota VM180 dobije Zagato stajling, ali, kao i kod Toyota Caserta, ne postoje pouzdani podaci o eventualnom broju proizvedenih primeraka.

Poznato je da je namenje jedan primerak Toyota VM180 Zagato, opremljen čvrstim krovom, dobio i TRD set spojlera i naplataka.

toyota harrier

Za kraj Vam predstavljamo drugi, do danas poslednji plod saradnje kompanije Toyota i studija Zagato, diskretno “preobučenom“ SUV modelu Toyota Harrier iz 2006. Po svemu sudeći, italijanskim majstorima ipak više prijaju sportski kupei.

Napisao: Nikola Jovanović
Foto: favcars.com; 2000gt.net
Izvor: www.triodriver.com

Be the first to comment on "Toyota VM180 Zagato"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*