Daihatsu Charade GTti

Daihatsu Charade GTti
Pravim ljubiteljima automobilizma, mislim da i nije neophodno objašnjavati šta su to tzv. „hot hatch“ automobili, ali za one nešto slabije upućene, možemo ih praktično definisati kao male, gradske ili nešto veće, porodične „zujalice“, koje predstavljaju vrh ponude aktuelne game nekog proizvođača u B, odnosno C segmentu. Naravno, uz njih se vrlo često podrazumevaju i sve one sportske osobine koje bi jedna „zujalica“ i trebala da poseduje – sportsko oslanjanje (u poslednje vreme, vrlo često na granici razuma kada je tvrdoća u pitanju!), agresivan stajling, kako spolja, tako i u enterijeru (neretko na samoj granici kiča), i naravno, pregršt „besnih konja“ pod haubom (ponekad i previše!), odnosno, „nasvirani“ motori, koji se vrlo često mogu pronaći isključivo u pomenutom modelu.

Daihatsu Charade GTti

Isto tako, gotovo da ne moramo ni da nabrajamo koji su to predstavnici, jer ih maltene, svaki ozbiljan proizvođač (uz par izuzetaka), u svom portfoliu danas ima. Gledajući pre svega na Istok, većina će prepoznati Civic Type R (u iščekivanju novog, do 2015. godine), tu je i diskretna, ali poprilično „divlja“ Mazda 3 MPS, legendarni Subaru WRX STI (ime Impreza, nažalost, od nedavno nosi jedan drugi automobil), dok se Toyota, sa modela Corolla TS, pre par godina „prebacila“ na Yaris RS (Auris 2.2 D-CAT, i pored 177 „konja“, nekako „ne mirišemo“!).

A, gde je u ovoj priči, recimo, Daihatsu? Pa, tužno, ali istinito, najstariji japanski proizvođač automobila (direktan naslednik kompanije Hadsudoki Seizo, osnovane 1907. godine) više ne samo da ne proizvodi „zujalice“, već praktično ni normalne automobile. Kažem „normalne“ jer tzv. kei-car segment vozila (mali putnički ili dostavni automobili) predstavlja nešto sasvim drugo, a rezultat je pre svega nužde u konstantnoj borbi sa nesnosnim gradskim gužvama i gotovo nepostojećim parking prostorom u jugoistočnoj Aziji. A ko bi rekao da su do pre samo 15-20 godina, iz Daihatsua još uvek stizali modeli Charade, početkom ’90-ih godina vrlo popularni i na ovim prostorima?

Otprilike iz tog vremena, tačnije u periodu 1987. – 1993. poreklo vodi i junak naše priče i slobodno se može reći, potpuno nepravedno zapostavljen model pod imenom Charade GTti, Daihatsu interpretacija „gradske zujalice“. Treća generacija modela Charade, interne oznake G100, vizuelno i nije bila nešto posebno atraktivna, ali su se glavni atributi verzije GTti krili pre svega u maloj masi (oko 850 kilograma, zavisno od verzije i opreme), kao i u relativno snažnom motoru (gledano u odnosu na zapreminu). Trocilindarski agregat (CB70/CB80), sa 12 ventila i dva bregasta vratila „u glavi“, iako zapremine svega 993 kubna centimetra, uz pomoć turbopunjača, oslobađao je više nego solidnih 100 „konja“ pri 6500 obrtaja, zahvaljujući čemu je Charade GTti postao prvi serijski automobil koji se „upisao“ u grupu vozila sa više od 100 KS po litri zapremine, a ujedno je bio i najbrži serijski automobil u „litarskoj“ klasi. Drugim rečima, iz mesta do 100 km/h bilo mu je potrebno svega 8,6 sekundi, dok se kazaljka brzinomera zaustavljala na 192 km/h. Naravno, turbo punjač je „pripomogao“ i kada je reč o obrtnom momentu, te se iz postojeće zapremine oslobađalo sasvim dovoljnih 130 Nm pri 5000 o/min.

Daihatsu Charade GTti

Za razliku od većine tadašnjih konkurenata, a GTti je serijski dolazio izuzetno bogato opremljen. Pored atraktivnih spojlera i „suknjica“, standardno su se isporučivale i Speedline felne od 14 inča, sportska sedišta, servo-upravljač, krovni prozor, elektro-podizači prozora, pa čak i klima-uređaj! Verzija namenjena Japanu, oznake GTxx, odlikovala se nešto drugačijim sedištima u odnosu na GTti verziju, drugačijem „repnom“ spojleru, kao i, već uobičajeno za japanske verzije, nešto snažnijim motorom (CB70), koji je oslobađao 105 „konja“.

Verzija GTti ne samo što je bila veoma popularna i tražena na tržištu Azije i Evrope, već je solidne uspehe ostvarila i na takmičenjima. Primera radi, 1989. godine, na RAC Lombard Rally (Velika Britanija), posada Terry Kaby/Kevin Gormley sa Charade GTti osvojila je 10. mesto u Grupi N, odnosno 5. u klasi. Rezultat vredan pažnje kada se pogleda da se iza njih našlo nekoliko Toyota Corolla GT, Lancia Delta HF Integrale, pa čak i par Toyota Celica GT-Four (drugo, treće i četvrto mesto osvojili su Sainz, Kankkunen i Eriksson, upravo u Celica GT-Four). Već godinu dana kasnije, isti akteri osvajaju drugo mesto u Grupi N, ispred mnoštva vozila Grupe A, tadašnje „kraljevske klase“. Iste godine, na Safari reliju u Keniji, domaća posada Ashok Pattni/Aslam Khan osvaja fantastično 9. mesto u Charade GTxx, a njihovi „zemljaci“ Steve Anthony/Philip Valentine zauzimaju 10. poziciju u istom modelu. Godinu dana kasnije, 1991. rezultat je ponovljen – „domaća“ posada Guy Jack/Des Page-Morris osvaja 9. mesto, a Ashok Pattni na cilj stiže kao 11. Zenit Daihatsuovih reli uspeha usledio je 1993. godine, kada na Safari reliju Guy Jack, Ashok Pattni i Marco Brighetti osvojaju 5, 6 i 7. mesto u generalnom poretku, u vreme kada je Toyota Celica ST185 harala reli takmičenjima (osvojile prva četiri mesta na pomenutom Safariju).

Daihatsu Charade GTti

Za sam kraj, treba spomenuti i naslednika ove nepravedno zapostavljene „zujalice“, a to je četvrta generacija modela Charade, koja se proizvodila od 1993. do 2000. godine. Umesto pomalo neuobičajene oznake GTti, usvojena je za „hot hatch“ klasu konvencionalnija GTi, a ispod haube se našao atmosferski 1,6-litarski motor sa 16 ventila i, interesantno, jednim bregastim vratilom. U Japanu, ova verzija je nosila i ime Charade GTI de Tomaso, posedovala je Recaro „kadice“, Nardi Torino upravljač, Pirelli pneumatike, a odlikovala se i motorom snage 124 „konja“, dok su ostala tržišta dobila „oslabljenu“ varijantu sa svega 105 KS.

Daihatsu Charade GTti

Iako je do 2000. godine ukupno proizvedeno čak 120 000 modela GTi, četvrta generacija nikada nije dostigla popularnost i uspeh prethodnika, te je kao i sam Daihatsu, polako „odlutala“ u zaborav, na žalost svih ljubitelja automobilizma.

Napisao: Đorđe Pavićević
Foto: wikipedia.com, gttioc.com, Daihatsu, Honda
Izvor: www.triodriver.com

Be the first to comment on "Daihatsu Charade GTti"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*