Nissan IDS concept – Video

Nissan IDS concept

Nissan je u Tokiju predstavio IDS Concept, studiju koja objedinjuje autonomnu vožnju i električni pogon.

Nissan IDS znači “Ineteligent Driving System”, i trebao bi moći sam upravljati u saobraćaju, bez pomoći vozača, ali se može ponašati kao i svaki drugi električni automobil. Dobro, ne baš kao i svaki drugi jer ovaj automobil ima sposobnost učenja odnosno oponašanja vozačeva načina vožnje dok samostalno upravlja.

Budući da je za najveći broj nesreća krivac ljudski faktor onda ne čudi da bi autonomna vožnja trebala biti sigurnija. Kompjuter nikad nije umoran ili nepažljiv. Čak i kad vozač odabere autonomnu vožnju i upravljanje preda vozilu, automobil oponaša vozačev stil i želje, od ubrzavanja do kočenja i skretanja.

U ručnom načinu vožnje vozač ima potpunu kontrolu, ali senzori svejedno neprestano nadziru uslove i pružaju pomoć čak i kad vozač upravlja automobilom. U slučaju neposredne opasnosti Nissan IDS Concept pomoći će vozaču izbeći opasnu situaciju.

Unutrašnjost Nissana IDS Concept prilagođava se odabiru autonomne ili ručne vožnje. Iako je reč o kompaktu, dugi međuosovinski razmak Nissana IDS Concept garantuje udoban smeštaj za četvero odraslih. Kad vozač odabere autonomni način vožnje upravljač se uvlači u instrument tablu i iz nje izlazi velik ravni ekran. Različitim vozačkim radnjama upravlja veštačka inteligencija ili vozač glasovnim naredbama i pokretima.

Kad vozač odabere ručni način vožnje prostrana se unutrašnjosti prilagodi kako bi sve podredila vozaču. Upravljač izlazi iz instrumente table zajedno s mernim instrumentima i head-up ekranom koji prikazuje upustva navigacijskog uređaja i ostale informacije za vožnju.

Prelazak u ručni način vožnje jednostavan je zahvaljujući dugmetu naziva PD Commander smeštenom između prednjih sedišta. To je jedinu dugme kojim vozač može fizički upravljati kad je automobil u autonomnom načinu vožnje.

Brojnim svetlima i ekranima izvan vozila pešacima i ostalim učesnicima u saobraćaju automobil prenosi da je svestan svog okruženja i najavljuje svoje namere. Srebrna linija na bočnoj strani automobila zapravo je LED svetlo koje Nissan naziva Intention Indicator. Kad su u blizini vozila pešaci ili biciklisti, linija sjaji crvenom bojom, čime ih automobil obaveštava da je svestan njihove prisutnosti.

Drugi elektronski ekran, koji izlazi iz instrumente ploče i okrenut je prema van, pešacima može preneti poruke poput “Samo izvolite”. Taj prirodan, skladan sistem komunikacije najavljuje novu budućnost automobila.

Nissan IDS Concept pokreće baterija velikog kapaciteta od 60 kWh, koja je ima dvostruko veći kapacitet od one u novom Leafeu. Budući da bi Leaf s 30 kWh trebao prevaliti 250 km onda bi IDS zahvaljujući izuzetnoj aerodinamici i maloj masi trebao ići preko 500 km.

Izvor: www.autopartner.com.hr

Be the first to comment on "Nissan IDS concept – Video"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*