Alternativna istorija Mercedesa

mercedes

Ako mislite da je A Klasa prvi “mali” Mercedes, samo ste donekle u pravu.  To jeste prvi model koji došao do produkcije ali nikako nije prvi kompaktni Mercedes koji je razvijan. Naime, još pedesetih godina, ozbiljno se razmišljalo o proširivanju game i silazak u niže segmente tržišta.  Iako je razvoj dve nove serije Mercedesa stigao do faze predprodukcijskih prototipova, oni ipak nisu zaživeli kao serijski modeli i ostali su na marginama istorije ovog proizvođača. Ovaj put, predstavljamo vam dva zaboravljena Mercedesa koja da su se pojavila bi sasvim sigurno izmenila istoriju ove marke i njene pozicije na tržištu.

 

Mercedes W122

Mercedes W122

Razvoj je počeo polovinom pedesetih kao nastavak V170 a, navodno, ispod Pontona   (W120). Postojalo je više dizajnerskih varijanti, oblika karoserije i do 1956. godine, protipovi su bili skoro završeni i čekalo se uvođenje u proizvodnju.  Međutim, 1958. godine,  Mercedes preuzima fabriku Auto Union a uprava kompanije nije htela da dođe do sukoba interesa, pa je ukinula projekat i W122 se preselio u arhivu.

Mercedes W122

Mercedes W118/119

Mercedes W118/119

Fritz Nallinger, tadašnji glavni inžinjer Mercedesa, nije odustajao od projekta jeftinijeg i baznog Mercedesa i pocetkom šezdesetih je počeo da razvija W118/119. Stvar je bila u tome sto je Mercedes shvatio da ne može da se ostvari na tržištu jeftinijih automobila sa Auto Unionovim zastarelim dizajnom i dvotaktnim motorima, pa je odlučio da razvija svoj model. Pored skroz novog (i modernog) dizajna, napravljen je i nov motor od 1.7 l sa visokom kompresijom (11.2:1). Medjutim, uprava je odlučila da Auto Union proda VW (1964 godine) i da se ne bavi “malim” automobilima pa je i ovaj projekat napušten.

Mercedes W118/119

I za kraj jedna retka fotografija, prototip čuvenog W100 iz 1960. godine sa drugačijim prednjim delom i bočnim linijama.

Mercedes W100

Tekst: V.Herbez
Foto: Mercedes
Izvor: autocaffe.net

Be the first to comment on "Alternativna istorija Mercedesa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*