Ovo su najluđa automobilska vrata kroz istoriju

tesla model x

Pomalo je tužno, ali istinito da proizvođači automobila dosta retko pomeraju granice dizajerskog jezika i inženjerskih novina na modernim automobilima, međutim, svakih nekoliko godina se pojavi neko sa idejom koja privuče dosta pažnje i podseti nas kako bi automobili mogli da izgledaju. Mi vam predstavljamo pet najzanimljivijih dizajnerskih rešenje automobilskih vrata kroz istoriju industrije.

Kalifornijska firma Tesla Motors je nedavno predstavila svoj novi “model X” sa tzv- lambo vratima koja su odavno prisutna u industriji, a kada se malo pažljivije pogleda, mnogi su , bilo u formi koncepta ili formi serijskog vozila pokušali da promene način na koji ulazimo ili izlazimo iz vozila.

 

5. Mercedes-Benz “Gullwing” vrata

Mercedes-Benz "Gullwing" vrata

Mercedes-Benz “300SL” je prava ikona automobilizma koja trenutno dostiže neverovatne cene, a njegova “gullwing” vrata su velikim delom zaslužna za popularnost. Kasnije su se ova vrata pojavila i na Mercedes-Benz “SLS AMG” modelu, a kako se pokazalo kroz istoriju, njihova popularnost nema veze sa erom u kojoj se pojave.

4. 1968 Alfa Romeo Carabo

Alfa Romeo Carabo

Alfa Romeo Carabo

Vrata-makaze ili češće “lambo vrata” su verovatno najpoznatiji atipični dizajn automobilskih vrata. Prvobitno korišćena na Alfa Romeo “karabo” modelu, ova vrata su se prvi put u serijskoj proizvodnji pojavila na Lamborgini “kuntašu”, a od tada su se pojavljivala na modelima poput Bugatti EB110, Koenigsegg Agera and CCR, Lamborghini Aventador i Murcielago, i Spyker C8.

 

3.1993 Lincoln Mark VIII

Lincoln Mark VIII

 

Iako je ovaj automobil stigao samo do koncept faze, njegova sklopiva vrata su svakako jedno od najradikalnijih dizajnerskih rešenja na ovom spisku. Iako je nakon prave političke borbe unutar kompanije odlučeno da je preskupo ova vrata serijski proizvoditi, ona su ostala san mnogih ljubitelja vožnje iako je svima jasno da su svoju eleganciju ostvarile na uštrb bezbednosti.

VIDEO> “Klizna vrata” na Linkolnu “mark VIII”:

 

2. The 1970 Lancia Stratos Zero

The 1970 Lancia Stratos Zero

“Stratos Zero” koncept automobil iz 1970. je prvi koji je predstavio prednja vrata na autombilu, ali je ovaj model nažalost predviđao budućnost koja se nikada nije ostvarila.

 

1. Sterling Nova

Sterling Nova

Iako deluje pomalo komično sa otvorenim čitavim gornjim delom automobila, Sterling “nova” je dobila svoju publiku pre svega zbog pristupačne cene od oko 26.000 dolara za koju ćete svakako dobiti automobil koji će privlačiti pažnju na svakom parkingu.

Izvor: vesti.mojauto.rs

Be the first to comment on "Ovo su najluđa automobilska vrata kroz istoriju"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*