Honda FCV Clarity

Honda FCV Clarity

Honda FCV Clarity predstavljena je na Sajmu automobila u Tokiju, sa gorivnom ćelijom spremnom za serijsku proizvodnju. Automobil će moći da se kupi na domaćem tržištu u Japanu od marta sledeće godine.

Honda je potvrdila da planira prodaju ovog automobila sa hidrogenskom gorivnom ćelijom u SAD i Evropi. Reč je o nasledniku modela FCX Clarity.

Honda FCV Clarity

Za pogon FCV koristi se električni motor koji isporučuje 135KS i 300Nm. Energetska gustina ćelije povećana je za 60% u odnosu na FCX, a čitav paket smanjen je za 33%.

U izradi karoserije ove limuzine kompbinovani su čelik i aluminijum (za vrata, poklopac motora i prtljažnika). Automobil je teži od prethodnika za oko 100kg zbog dodatne težine rezervoara pod visokim pritiskom.

Honda FCV Clarity

 

Honda je ranije objavila da je FCV prvi automobil ovog tipa čiji kompletan pogon sa gorivnom ćelijom može da stane u prostor za standardni motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Honda FCV Clarity

Proizvođač navodi da FCV ima autonomiju od 700km i da se može napuniti hidrogenom za manje od tri minuta. U specifikacijama za japansko tržište piše da automobil može da napaja strujom manju kuću i da funkcioniše kao generator električne energije u vanrednim situacijama.

Honda FCV biće suparik modelima Toyota Mirai i Hyundaijevom ix35 na hidrogenski pogon. Na japanskom tržištu određena je cena od oko 63.000 dolara.

Izvor: www.nacionalnaklasa.com

Be the first to comment on "Honda FCV Clarity"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*