Dacia automatik

Dacia

Po prvi put, Dačijini modeli biće dostupni sa automatskim menjačem. Tačnije, robotizovanim, odnosno automatizovanim manuelnim menjačem pod nazivom “izi-R” (Easy-R).

Novina je to što se koristi elektromehanička umesto hidraulične tehnologije. Na taj način je obezbeđen brži odziv, dok je ukupan broj komponenti smanjen za 25 posto. Nova tehnologija znači i smanjenu mogućnost kvarova, a redovno održavanje i servisiranje je pojednostavljeno.

Dacia automatik

Stručnjaci Renoa ništa nisu prepustili slučaju, pa su izvršili obimna ispitivanja novog menjača. Testiranje je trajalo 130.000 radnih sati, odnosno 120.000 kilometara. Svi primerci menjača su nakon testiranja rastavljeni, i nakon inspekcije svi su su bili u stanju kao kad su izašli iz fabrike.

Reno je ponosan na činjenicu da su promene brzina vrlo glatke, bez trzanja i cimanja. Kao i kod ranijih verzija ovog menjača u “renoima”, vozaču su na raspolaganju četiri položaja ručice – D (“drajv”), N (“neutral”), R (“rivers”) i M (“manual”). Manuelni model omogućava vozaču da ima punu kontrolu nad promenom stepena prenosa, što je vrlo praktično u nekim situacijama, na primer, prilikom kočenja motorom.

U odnosu na klasičan automatski menjač, “izi-R” je dosta jeftiniji i košta 600 evra u kombinaciji sa “TCe 90” motorom. Tu je i start-stop sistem koji dodatno obezbeđuje nisku emisiju izduvnih gasova.

Za sada će se ugrađivati samo u modele sa trocilindričnim turbo-benzincem od 90 “konja” i to u bolje opremljene verzije “sandera”, “sandera stpevej” i “logana MCV”.

Izvor: www.magazinauto.com

Be the first to comment on "Dacia automatik"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*