Vespa 400

Vespa 400

Znate za male trokolice Ape, no manje je poznato da je Piaggio jednom napravio i vrlo ozbiljan, pravi mali automobil

Zbunjeni? Da, mnogi ne znaju kako je Piaggio, čuveni italijanski proizvođač Vespe, najpoznatijeg i najpopularnijeg skutera na svetu, okušao sreću i u proizvodnji automobila. Doduše, ne u Italiji, nego u Francuskoj. I ne baš s velikim uspehom, iako je model koji predstavljamo, ujedno i jedini u programu, bio nemerljivo bolji od drugih mikroautomobila. No, vreme je takvih kreacija bilo na zalasku, proizvodnja Vespe 400 počela je davne 1957., a ugašena već četiri godine kasnije. Pedesetih godina mikroautomobili su se činili kao velik i respektabilan posao unutar auto industrije. Neki, poput BMW Isette ili Goggomobila, su se i prodavali dobro, a sueckom krizom i porastom cena goriva činilo se da je zlatno doba tek pred proizvođačima. Piaggio, osokoljen sjajnim prodajnim rezultatima Vespe, njuši priliku i razvija kvalitetan, inteligentan mikroautomobil, dugačak samo 286 cm, s dvotaktnim motorom od 392 ccm i 18 KS, sposoban za pristojnih 80 km/h, čak i 90, ako gravitacija malo pripomogne… I uza sve to atraktivnog, slatkog izgleda.
Vespa 400Otprilike istovremeno je, međutim, Fiat u prodaju pustio model 500, nešto veći od Vespe, ali kompletniji: imao je četiri prava, razmjerno upotrebljiva sedišta, bio je četvorotaktan, menjač je imao četiri a ne tri brzine, a postojao je i element koji Vespa nije imala: prtljažnik koji se mogao zaključati. Kod Vespe, za prtljag je služila samo polica iza sedišta. Usprkos tim nedostacima, Vespa je sigurno mogla oteti deo kupaca Cinquecentu, ali nikada nije prodavana u Italiji, a i proizvodnja je premeštena u Francusku. Razlog? Potpuno neslužbeno, gospodin Agnelli je došapnuo: ‘Nema problema, napravite automobil i prodajte ga – ali u tom slučaju Fiat će predstaviti vlastiti model skutera!’ Lambretta je već otela deo tržišta skutera, ali Fiat je bio i ostao nemerljivo moćniji i njegovim bi ulaskom na tržište skutera za Piaggio nesumnjivo nastala teška vremena. A u to su vreme, uostalom, već uvelike i počinjali pregovori o Fiatovom preuzimanju Piaggia, pa se nije valjalo zameriti budućim gazdama. Stoga su u Piaggiu odlučili prodavati Vespu 400 na samo nekoliko tržišta, gro ih je ostalo u Francuskoj, ponešto u Belgiji i Holandiji, te u nekoliko prekookeanskim zemalja. Zanimljivo, prodavana je i u SAD. Nažalost, nebriga je značajno smanjila njihov broj: većina od oko 35.000 proizvedenih primeraka vrlo je rano završila na otpadu zato što bi vlasnici zaboravili dodavati ulje u vrlo osetljiv menjač, a kada bi on jednom zaribao popravka je bila preskupa i neisplativa, te bi automobil najčešće bio bačen.

Vespa 400
S tehničke strane, ovaj je automobil bio pravi mali dragulj, s osobinama upravo neverovatnim za klasu mikroautomobila: unitarna konstrukcija, nezavisno vešanje na svim točkovima, hidraulične kočnice. Redak model pretencioznog naziva GT imao je i četverostepeni sinhronizovan menjač. Svi su modeli imali platneni krov praktične konstrukcije, a oduševljavaju i detalji poput ‘ladice’ na izvlačenje s akumulatorom napred ili rezervnim točkom smeštenim pod suvozačko sedište.

Vespa 400

Čak i danas, kad neki časopis o oldtimerima testira ovaj automobilčić, pišu se samo reči pohvale za upravljač, menjač, kočnice i sposobnost korišćenja u savremenom saobraćaju. Nažalost, najvažnija su tržišta ostala zatvorena, osim u Italiji model nije prodavan niti u zemlji najveće pomame za mikroautomobilima, Nemačkoj, ne znamo tačno zašto, ali valja se prisetiti da je i onde, u Neckarsulmu, Fiat imao fabriku… Uz to, razlika u ceni spram ‘pravih’ automobila poput Citroena 2CV, Renaulta 4CV ili Fiata 500 nije bila toliko velika, a revolucionarni je Mini već takođe bio pred vratima. Vespa 400 otišla je u zaborav, iako se Piaggio serijom Ape Car trokolica još od 1948. održavao u međuprostoru između automobila i motocikala, a devedesetih mini kombijem Porter ponovo došao i u četverotočkaški svet. No Vespa 400 ostaje jedan od najslađih mikroautomobila pedesetih i još i danas upotrebljivo gradsko vozilo.

Vespa 400

Pripremio: Dino Milić-Jakovlić
Izvor: autoportal.hr

Be the first to comment on "Vespa 400"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*