Rezvani Beast X

Rezvani Beast X
RELATIVNO mlada američka fabrika ima svoj drugi, još brutalniji model. Upoznajte zver u beskompromisnom X izdanju.
Rezvani je verovtno jedini američki proizvođač koji se drži poznatog principa Lotusovog utemeljitelja “manje je više”, odnosno recepta gde je nedostatak snage nadoknađen minimiziranom masom, što na kraju opet daje veliku specifičnu snagu. No ovde je stvar kudikamo drugačija, jer se Beast već u osnovnom izdanju razmeće snagom, a u novoj X verziji ide korak dalje.
Rezvani Beast X
Osnova automobila je, kao i u slučaju osnovnog modela, pozajmljena od Ariela (Atom 3), s time da je dodatno ojačana kako bi se oduprela provali snage koja dolazi od 2,4-litrenog motora. Pritom imajte na umu da taj motor u “osnovnom” izdanju na Beastu razvija preko 500 KS, a na X verziji čak 522 kW/710 KS. Twin turbo (BorgWarner) motor je usuglašen sa šestostepenim ručnim menjačem, a opcijski će proizvođač nudi i automatik.
Na automobilu se nije štedelo na materijalima, pa je karoserija većim delom izrađena od karbona. Takođe, kućišta svetala i zadnji spojler izrađeni su procesom 3D printanja, a sve kako bi se postigla vrhunska preciznost. Poboljšana aerodinamika doprinosi poboljšanju dinamičkih svojstava, kao i poveći 19-inčni točkovi raspoloživi s gumama Continental SportContact 5P ili Toyo Proxes R888 tires. Amortizaciju potpisuje Bilstein, dok se za sigurno zaustavljanje pobrinuo Alcon.
Rezvani Beast X
Kad se sve zbroji Beast X teži tek 839 kg, pa ne čudi što će do 96 km/h ubrzati za samo 2,5 sekundi. Proizvodnja je limitirana na svega pet primeraka po ceni od 325.000 USD. Budući kupac za taj iznos uz automobil dobija i pravo na besplatno korišćenje nekoliko trkačkih staza.

Rezvani Beast X

Foto: Rezvani

Piše: M.N.
Izvor:  www.index.hr

Be the first to comment on "Rezvani Beast X"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*