Lada X Ray – novi niskobudžetni krosover

Lada X Ray

AvtoVAZ je predstavio produkcijsku verziju novog krosovera. Serijska proizvodnja modela X Ray počeće polovinom decembra, a automobil će se pojaviti na ruskom tržištu u februaru 2016.

Lada X Ray

Lada X Ray vizuelno se ne razlikuje od koncepta koji je prikazan 2014. na sajmu automobila u Moskvi.
Dizajn potpisuje Stiv Matin (radio za Mercedes i Volvo), koga je ruski proizvođač angažovao 2011. godine sa ciljem da modernizuje izgled budućih Lada.

Lada X Ray

Kao rezultat te saradnje nastala je Lada Vesta, a kao drugi serijski model – krosover X Ray.
AvtoVAZ je saopštio da je X Ray baziran na B0 mehaničkoj platformi poju je razvio Renault-Nissan.Na raspolaganju su tri benzinska motor, od koji je najslabiji 1.6 litarski agregat sa 106 ks (78 kW).
Nešto jači benzinac iste zapremine proizvodi 114 ks (84 kW), dok je u vrhu ponude 1.8 litarski motor sa 122 ks (90 kW). Manuelni menjač je dostupan kao standard, a u ponudi je i opcioni automatik.

AvtoVAZ je već proizveo probnu seriju od 200 vozila. U toj kompaniji kažu da je nivo lokalizacije proizvodnje za sada manji od 70 odsto, ali će se vremenom povećavati.
Cena još uvek nije precizirana, ali planirano je da X Ray u Rusiji košta manje od 600.000 rubalja (oko 8.700 evra), rekao je predsednik upravnog odbora AvtoVaza, Bu Anderson.

Lada X Ray

Rusi planiraju da X Ray kasnije ponude i na evropskom tržištu, pa će ovaj automobil u 2016. biti podvrgnut EuroNCAP testu bezbednosti.
Proizvođač je saopštio da očekuje najmanje tri zvezdice na testu, od maksimalnih pet.

Izvor: www.b92.net

Be the first to comment on "Lada X Ray – novi niskobudžetni krosover"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*