AMC Gremlin

AMC Gremlin

AMG Gremlin je jedan od onih automobila koji svi prepoznaju, a niko ne zna koji je automobil u pitanju.

Tokom kasnih 1960ih godina American Motor Corporation (AMC) je došao do saznanja da Američke kompanije ne mogu zauvek da ignorišu tržište subkompakt automobila. Tokom 1955.  Nemački Volkswagen je prodao milionitu Beetle na Američkom tržištu i Big 3 (General Motors, Ford i Chrysler) su počeli da rade na svojim predstavnicima u ovoj klasi. Od AMC se očekivalo da bude lider u klasi ekonomičnih vozila još od kasnih 1950ih godina kada je kompanija predstavila model Rambler koji je ubrzo postao treći najbolje prodavan automobil na Američkom tržištu. Međutim, za razliku od Big 3, AMC nije imao finansije da razvije potpuno novi automobil. Ovaj period je bio posebno stresan za Američkog proizvođača vozila. Pod vođstvom predsednika Roy Abemethy, kompanija je 1963. prodala maksimalnih 428346 vozila, ali je četiri godine kasnije iznosila samo 237785 vozila. Profit je takođe nestao pa je AMC tako stigao od $ 37.8 miliona profita u 1963 godini dok $ 75.8 miliona gubitka 1967.

Kada je Roy Chaplin Jr. preuzeo kontrolu nad kompanijom AMC je počeo da predstavlja seriju novih automobila. Prvo je, 1968., usledio Javelin muscle car kao i sportski dvosed AMX, a godinu dana kasnije i popularni Ambassador. Za 1970 godinu AMC je planirao da predstavi i novi model Hornet koji je trebao da zameni zastareli, ali i dalje veoma popularni, Rambler. Ali Chaplin je ipak želeo nešto novo i potpuno drugačije po čemu će se AMC razlikovati od konkurenata. Chaplinov plan je bio subkompakt klasa u kojoj su dominirali importi i želeo je da AMC nastavi da razvija ono po čemu je najpoznatiji. Biti prvi je davalo veliku prednost kompaniji. AMC je znao da General Motors i Ford rade na subkompaktima koji su se trebali pojaviti u prodaji do 1971. i ukoliko kompanija predstavi svoj model pre njih imaće veliku prednost na tržištu. Na žalost, kao što smo spomenuli – finansiska situacija je bila toliko loša da AMC nije imao novca za još jedan model nakon investicije od $40 miliona u Hornet kao i $70 miliona za kupovinu Kaiser Jeep.

AMC Gremlin

Tada na scenu stupa potpredsednik AMC-a Dick Teague koji je bio poznat po tome što je umeo da napravi “novi“ automobil od već postojećih projekata. Teague je pre radio za Packard, a svoju magiju u AMC je pokazao već 1968. kada je dizajnirao i predstavio AMX dvosed na bazi skraćenog Javelina. Tada Teague dolazi na ideju da bi AMC bio u stanju da ponovi uspeh i sa subkompaktom koji bi bio urađen na skraćenoj bazi Horneta. Naime, Hornetova šasija je bila dugačka 2,700 mm, a sve ispod 2,400 mm se smatralo subkompakt klasom. Dizajneri su imali nekoliko različitih ideja uključujući i ovalno staklo slično onom koje će uslediti na modelu Pacer, ali je vladalo verovanje da publika još uvek nije spremna na tako nešto. Izbor je na kraju pao na kockast dizajn sa skraćenim gepekom koji je u velikoj meri oštetio prostor gepeka.

AMC Gremlin

Rumor kaže da je Teague takođe smislio i ime po biću iz crtanih filmova koje uništava motore na avionima, a da bi cela priča imala smisla kao zvanični datum predstavljanja je izabran April 1, 1970. Sa dizajnerske strane Hornet i Gremlin su bili identični do kraja vrata. Gremlin je takođe imao nešto drugačiju haubu i gril i ujedno je bio prvi Američki hatchback. Kompanija je takođe morala imati veoma nisku cenu da bi se ravnopravno borila sa Volkswagen Beetle kao i budućim Ford Pinto i Chevrolet Vega. Početna cena je takođe iznosila samo $ 1,879, ali je AMC očekivao da će većina kupaca da se odluči za jedan od bolje opremljenih modela koji su koštali $ 1,959. Na taj način AMC je mogao da reklamira Gremlin kao najjeftiniji Američki kompakt, ali da pri tom i dalje prodaje skuplje modele koji donose veći profit.

AMC Gremlin

Enterijer je uglavnom bio jednostavan i bez mnogo standardne opreme (rani modeli nisu imali ni tepih kao opciju), a kupac je dobivao opciju sa dvoje i četvoro sedišta. Međutim, izbor opcione opreme je bio jako velik pošto je AMC verovao da i mali automobili trebaju imati istu opremu kao i veći i luksuzniji automobili. Za razliku od konkurenata koji su se koncentrisali uglavnom na 4-cyl motore, Gremlin je imao standardan 3.3L I6 motor koji je razvijao 128 ks uz opcioni ($ 45) 3.8L I6 motor sa 145 ks. Jedini menjač kao opcija je bio tri brzine manualni dok je automatski menjač sa istim brojem brzina predstavljen nešto kasnije ($ 200 opcija). AMC se hvalio kako je Gremlin najekonomičniji automobil u klasi sa 11.7 litara u gradu i 9.4 litara na autoputu. Kada se pri tom doda i ogroman rezervoar od 79 litara, vozač je mogao da pređe oko 800 km između punjenja. Pored potrošnje Gremlin je takođe bio i najbrži automobil u svojoj klasi. Car and Driver magazin je ostvario ubrzanje do 100 km/h za 11.9 sekundi, a jedino je Saab 99 uspevao da ga prati (12.6 sekundi) dok je Beetle poprilično zaostajala.

AMC Gremlin

Zahvaljujući predstavljanju u sredini godine AMC nije očekivao veliku prodaju, ali i pored toga prve godine je prodato više od 25000 primeraka. Većina AMC dilera je izjavilo da je interesovanje za Gremlin bilo veliko i da je kompanija mogla da proda mnogo više primeraka da nije imala problema sa proizvodnjom. Za 1971 Gremlin je dobio nešto što nije imao ranije – domaću konkurenciju pošto je u međuvremenu Ford predstavio Pinto dok je Chevroletov predstavnik bio Vega. Oba modela su imali 4-cyl motore i manju potrošnju od Gremlina, ali AMC nije imao slične motore u svojoj liniji sa kojima bi mogao da parira. AMC je odlučio da se bori na drugi način. Prvo je 3.3L motor izbačen iz ponude, a sredinom godine standardnom 3.8L motoru se pridružio još jedan I6 motor – 4.2L sa 150 ks. Iste godine AMC izbacuje i sportski Gremlin X sa posebnim grafikama, većim felnama, kožnim sedištima i sportskim enterijerom koji se pokazao kao veliki hit među mlađarijom. AMC je takođe povećao cenu za oko $ 20 po verzijama, a druge godine je prodato solidnih 53,480 primeraka. Za 1972. je stigao novi SAE način za računanje snage pa je tako sada 3.8L motor razvijao 100 ks, a 4.2L 110 ks.
AMC Gremlin

Međutim, najveća vest navedene godine je predstavljanje novog 5.0L motora čime je Gremlin bio jedini subkompakt sa V8 opcijom. Ovaj motor je razvijao 150 ks i sa cenom od samo $2,153 bio najbolja kupovina za one koji žele jeftini Chevrolet Corvette. Iste godine prodaja raste na 61,717 primeraka najviše zahvaljujući “Buyer Protection Plan“ koja je ujedno bila prva garancija za ceo automobil za neku Američku kompaniju. Tokom 1973. AMC počinje da sarađuje sa modnim dizajnerima pa je tako publika mogla da kupi Pierre Cardin Javelin i Oleg Cassini Matador. U slučaju Gremlina izbor je po na Levi’s, poznatu kompaniju koja se proslavila sa farmerkama. Ovi modeli su dolazili samo u plavoj boji sa posebnim belim trakama i felnama. Consumer Reports je proglasio 1973 Gremlin za najbolju kupovinu u klasi, a zahvaljujući OPEC-ovom embargu Severnoj Americi potražnja za ekonomičnim automobilima je naglo skočila. Naime, 1973. prodaja je skočila za 30% na 122146 primeraka. U naredne tri godine Gremlin se nije menjao najviše zato što je AMC ostao bez financija da unapređuje automobil. Dok je kriza sa gorivom trajala Gremlin se odlično prodavao sa 171128 prodatih primeraka 1974., ali kada je nestala tako je prodaja počela da pada.

AMC Gremlin

Tokom 1975. AMC po prvi put novi $ 200 popusta na sve Gremlin modele, a prodaja se polako popravlja. Tokom 1976. AMC iz ponude izbacuje V8 motor nakon što se samo 826 kupaca te godine odlučilo za njega (40,994 Gremlin V8 je proizvedeno 1972. – 1976.). Već tada počinju priče da je AMC spreman da ugasi Gremlin da bi se koncentrisao na novi Pacer. Ali Američki gigant se nije predavao i odlučio je da Gremlinu da još jednu šansu. Za 1977 ovaj automobil dobiva svoje prve dizajnerske promene u vidu novog grila i većih zadnjih sedišta kao i nešto većeg enterijera. Međutim, najveća vest je bila novi I4 motor, veličine 2.0L sa 80 ks, koji je urađen od strane Nemačkog Audija. Na taj način težina vozila je smanjena za oko 100 kg, a potrošnja na autoputu iznosila samo 7.5 litara na 100 km. Iako je ovaj motor bio bučan takođe je bio jako kvalitetan, a kada se pri tom doda i novi četiri brzine automatski menjač postaje jasno zašto se Gremlin ponovo našao u centru pažnje među novinarima. Od 46171 prodatih Gremlina 1977. 7558 je imalo I4 verziju.

AMC Gremlin

Već tada AMC objavljuje da će 1978. biti poslednja za Gremlin da bi se otvorio prostor za novi model Sprint. Za kraj AMC je publici spremio Gremlin GT koji je bio jako sličan ranijem Gremlin X sa posebnim trkačkim trakama, prednjim spoilerom i standardnim 4.2L motorom. Poslednje godine je prodato 22,104 primerka. Do tada konkurencija je uveliko predstavila modernije automobile sa I4 motorom i prednjom vučom kao i četvoro vrata i mesta za Gremlin nije bilo na tržištu. U deset godina proizvodnje 671,475 Gremlina je proizvedeno u fabrikama u Kenosha, Wisconsin i Brampton, Canada. Danas je Gremlin solidan klasik, a posebnu pažnju privlače V8 modeli. Jedan od najvrednijih Gremlina današnjice nosi Randall 401-XR oznaku. U pitanju je bio poseban AMC diler iz Mesa, Arizona koji je, zahvaljujući finansiskoj pomoći kompanije, ubacivao moćni 6.6L V8 motor u Gremlin. Ovi modeli su bili u stanju da pređe četvrtinu milje (402 metra) za samo 12.2 sekundi pri brzini od 185 km/h, a proizvedeno je samo 20 primeraka u periodu 1972. – 1974. po početnoj ceni od $ 2,995.

Autor: Talladega
Slike: AMC
Izvor: www.brzabrzina.com

Be the first to comment on "AMC Gremlin"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*