Toyota Land Cruiser L70

Toyota Land Cruiser L70
Oduvek sam imao sklonost ka robusnim stvarima, verovatno je to psihološki s obzirom na moje fizičke dimenzije. To se prenelo i na hobi – automobilizam (iako sebe automatski demantujem, kao vlasnik Honde Civic prve generacije, vozila veličine Yuga i mase 720 kg). No, definitivno sam oduvek voleo džipove, kombije i pick up vozila, uz činjenicu da japanska auto industrija značajno dominira ovim segmentom. Dovoljno je spomenuti činjenicu da su UN odabrale Toyotu, Nissan i Mitsubishi kao svoja oficijalna prevozna sredstva.

Toyota Land Cruiser L70

Međutim, vremenom sam naučio da razlikujem prava offroad vozila (krute osovine, reduktor, blokada prednjeg, srednjeg i zadnjeg diferencijala, snorkel, itd), od tkz. SUV vozila, koji po svojim tehničkim karakteristikama i samonosećoj karoseriji predstavljaju običan, samo povišen automobil. Negde između se smestila zlatna sredina terenaca koji i dalje zadržavaju ozbiljne karakteristike pravih off road vozila, ali sa druge strane usvajaju rešenja namenjena većoj udobnosti i preciznijem ležanju (prednja nezavisna osovina – IFS, vrhunski elektronski sistemi -ABS, ASR, ESP, moderan dizajn kokpita, itd.), segment gde pripada najveći broj vozila koje danas smatramo pravim terencima. Neki od tipičnih predstavnika tog segmenta su npr. Toyota Land Cruiser 150 i 200, Mitsubishi Pajero i Nissan Pathfinder. No, u ovom tekstu ću se držati jednog od retkih preostalih istinskih 4WD vozila, a to je Toyota Land Cruiser serije 70.

Toyota Land Cruiser L70

Pre nego što krenem u detaljniju priču, treba znati da je današnja paleta 4WD vozila Toyote izuzetno šarolika. Pokriva bukvalno sve od 2WD SUV vozila, srednjih i velikih džipova, tri klase pick upova, modela za određena tržišta, do hardcore terenaca. U toj hijerarhiji model 70 predstavlja radnika za teške poslove. Ujedno predstavlja i naslednika modela 40, koji se održao (u raznim verzijama) 25 godina u proizvodnji, pri čemu je vizuelno skoro ostao identičan originalu iz 1969.

Ipak, samo su dijamanti večni, te je tako i seriju 40 godine 1984. zamenila serija 70. Dizajn je bio samo delom unapređen, ali su i dalje to bila “kockasta vozila”, sa okruglim farovima, haubom koja se sužavala i izbačenim krilima. Ono sto je karakteristično za 70 je veliki broj karoserijskih verzija. Pravi(o) se kao SWB (kratki model), sa tvrdim i hardtop krovom, zatim MWB (srednje međuosovinsko rastojanje), isto sa tvrdim i hardtop krovom, i na kraju (meni lično najzanimljiviji) LWB model (dugo međuosovinsko rastojanje), koji se pravio (i pravi se jos uvek), kao pickup sa šasijom, Troopie verzija (dvoje vrata, 9 ili 11 sedišta), i 5dr verzija (prva verzija Prado modela). Kasnije je Prado oznaku usvojio model 90/120/150.

Toyota Land Cruiser L70

Ono što je odlika ovog modela je konstantno unapređivanje, pri čemu je sa godinama menjala pre svega pogonska grupa (ovaj model nosi i benzinske i dizel motore). Od 1984-2007 je išla postavka prednje krute osovine sa lisnatim gibnjevima (kako je i nazad), ali je onda ubačen napred sistem opruga na krutu osovinu, dok je zadnja postavka ostala ista. Vremenom je dobijao sve više i više opreme (od serva, klime, podizača stakala, šibera i sl.), ali je svoju pravu offroad prirodu dokazivao kroz sistem duplih rezervoara po 90 litara, duplim akumulatorima, manuelnim hub lockerima na prednjim točkovima, snorkelom u fabričkoj ugradnji, itd.

Paleta motora se protezala od četvorocilindričnih benzinskih i dizel motora u periodu 1980-1995. godine, pri čemu su ugrađivani skoro svi bitniji motori iz Toyotine palete. Krenimo od nasleđenog 3F benzinskog i 2H dizel motora iz 40 serije, do modernijih 1FZ benzinskog, 2LT dizel 4 cilindra, samo za evropsko tržište HR588 2.5 TD italijanskog VM proizvođača, do najboljeg do sada (posebno preferiranog od strane UN službi), 2HZ šestocilindričnog non-turbo motora. Jedno vreme je ugrađivan i 1KZ motor 3.0 TD iz 4Runnera i Land Cruisera 90, da bi trenutno u proizvodnji ostao samo 1HZ za manje zahtevna tržišta, i nova perjanica flote, najsnažniji motor do sada ugrađivan u 70 seriju – 1VD 4.5 V8 common rail dizel.

Često ćete na internetu i u stručnoj literaturi nailaziti na razne oznake ovog modela, pa ću gledati da rastumačim to na lakši način. Japanci su veoma temeljna i inteligentna nacija, tako da su usavršili odličan sistem fabričkih kodova šasije, tako da onom ko razume materiju, iz prve može da bude jasno koji model LC je u pitanju, koji motor nosi, kao i koje je međuosovinsko rastojanje. Kao primer, svi LC serije 70 imaju tu oznaku, sa prefiksom J ispred, što znači terensko vozilo u Toyotinoj nomenklaturi. Znači, J70 je generalizovani kod šasije za sve LC serije 70. Slovo ispred J označava koji je motor u pitanju, npr. LJ70 znači da je 2LT motor unutra. HZJ78 označava da je 1HZ šestak dizel u pitanju, VDJ78 označava da je 4.5 V8 dizel ispod haube. Broj posle slova 7 označava međuosovinsko rastojanje, pri čemu modeli od 70-73 označavaju kratku (SWB), 74-76 (MWB) srednju, a najduži nose 77-79 (LWB). Tako da recimo puna oznaka koja iznosi LJ71 meni govori da je u pitanju kratka verzija, sa hardtopom, koji nosi 2LT motor.

toyota

Razlog zašto pišem ovaj tekst je taj što sam jako fasciniran terenskim sposobnostima, kao i rustičnim izgledom 70 serije. Ako bi za 40 rekao da je oldtimer model, 70 je model koji bih rado vozio, isto kao i moji drugovi koji vole američka vozila (Jeep Wrangler Rubicon), nemačka vozila (Mercedes G klasse Professional), ili engleska vozila (Land Rover Defender). To je ta offroad elita, koja u suštini nije izgubila ništa od svojih terenskih sposobnosti, a zauzvrat je dobila modernu tehnologiju (motore), uz dodatak komfora i elektronike. Čak i uz ta konstatna unapređivanja, ona su i dalje radna, a ne paradna vozila.

Nažalost, Japanci imaju jednu jako lošu osobinu, koja posebno pogađa nas japanofile. Ona se ogleda u činjenici da sve što je iole zanimljivije prave samo za svoje domaće tržište (što bi rekli JDM – Japan Domestic Market), a koje ima volan na desnoj strani (RHD).
U tom slučaju, sve one zemlje koje su usvojile britanski sistem vožnje desnom stranom, imaju mogućnost da uvezu i registruju vozila sa JDM tržišta, a takve zemlje su npr. Australija, Novi Zeland, UK, itd.

Pored japanskog tržišta, LHD verzije aktuelne 70 serije se prave jedino za UN verzije i ti modeli nose stariji 1HZ motor 4.2 redni šestak dizel motor, proveren i dokazan. Teško je naći podatke i informacije o LHD vozilima J70 serije u slobodnoj prodaji, pošto se ona tretiraju kao specijalna, tačnije za profesionalne korisnike. Ono na čemu ću ja potencirati u nastavku priče je RHD verzija modela 70, sa novim modernim 4.5 1VD common rail dizelom, koju je moguće regularno kupiti novu preko oficijelnih dilera za tržište Australije.

Toyota igra pametno. Nisu svi kupci vozila sa 4WD pogonom sa istim zahtevima. Tu se LC serija prostire od luksuznog 150, tačnije Prado modela (veoma prodavanog, kao najbolji paket allroundera), zatim LC 200 (V8 za Evropu), i modela 70 (iskonski terenac), za najteže uslove.

Međutim, čak i takva ikona ipak mora da zadovolji moderne standarde, kao i uslove koje kupci zahtevaju po pitanju udobnosti i konfora, ali bez pravljenja kompromisa oko off road sposobnosti.

Toyota Land Cruiser L70

Moderna verzija serije 70 je upravo to. 2007. godine je dobila najveći i najjači motor u svojoj istoriji, modernu jedinicu 4.5 litra zapremine, motor 1VD-FTV serije. Verzija sa jednom turbinom je ova ugrađena u seriju 70, i ima snagu od 202 ks, i cak 430 NM snage. To je moderan motor common rail koncepcije, sa 32 ventila u DOHC rasporedu sa dve glave. Ovaj motor je moguće dobiti na tržištima Australije, Centralne i Južne Amerike. Postoji i biturbo verzija ovog motora, kojim je opremljen LC 200 (V8 za Evropu), kao i Lexus LX570 Wagon.

Toyota Land Cruiser L70

Ugradnja ovako velikog motora, zahtevala je dorade motornog prostora, te je izmenjen nos automobila. Izgubio je svoje karakteristične odlike urezane haube i ispupčenih blatobrana, te je dobio aerodinamičniju verziju nosa, dovoljno veliku da pozamašni V8 stane u njega. Iako je common rail tehnologija mnogo osetljivija na loše gorivo, za tržišta gde se prodaje to nije problem. Zato se jos uvek za siromašnija afrička i azijska tržišta, kao i UN snage, pravi i ugrađuje stari 4.2 dizel šestocilindrični 1HZ, koji ima indirektnu pumpu goriva, te može da trpi mnogo lošije gorivo.

2009. godine je usledio i redizajn kabine, tako da je moderni LC 70 dobio odlike i instrument tablu po ugledu na moderniju braću, sa airbagovima, klimom, audio sistemom i svom mogućom elektronikom. Ujedno, fascinatan mi je podatak da ima dva rezervoara po 90 litara, sa dva individualna pokazivača nivoa goriva na instrument tabli, koji rade nezavisno jedan od drugog, a prebacuje se na običan prekidač iz kabine. Isto tako, fabrički usis haube, tkz. snorkel, je isto jedna od odlika ekstremnih offroad vozila.

Toyota Land Cruiser L70

U ponudi se nalaze tri karoserijske varijante, sve su bazirane na LWB iliti dugom međuosovinskom rastojanju. Prva je šasija, na koju se stavlja nadogradnja pickupa, ili nečeg drugog po potrebi, druga je Troopie verzija, sa dvoja vrata, ali dugačkom kabinom, i verzija sa 5 vrata, najbliža klasičnom terencu.

Da se ja pitam, moj izbor bi bio Troopie verzija (možete ih videti i širom Srbije, vozi ih policija), ali pošto moja draga već dobija ospice od 2dr vozila (Supra i Civic), a Crown i Mazda (4dr vozila), su u procesu duge restauracije, verovatno bi pametnija opcija bila da se odabere 5dr model, u luksuznijem GXL paketu opreme.

Nažalost, nisam siguran da cu ikada moći da vozim ovaj automobil (u Srbiji je moguće naći samo kratke 3dr verzije sa 2.4 (2LT), i po koju 3.0TD (1KZ) motorima, uz poneki Troopie sa 3.5 i 4.2 motorima starije generacije. Iako 4.5 V8 zadovoljava Euro 5 standard (jedan od razloga zašto je ubačen u ponudu 70 serije), sa druge strane se pravi jedino u verziji sa volanom na desnoj strani (RHD), što automatski onemogućava da se uveze u zemlju, iako je recimo godine proizvodnje u periodu od 2007-2012. Drugi razlog je veoma visoka cena novog vozila (može da ide i do 70.000 australijskih dolara), tako da ni polovni nisu jeftini. Tu dodajte shipping iz Australije do Srbije, koji za vozilo tih dimenzija zahteva poseban samostalan kontejner. U slučaju da dođe kao registrovan AU automobil, rađenje swapa sa RHD na LHD bi me primoralo da nađem stariju verziju, i da “ubudžim” retro dizajn instrument table, umesto modernog izgleda 2009+ modela. Ujedno, ko god da je radio prebacivanje volana sa RHD na LHD kod japanskih vozila, zna koliko je to mučan proces.

Toyota Land Cruiser L70

No, snovi služe da bi se sanjali, svakako ne planiram u skorije vreme da radim išta po ovom pitanju, iako mi je u planu neki Toyotin pickup, najverovatnije D4D 3.0 KUN26 model sa 1KDFTV motorom. Naravno, koga jednom ujede tuning bug, tu pomoći nema, tako da ni ne želim stock Hilux, već ozbiljno pripremljenu spravu za turističke offroad vožnje.

Nadam se da ću jednog dana moći možda sebi da pružim šansu da pazarim jednu istinsku offroad legendu. Do tada mi ostaje da provozam starije verzije 70 serije, a upravo imam priliku za to sada kad mi je jedan kratki LJ70 pri ruci. Reč je o modelu iz 1988.godine.

Toyota Land Cruiser L70

Nažalost, nisam siguran da cu ikada moći da vozim ovaj automobil (u Srbiji je moguće naći samo kratke 3dr verzije sa 2.4 (2LT), i po koju 3.0TD (1KZ) motorima, uz poneki Troopie sa 3.5 i 4.2 motorima starije generacije. Iako 4.5 V8 zadovoljava Euro 5 standard (jedan od razloga zašto je ubačen u ponudu 70 serije), sa druge strane se pravi jedino u verziji sa volanom na desnoj strani (RHD), što automatski onemogućava da se uveze u zemlju, iako je recimo godine proizvodnje u periodu od 2007-2012. Drugi razlog je veoma visoka cena novog vozila (može da ide i do 70.000 australijskih dolara), tako da ni polovni nisu jeftini. Tu dodajte shipping iz Australije do Srbije, koji za vozilo tih dimenzija zahteva poseban samostalan kontejner. U slučaju da dođe kao registrovan AU automobil, rađenje swapa sa RHD na LHD bi me primoralo da nađem stariju verziju, i da “ubudžim” retro dizajn instrument table, umesto modernog izgleda 2009+ modela. Ujedno, ko god da je radio prebacivanje volana sa RHD na LHD kod japanskih vozila, zna koliko je to mučan proces.

Napisao: Živko Marković
Foto: LC forum, Wikipedia
Izvor: www.triodriver.com

Be the first to comment on "Toyota Land Cruiser L70"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*