Da Toyota ne namerava da se sa svojom tehnologijom gorivnih ćelija i pogona na vodonik, zadrži samo na modelu Mirai, potvrđuje i Salon automobila u Tokiju, gde je po prvi put predstavljen i Lexus LF-FC.

Lexus LF-FC

U pitanju je, za sada, koncept luksuzne limuzine koja za pogon koristi već pomenutu tehnologiju gorivnih ćelija, a uz pogon na zadnje točkove, Lexus LF-FC poseduje i dva elektromotora u prednjim točkovima, čime se poboljšava vozna dinamike i stabilnost u svim uslovima vožnje.

Lexus LF-FC

Automobil funkcioniše u dva režima rada – Cruising („krstarenje“) i Acceleration („ubrzanje“). U prvom, vodonik se koristi za pokretanje vozila, ali i dopunjavanje baterija, dok se u drugom, i vodonik, i baterije koriste za pogon, kako bi se ostvarile maksimalne performanse.

Lexus LF-FC

Pored nove tehnologije pogona, Lexus LF-FC je krcat i ultramodernim informacionim tehnologijama, kao što su holografske projekcije koje putnicima objašnjavaju način funkcionisanja audio uređaja i sistema klimatizacije.

Lexus LF-FC

Kao što se može primetiti, Lexus LF-FC je četvorosed, sa odvojenim zadnjim sedištima, čime je dodatno dat naglasak na udobnosti i luksuzu, što i ne čudi, budući da je ovaj koncept i svojevrsna uvertira za studiju koja će uskoro najaviti novu generaciju luksuzne „krstarice“ iz LS serije.

Pripremio: Đorđe Pavićević/TopSpeed
Foto: Lexus
Izvor: topspeed.telegraf.rs