Nissan Leaf – prototip za autonomnu vožnju

Nissan Leaf

Nissan je u prototip električnog modela Leaf ugradio senzore za autonomnu vožnju, koji omogućavaju vozilu da menja trake, pretiče automobile i samostalno se uključuje i isključuje sa autoputa.

Tehnologija Piloted Drive 1.0 biće ponuđena u Japanu do kraja sledeće godine. Bez obzira na to ko je za upravljačem, putnici će, kako tvrdi japanski proizvođač, imati osećaj da su u rukama veštog vozača.

Nissan je predstavio prototip u svom centru za naprednu tehnologiju južno od Tokija, a testovi u kojima učestvuju tri ovakva automobila već se odvijaju u Japanu.

Nissan je prošle godine objavio da će do kraja 2016. godine uvesti dve nove tehnologije – pilota za saobraćajne gužve i sistem automatskog parkiranja, a da će do 2018. godine biti razvijena i tehnologija za menjanje saobraćajnih traka.

Do kraja decenije, ove novosti biće dopunjene naprednom asistencijom koja samostalno može da upravlja vozilom pri prolasku raskrsnica. Puno ime kompletnog sistema glasi Nissan Intelligent Driving.

U Leaf je ugrađeno skoro 400 senzora svih vrsta i veličina, što automobilu omogućava da “posmatra” pun krug oko vozila. Paket sadrži 5 radarskih senzora, 12 kamera, 4 laserska skenera i brojne ultrazvučne senzore.

Novi sistem sadrži i mod za manuelnu vožnju, što omogućava vozaču da preuzme kontrolu putem upravljača, na uobičajeni način.

Autor: Miodrag Lukić
Izvor: www.nacionalnaklasa.com

Be the first to comment on "Nissan Leaf – prototip za autonomnu vožnju"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*