Nissan Autech Stelvio Zagato

Nissan Autech Stelvio Zagato
Postoji mnogo razloga zbog kojih stanovnici Japana sa setom spominju 80-te godine prošlog veka. U modernoj istoriji ove države predstavljaju zlatno, nikada zaboravljeno poglavlje “čudesnog“ prosperiteta tokom kojeg se nacionalni dohodak plasirao na drugo mesto u svetu (odmah posle SAD). Rapidan godišnji ekonomski rast, gotovo stoprocentna zaposlenost i rekordno visoke plate, omogućili su žiteljima zemlje izlazećeg Sunca život u blagostanju.

Za razliku od ekonomskog buma od pre dve decenije zasnovanog na rastu izvoza, tokom 1980-ih godina domaća tražnja je bila pokretač japanske ekonomije. Još od posleratnog perioda, sva tehnološka istraživanja su, umesto vojske, bila usmerena u korist privrede i blagostanja građana. Razvoj visokotehnološke industrije i natprosečne plate stimulisali su povećanje domaće tražnje za hi-tech proizvodima, još boljim životnim standardima, unapređenom zdravstvenom zaštitom, ali i kvalitetnijim načinima razonode.

Ogroman potencijal tržišta Japana uvideli su i proizvođači automobila, utrkujući se ko će ponuditi zanimljiviji i ekskluzivniji model. Na putevima zemlje čuvene po minijaturnim Kei vozilima, sportski i luksuzni četvorotočkaši tih godina su postajali sve češći prizor.

U septembru 1986. godine, u zenitu rasta JDM ekonomije, menadžment kompanije Nissan osniva Autech, posebnu diviziju za tuning serijskih modela i stvaranje vozila po meri kosookih kupaca dubljeg džepa. Na mesto predsednika kompanije postavljen je Shinichiro Sakurai (1929. – 2011.), proslavljeni japanski inženjer, jedan od ljudi zaslužnih za nastanak epske dinastije Prince/Nissan Skyline.

Za brz i efektan proboj na domaćem tržištu novoformiranom brendu neophodan je bio atraktivan model visokih performansi kojim će se privući pažnja javnosti i izgraditi pozitivan imidž. Međutim, odlučeno je da se Autechov prvenac značajnije istakne u odnosu na aktuelnu paletu modela matične kompanije. Kako bi dobio dodatnu dozu ekskluzivnosti platformu i mehaniku podariće Nissan sa zadnjim pogonom, a da potpuno originalni dizajn bude poveren nekom od renomiranih italijanskih studija.

Nissan Leopard F31

Za mehaničku bazu odabran je Leopard F31 (1986-92), kupe zvučnog imena rezervisan za tržište Japana i SAD (kao Infiniti M30), čiji su glavni rivali bile JDM krstarice Mazda Cosmo i Toyota Soarer. Iako monotone pojave, Nissanov grand turer je ispod “kože“ krio niz prijatnih iznenađenja za ljubitelje dinamične vožnje. Srce top verzije bio je trolitarski V6 turbo agregat (VG30DET), koji je prema zvaničnim* fabričkim navodima isporučivao 255 konjskih snaga.

*(Na osnovu džentlmenskog sporazuma između japanskih proizvođača, zvanično je odlučeno da ni jedan serijski automobil ne sme da razvija više od 276ks i maksimalnu brzinu od 180km/h. U realnosti su te brojke neretko bile mnogo veće)

Poput ostalih luksuznih članova porodice Nissan, Leopard je bio opremljen usavršenim sistemom aktivnog ”sonarnog” oslanjanja (Sonar Suspension II) sa dva režima: comfort/sport. Ispod prednjeg branika nalazio se sonarni modul koji je skenirao put i na osnovu tih informacija podešavao oslanjanje omogućavajući bezbednu vožnju. Jedino što je tehnički naprednom Leopardu nedostajalo bilo je ekskluzivno ruho.

Sonar Suspension II

Dotadašnja praksa japanskih proizvođača bila je da se za dizajn obrate kućama Pininfarina, Bertone ili Italdesign, što je davalo univerzalno dopadljive i uspešne konfekcijske modele. Uprkos tome, Nissan se obratio milanskom studiju Carrozzeria Zagato, specijalizovanom za maloserijske sportske automobile.

Ugo Zagato, iskusni inženjer u avionskoj industriji I svetskog rata, odlučio je da svoje znanje i veštine upotrebi u stvaranju laganih karoserija za trkačke automobile. Od osnivanja 1919. godine pa do danas, u njegovim radionicama specijalna aluminijumska “odela“ dobilo je na desetine modela marki Abarth, Alfa Romeo, Aston Martin, Cadillac, Ferrari, Maserati… Pri kreiranju svakog od njih, aerodinamika i superiorne performanse bile su na prvom mestu. Upravo u prilog tome govore brojni trijumfi na prestižnim svetskim takmičenjima koje su ostvarili automobili sa stilizovanim “Z“ na bokovima.

Nissan Autech Stelvio Zagato

Ugovorom sklopljenim 1988. godine između Nissana i Zagata započeo je projekat prvog Autecha, radnog naziva AZ1. Serija ručno rađenog sportiste bila bi ograničena na 200 jedinica isključivo namenjenih za japansko tržište. Kako bi se entuzijastima ponudilo nešto zaista posebno, dizajneri su dobili odrešene ruke ne samo da eksperimentišu sa novim formama, već i da u novi automobil integrišu inovativne detalje. Pored tradicionalnih glinenih modela, u procesu konstruisanja pomogao im je i CAD softver (Computer Aided Design), velika novina 80-ih godina.

Japanski kvalitet i savremena tehnologija ujedinjeni sa italijanskom lepotom, makar na papiru, delovali su kao recept za novu JDM legendu.

U martu 1989. na salonu automobila u Ženevi na Zagatovom štandu veo je skinut sa Nissanovog novog modela Autech Stelvio, izazvavši veliko iznenađenje svetske javnosti. Iako je potencijalni lovac na simpatije kosookih japija teoretski sadržao sve sastojke neophodne za pravi sportski automobil, svojim nekonvencionalnim i neujednačenim izgledom oštro je podelio mišljenja. Ne osvrćući se na kritike automobilskih medija, ovaj grubijan japansko-italijanskog porekla uskoro je u neizmenjenom obliku smelo ušao u limitiranu proizvodnju. Takođe, u istom tom periodu počeo je da se dešava neočekivan scenario – “balon“ japanske ekonomije polako kreće da se izduvava, sa recesijom na vidiku, a samim tim i pretnja za tržište luksuznih automobila.

Sa dizajnerskog aspekta Stelvio je tipičan primer Zagatovog stila 80-ih, klasičnih proporcija, jednostavnih linija, ali sa obiljem nesvakidašnjih detalja. Inspiracija za opštu formu prvog Autecha neskriveno je potekla od avangardnog Aston Martina V8 Zagato (1986-1990), jednog od najbržih 2+2 sportista decenije. Međutim, kako je put do pakla popločan dobrim namerama, tako su i italijanski majstori u težnji za originalnosti od Nissanovog Leoparda stvorili nešto dostojno futurističkih manga crtanih filmova.

Nissan Autech Stelvio Zagato

Lice Stelvia karakteriše usisnik u obliku obrnutog slova “U“ ispod kog se nalazi logotip Autech Zagato, a strog pogled Gundam robota daju mu uzane svetlosne grupe. Mišićavoj pojavi doprinele su mu masivne izbočine na prednjoj haubi u koje su potpuno neočekivano integrisani retrovizori.

Nissan Autech Stelvio Zagato

Za ovaj najupečatljiviji, ali ujedno i najviše osporavani dizajnerski eksperiment prema priči najzaslužniji je sam predsednik Autecha, Sakurai. Naime, on je insistirao na tome da se prema JDM standardima retrovizori postave na krila, ali da se to izvede na sofisticiraniji način. Pošto se rezultat, rogobatni poklopac motora ipak pokazao kao najbolje estetsko rešenje, Zagato je vremenom ponudio njegovu elegantniju zamenu uz koju je isporučen i par klasičnih retrovizora. Ipak, veću kolekcionarsku vrednost imaju primerci sa “izvornom“ haubom.

Nissan Autech Stelvio Zagato

Specijalno za Stelvio dizajnirani su i unikatni naplatci u čijem sklopu se nalazi NACA usisnik vazduha namenjen hlađenju kočionih diskova. Ovaj patent preuzet iz avionske industrije, često je bio prisutan na karoserijama superautomobila 70-ih i 80-ih godina (primer – Ferrari F40).

Poput brojnih Zagatovih kreacija i Stelvio je stekao “double bubble“ krov, kojim je istovremeno obezbeđena bolja aerodinamičnost, ali i prostor za glavu vozačima višeg rasta. Reljef duž bokova aluminijumske karoserije pruža se celom dužinom vozila, završavajući se visoko postavljenim ventilacionim otvorom. Nasuprot komplikovanom i hrabro oblikovanom prednjem delu, rep je znatno jednostavnijih, oštrih crta. Tonirane zadnje svetlosne grupe u obliku uske linije dale su Stelviu plastičan i jeftin izgled, neprimeren jednom slavnom dizajnerskom imenu.

Nissan Autech Stelvio Zagato

Međutim, iako futuristički surovo/sirovi stajling to ni sa čim nije nagoveštavao, svaki deo karoserije u potpunosti je plod filigranskog ručnog rada. Vešti Zagatovi “vajari“ su prilikom njene izrade aluminijumske ploče oblikovali na tradicionalni način – korišćenjem čekića i drvenih kalupa. Zagato je, kao pravi specijalizovani karoserista, decenijama čuvao ovu složenu i skupu tehniku kao deo nasleđa, pritom obezbeđujući svojim modelima harizmu i ekskluzivnost.

Nissan Autech Stelvio Zagato

Kada se otvore vrata i zaviri u unutrašnjost, preobučeni Leopard pokazuje svoje drugo lice. Raskošni, pomalo konzervativni enterijer, u duhu pravog italijanskog GT automobila, potpuni je kontrast grubom spoljnom izgledu. Sedišta su presvučena najfinijom kožom, dok su centralna konzola i instrument tabla ukusno dekorisane drvenim detaljima. Lista opreme bila je izuzetno bogata, a pošto je ipak u pitanju i japanski proizvod, kupcima su ponuđena gotovo sva najmodernija tehnička rešenja dostupna 1989. godine.

Nissan Autech Stelvio Zagato

Svoje najveće blago Stelvio krije ispod svoje prednje haube. U matičnom Japanu, Autech je brojnim modifikacijama snagu Leopardovog V6 turbo (VG30DET) motora uspeo zvanično da poveća sa 253 na 280 KS čime su zadovoljeni JDM propisi. Međutim, prilikom nezavisnih ispitivanja ustanovljeno je da je njegova realna snaga zapravo preko 320 KS. Pošto je Autechova zamisao bila da prvenac bude namenjen krstarenju putevima, a ne trkačkoj vožnji, izbor transmisije se sveo samo na četvorostepeni automatski menjač.

Zahvaljujući podužoj listi opreme, bez obzira na aluminijumsko “ruho“, masa je porasla u odnosu na bazni Leopard na čak 1560 kg . Međutim, i pored toga Stelviove performanse su odlične za kraj 80-ih. Sposoban je da do “stotke“ ubrza za manje 6 sekundi, a maksimalna brzina je oko 250km/h, sasvim dovoljnih da posmatrači ne uoče Autechov diskutabilni stajling. Pored pogonske jedinice, prilikom Leopardove evolucije japanski inženjeri unapredili su oslanjanje i kočioni sistem. Oslanjanje i napred i pozadi je nezavisno MacPherson, a ABS sistem postavljen je na sva četiri točka.

Nissan Autech Stelvio Zagato

Tokom dve godine proizvodnje Autech je u Japanu vršio modifikacije Leopardovog agregata i postroja, nakon čega su šasije sa kompletnom mehanikom avionom transportovane u Italiju, u Zagatove pogone. Međutim, zbog neshvaćenog dizajna, ali i astronomske cene od 17.500.000 jena (tadašnjih 225.000$) porudžbine su pristizale izuzetno sporo. Za istu svotu novca mogle su se kupiti tri Honde NSX ili čak četiri Nissana 300ZX.

Kako bi se Autechov potencijal bolje iskoristio, Nissan odlučuje da Stelvio pretrpi radikalan restajling i u novom, dopadljivijem obliku dobije još jednu šansu na japanskom tržištu. Zagatovo dizajnersko pero je ponovo bilo na potezu, ali ovoga puta je zadatak bio da odlična Leopardova platforma dobije elegantnije odelo.

nissan autech gavia zagato

Na frankfurtskom salonu 1991. godine premijerno je prikazan Zagato Gavia. Novi kupe, iako mehanički identičan kao prethodnik, posedovao je znatno dopadljiviji i zreliji izgled. Linije karoserije su harmonizovane, a spornu haubu sa integrisanim retrovizorima zamenila je nova skladnija. Jedini detalj eksterijera koji je preostao od Stelvia bili su Zagatovi NACA naplatci, mada su neki primerci isporučeni sa Zender sa 10 otvora (korišćeni i na modelima brenda Alfa Romeo). Ipak, Gavia je stigla prekasno da ostavi ikakav efekat na tržištu. Krajem 1991. godine Japan zahvata recesija i započinje takozvana “izgubljena decenija“ postepenog, ali ipak osetnog ekonomskog slabljenja države.

Tačan broj proizvedenih Stelvia do danas nije zvanično objavljen, što je stvorilo velik prostor za špekulacije. Prema jednim navodima spominje se da je u periodu od 1989. do 1991. godine nastalo svih 200 planiranih primeraka (što je najmanje izvesno), dok drugi izvori kažu da ta cifra iznosi 104. Međutim, najveću komfuziju stvara podatak da je Zagato isporučio svega 80 karoserija (što je zapravo i najrealnije). Gavia je još veći raritet, izrađena u seriji koja broji ne više od 30 komada.

Koji god podatak da je istinit, Nissan Stelvio je i četvrt veka nakon predstavljanja ostao neshvaćena japansko-italijanska egzotika, ružno pače koje nije postalo lepi labud. Njegov trag u Nissanovoj istoriji gotovo da je izbrisan, a Zagato ga priznaje kao epizodu iz svog ”mračnog perioda”. Zajedno sa elegantnom Gaviom, jedan je od najređih modernih JDM automobila pri čemu na aukcijama dostižu cene od oko 50.000$. Iskustva entuzijasta kažu da se Stelvio pokazao pouzdanim za svakodnevnu upotrebu i da gde god se pojavi svojim upadljivo drugačijim izgledom privlači brojne znatiželjne poglede mlade generacije.

Nissan Autech Stelvio Zagato

Saradnja Nissan/Autech sa Zagatom će se nastaviti početkom 90-ih na izgradnji još dva unikatna prototipa bazirana na 300ZX modelu. Nakon toga putevi su im se razišli. Poslednji put kada su se ova dva automobilska imena spominjala u istom kontekstu bio je pravni sukob vezan za korišćenja logoa ”Z” koji je italijanski studio pokrenuo 2000-ih godina. Nissan je dobio spor, a znak se održao na velikoserijskim modelima 350 i 370Z.

Nappisao: Nikola Jovanović
Foto: carstyling.ru; supercars.net;speedhunters.com
Izvor: www.triodriver.com

Be the first to comment on "Nissan Autech Stelvio Zagato"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*