Porsche Mission E – 500 km dometa, 15 minuta punjenja

Porsche Mission E

Naravno, u konceptima smo slobodni malo i preterivati, kako u dizajnu tako i (budućoj) tehnologiji. Ovo što je objavljeno zvuči sjajno, ali hteli bi znati i ono što nije objavljeno, npr.  koliki je kapacitet te baterije i koliko je ista teška?

Porsche Mission E

No ono što se zna jest da Mission E ima dva motora ukupne snage  440 kW (oko 600 KS), koji pogone sve točkove (jedan je na prednjoj, a drugi na zadnjoj osovini). Porche ističe da je korišćena tehnologija iz pobedničkog bolida iz Le Mansa, odnosno sinhroni motori sa permanentnim magnetima.

Porsche Mission E

Motori omogućavaju ubrzanje do 100 km/h za manje od 3,5 sekundi i do 200 km/h za manje od 12 sekundi. Porsche tvrdi da bi Mission E vozio krug na Ringu za manje od osam minuta! Živi bili pa videli.

Ono što bi moglo biti najzanimljivije jeste vreme punjenja baterija (čiji kapacitet mora biti ogroman) od samo 15 minuta (tačnije 80 posto kapaciteta). Porsche tvrdi kako je udvostučenjem napona sa 400 na 800 V odnosno korišćenjem “Porsche Turbo Charging” sistema, vreme punjenja drastično skraćeno.

Naravno, Mission E se može priključiti na i na 400 V, kućnu mrežu, a moguće ga je i beskontaktno indukcijski puniti pomoću namotaja smeštenih, npr. u podu garaže.

Litijum-jonske baterije su ugrađene u pod i raspoređene su od prednje do zadnje osovine kako bi se (zasigurno veća) težina ravnomerno rasporedila i omogućio dobar balans.

Porsche Mission E

“Porsche Turbo Charging” tehnologija s naponom od 800 V omogućuje drastično smanjenje vremena punjenja

Porsche Misson E izgleda kao budućnost električnog pogona, veliki domet, kratko vreme punjenja, izuzetne performanse. Gde je onda kvaka? Ovo što Porsche tvrdi može biti samo skup lepih želja, jer je nemoguće dokazati išta od navedenoga ili je pak ta tehnologija toliko skupa da je možete ugraditi samo u Porsche.

 

Pripremio :Matko Jović
Izvor: www.autopartner.com.hr

 

Be the first to comment on "Porsche Mission E – 500 km dometa, 15 minuta punjenja"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*