Fanđov Ferrari se prodaje!

Ferrari 290 MM

Huan Manuel Fanđo je vozio na Ferrari 290 MM na trci Mille Migglia davne 1956. godine. Ovaj automobil je, kao i njegov vozač, postao legenda. Ferrari 290 MM je san mnogih kolekcionara i ujedno jedan od najskupljih, najvrednijih i najznačajnijih vozila u istoriji automobilizma. Svega četiri primerka su napustila fabriku, a jedan od njih i to onaj koji je Fanđo vozio biće postavljen na prodaju 10. decembra na jednoj aukciji u Njujorku.

Ferrari 290 MM

Karoseriju ovog modela je izradio Scaglietti, a ispod haube se krije 3.5-litarski V12 agregat koji je razvijao 320 KS pri 7.200 o/min što je omogućavalo da Ferrari 290 MM dostigne maksimalnu brzinu od 280 km/h. Interesantno je to što je model koji će se naći na prodaji vozio Fanđo na trci Mille Miglia 1956. godine. Ipak, na ovoj trci slavni vozač nije zauzeo prvo, već četvrto mesto. Te godine je kroz cilj prvi prošao Euđenio Kasteloti vozeći takođe Ferrari 290 MM.

Ferrari 290 MM

Kolekcionar i stručnjaci smatraju da je ovo jedan od najvrednijih kolekcionarskih automobila na svetu, ali da je cenu izuzetno teško odrediti. Fanđov trkački Mercedes-Benz W196 iz 1954. dostigao je na jednoj aukciji 2013. godine cenu od čak 22,7 miliona evra, ali to ne znači ništa i sve će se znati kada kolekcionari krenu da daju svoje ponude. U svakom slučaju, koliko cifara će imati najveća ponuda ostaje da saznamo 10. decembra.

Be the first to comment on "Fanđov Ferrari se prodaje!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*