Toyota Camry

Toyota Camry
 Među mnogim „poznavaocima“ auto industrije važi verovanje da su Američki kupci veliki nacionalisti kada je reč o kupovini automobila. Iskreno rečeno, da sam dobio dolar za svaku priču navedenih “poznavalaca” kako svi Amerikanci voze V8 automobile sa minimalno 400 KS, zadnjom vučom i potrošnjom goriva od minimalno 30 litara, do sada sam mogao da kupim jedan takav (polovni) automobil, ali je realnost nešto drugačija.

Ako izuzmemo dva pickupa (Ford F-Series i Chevrolet Silverado) sa liste najprodavanijih automobila na Američkom tržištu (jer oni nemaju klasične karoserije), u šesnaest od poslednjih sedamnaest godina na ovom tržištu najprodavaniji automobil je Toyota Camry. Titulu najprodavanijeg automobila u preostaloj godini odnela je Honda Accord. Kako je to moguće? U pitanju je automobil koji se ne može pohvaliti lepim dizajnom ni dinamičnom vožnjom, a većina modela (izuzevši model Solara sa dvoje vrata) ni sportskim imidžom.

Razlog zahvaljujući kojem je najveći svetski proizvođač vozila do sada uspeo da proda preko deset miliona primeraka ovog automobila leži u tome da je Camry idealan automobil za sve one koji žele moderno vozilo za svakodnevnu upotrebu. Ako na pomenuto dodamo čuveni Toyotin kvalitet, visoku preprodajnu vrednost i dugačku listu standardne i opcione promene, postaje jasno zašto je ovaj automobil bez konkurencije, iako na prvi pogled izgleda kao da je “zaostao sa vremenom”.

Iako je danas na vrhuncu slave, počeci prodaje Camry modela nisu bili preterano uspešni. Iako istorija ovog automobila počinje 1980. godine kao sedan verzija modela Celica. Camry postaje samostalni model u periodu od dve godine sa ciljem „napada“ na Američko tržište, koje je tada bilo najveće na svetu. Toyota je godinama gradila imidž među Američkim kupcima, posebno sa popularnom Corollom, ali nije imala predstavnika u klasi većih vozila. Model Corona ipak nije mogao da parira domaćim proizvođačima koji su pružali veće linije i moćnije motore, ali recesija iz kasnih 1970. godina koja je pogodila Američku veliku trojku (General Motors, Ford i Chrysler) u velikoj meri jeste.

Uvidevši trend popularnosti vozila sa prednjom vučom, Toyota uskoro uspeva da napiše istoriju kada je 1982. godine Camry debitovala kao prvi automobil sa prednjom vučom u takozvanoj “mid-size” klasi. U skladu automobila iz navedenog perioda, prva generacija Camry je imala „kockast dizajn“ i samo jedan motor u ponudi – maleni (barem za Američke standarde) 2.0L sa 92KS. Prodaja nije startovala intenzitetom kome se Toyota nadala i samo 52,651 primerak je napustio fabriku (u poređenju sa 222,137 prodatih Hondi Accord).

Toyota Camry

Naredne godine u ponudi se našao i 1.8L dizel motor sa 73 KS, kada prodaja biva duplirana. Svi Američki mediji su imali samo reči hvale za ovaj automobil i proglasili ga za najboljim za kupovinu u klasi. Upravo je Camry naterala i Američke kompanije da krenu sličnom strategijom u osvajanje tržišta. Prvi Američki veći sedan sa prednjom vučom je bio Ford Taurus. Zahvaljujući većim linijama i moćnijem V6 motoru, već prve godine je prodato preko 200,000 Taurusa i ovaj automobil je postao najprodavaniji automobil u klasi. To ne znači da publika više nije imala „razumevanje“ za Camry. 1988. godine prodaja po prvi put prelazi cifru od 200,000, kada je prodato 225,322 primeraka, a dve godine kasnije stiže i do cifre od 283,042. U istom periodu Toyota predstavlja i luksuzniju LE (Luxury Edition) verziju sa opremom sličnom onoj na kasnijim Lexus modelima.

Druga generacija Camry stiže na tržište 1988. godine sa potpuno novim aerodinamičnim dizajnom, izborom sedana i karavana, prednjom vučom i pogonom na sva četiri točka i prvim V6 motorom. Iste godine proizvodnja startuje i u Američkoj državi Kentaki, gde se Camry proizvodi i danas. Standardni motor je i dalje bio 2.0L, sada sa 115 KS dok je mnogo pažnje dobio i novi 2.5L V6 sa 153 KS. Spomenućemo da je Camry služila kao baza za Lexusov drugi automobil ES250. Već tada ovaj automobil stiče status legende, a Japanski gigant odgovara sa još boljim i unapređenim modelom.

Toyota Camry

Treća generacija je startovala sa prodajom 1991. godine i po prvi put biva konstruisana specifično za Američke kupce. Linije su bile veće u svakom pogledu, izbor opreme na zavidnom nivou, a ispod haube se krio par novih motora – 2.2L sa 135 KS i 3.0L sa 185 KS. Po prvi put u ponudi našao se i coupe sa Solara oznakom, a 1995. godine (poslednja godina proizvodnje treće generacije) biva prodato rekordnih 326632 primeraka.

Toyota Camry

1997. godina će ostati značajna za Camry iz nekoliko razloga. U pitanju je bila prva godina u kojoj je Camry postala najprodavaniji automobil u Severnoj Americi (394,397) i prva godina kabrioleta. Veoma ugledni Consumer Reports magazin je glasno govorio da je ovaj automobil tih, prostraniji i kvalitetniji od prethodnika, i da bez sportskog imidža predstavlja najbolju kupovinu u klasi.

 

Toyota Camry

Slična strategija je primenjena i narednih godina. Iako se Camry nije ni po čemu izdvajala od konkurencije, ipak je bilo nemoguće pronaći manu. Dok se Ford mučio kvalitetom nekada veoma popularnog Taurusa, a Honda sa problemima automatskog menjača i neudobnosti, Camry je nastavila da osvaja kupce i igrala ključnu ulogu za Toyotu u postanku najvećeg svetskog proizvođača vozila.

Toyota Camry

Ovaj sedan dostiže svoj vrhunac 2007. godine kada je prodato čak 470710 primeraka. Iako su u međuvremenu nestali karavan i Solara coupe i kabriolet, Camry je i dalje najpopularniji automobil u klasi.

Toyota Camry

Trenutna generacija se pojavila u prodaji pre dve godine kao sedan sa četvoro vrata, i izborom dva benzinska motora – 2.5L sa 173 KS i 3.5L sa 268 KS, kao i hibridom.

Toyota Camry

Iako ima onih koji kažu da je ovaj model zaostao i da ga je prestigla japanska, američka, pa i korejska konkurencija, kada je vreme za kupovinu novog sedana iz srednje klase izbor uglavnom pada na Camry. U vreme teških ekonomskih kriza, Camry pruža proveren Toyotin kvalitet, udobnost, ekonomičnost i možda najbitniji deo – visoku preprodajnu cenu.

Toyota Camry

Spomenućemo još dva interesantna podatka – Camry je Toyotin predstavnik u Američkom šampionatu NASCAR-a, gde igra veoma zapaženu ulogu.

Toyota Camry

Jedan od specijalno spremljenih modela se pojavio kao pace car za prošlogodišnju Daytonu 500.

Toyota Camry

Na kraju bih pomenuo moje lično iskustvo sa Camry. Priznaću da nikad nisam bio preterano naklonjen Japanskim automobilima. Daleko od toga da nisam imao poštovanja za njih, posebno legendarne Prince modele, ali kako sam odrastao u Sjedinjenim Američkim Državama u vreme kada su me automobili počeli interesovati, moju pažnju su uglavnom privlačili Američki muscle cars i veliki pikapovi, te se manje i “bezdušne” Toyote kao Camry nisu uklapale u moju viziju automobila koje bih primarno posedovao. Posle velikog broja Fordova i jednog Dodge, 2002 godine u moju familiju je stigla 1994 Camry, sa automatskim menjačem, V6 motorom i 90,000 milja (144,000 Km) na satu.

Toyota Camry

Kao najstariji automobil u porodici, Camry se koristila uglavnom za “lokalne” poslove kada nismo želeli da prljamo novije automobile i kada je iz nekih drugih razloga (kao recimo vožnja vozila sa zadnjom vučom po snegu) bila najbolji izbor. Posle deset godina, Camry je prešla 200,000 milja (320,000 Km) sa samo jednim kvarom. Zamenjen je hladnjak od $100. Kao što sam spomenuo ranije, pored mnogih (značajno) novijih i skupljih automobila, tokom deset godina vlasništva, ispostavilo se da je najmanje ulaganja bilo u najstariju Camry. Na žalost, Camry više nije u mom vlasništvu jer je zamenjena prošle godine drugim Japancem – Hondom Fit, u ostatku sveta poznatijom kao Jazz. Shvatio sam zašto je ovaj automobil toliko popularan. Pošto je život dinamičan, a automobili su neizostavni element savremenog društva – možda u budućnosti neka Toyota Camry opet završi u mojoj garaži.

Foto: Toyota
Napisao: Zoran Tomasović
Izvor: www.triodriver.com

Be the first to comment on "Toyota Camry"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*