Tesla Model X

Tesla Model X

Prvi SUV američkog proizvođača električnih vozila konačno stiže na tržište. Obzirom da je koncept predstavljen u februaru 2012., kašnjenje je poprilično, ali pogled na specifikacije otkriva kako ga se isplatilo čekati. Elon Musk, osnivač i vlasnik Tesla Motorsa, tvrdi kako je Model X bolji SUV nego Model S limuzina. Prvi će konkurent biti električni BMW X5, koji stiže tek 2019.

Tesla Model X

 

Model X će se nuditi u dve verzije. Standardni 90D opremljen je s dva elektromotora od po 190 kW (259 KS) pa kombinovano razvija 518 KS. Stotku hvata za 4,8 s, brzina je ograničena na 250 km/h, uz autonomiju od čak 420 km. Sportska verzija P90D, po uzoru na Model S, ima isti elektromotor napred, a pozadi 370 kW (503 KS) pa kombinovana snaga iznosi 762 KS. Najveća je brzina takođe limitirana na 250, uz furiozno ubrzanje do stotke za 3,8 s u programu Normal, odnosno 3,2 s u programu Ludicrous. S punim baterijama prelazi 410 km.

Tesla Model X

Dizajn inspirisan Modelom S donosi fluidnu karoseriju i ravan pod pa koeficijent otpora vazduha iznosi za SUV, senzacionalnih 0,24 te delomično nadoknađuje masu od čak 2,5 tone. Glavna karakteristika karoserije Modela X su krilna zadnja vrata, koja olakšavaju pristup drugom i trećem redu sedišta i veliko  vetrobransko staklo, za koje u Tesli tvrde da je površinom najveće ikad ugrađeno na jedan automobil. Krilna vrata su izvrsno rešenje za uska parkirališta, a praktičnost povećavaju senzori koji sprečavaju udarac u plafon. Zadnji spojler na malim je brzinama izvučen do pola, kod kočenja do kraja, a iznad 70 km/h je uvučen kako bi se smanjio otpor vazduha.

Tesla Model X

Kupci će moći birati između konfiguracije sa sedam ili šest sedišta, u kojoj su dva u drugom redu bočna, a sredina je slobodna. Anatomski oblik rezultat je višegodišnje saradnje s vrhunskim ortopedima i fizioterapeutima. Armaturom dominira 17-inčni ekran kojim se upravlja navigacijom, audio sistemom, dvozonskom klimom, zadnjim  kamerama…

Tesla Model X

Isporuke kreću u drugoj polovini 2016., uz cenu od 132.000 dolara za 90D i142.000 za P90D. Baterijski paket ugrađen u pod ima kapacitet od čak 90 kWh idolazi s garancijom od osam godina.

Izvor: autoportal.hr

Be the first to comment on "Tesla Model X"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*