Ferrari Rainbow

Ferrari Rainbow

Ferari tvrdi da je njegov Spider 458 prvi model sa motorom na sredini automobila i pokretnim čvrstim krovom, ali to nije u potpunosti tačno: to je, još pre 39 godina, bio Ferrari Rainbow Bertone.
Za razliku od svog modernijeg kolege, krov sa modela Rainbow se uklanjao isključivo manuelno. Dizajn i proporcije automobila se, bez sumnje, teško uklapaju u činjenicu da ovaj automobil nikada nije ušao u serijsku proizvodnju.
Ferrari Rainbow

Legendarna kuća Bertone i njen glavni dizajner Marčelo Gandini dobili su slobodu da eksperimentišu klinastim profilima i linijama pod uglom od 90 stepeni, što nikada pre nije viđeno na automobilima sa propinjućim konjem na logou.

Ironija je da je sličan automobil ušao u proizvodnju samo pola decenije kasnije.

Ferrari Rainbow

Kada je prvi put prikazan 1976. godine, oči javnosti su se tek prilagođavale nesvakidašnjim linijama  Lamborghini Countach-a i Ferrari-ja 308 GT4 (na kojima se Rainbow i bazirao) – izašlim takođe iz „kuhinje“ Marčela Gandinija, jer je već bila naviknuta na blage kosine Miure i Ferrari-ja 246 Dino koji su se pojavili nekoliko godina ranije. Međutim obzirom da su već početkom 80ih trend u automobilskoj industriji postale oštre linije, klinasti Ferrari je sada veoma imao smisla.

Ferrari Rainbow

Kako se, uopšte, sklapao pokretni krov na Rainbow-u? Jednodelni poklopac Targa stila se rotirao za 90 stepeni i lagano smeštao između putničkog dela i snažnog 3.0 V8 motora. Iako se cela operacija obavljala manuelno, ovaj mehanizam se može smatrati osnovom na kojoj funkcioniše pokretni krov koji se, skoro 40 godina kasnije, ugrađuje u Ferrari 458 Spider. Pohvalno dostignuće imajući u vidu da je njen začetnik završio tek kao još jedan neuspeli pokušaj u okviru automobilske industrije.

Ferrari Rainbow

Smatra se da se jedan Rainbow model danas nalazi u privatnoj Bertoneovoj muzejskoj kolekciji i da je za dlaku izbegao aukcijsku prodaju 2010. godine kada je još šest Bertoneovih koncept automobila završilo u vlasništvu privatnih kolekcionara.

foto: http://carstyling.ru
izvor: http://classicdriver.com
preveo i prilagodio: R. Martinović
Izvor: lakodokola.com

Be the first to comment on "Ferrari Rainbow"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*