Toyota Land Cruiser – Osvežavanje terenske ikone

Toyota Land Cruiser
O sposobnostima ovog terenca ne treba trošiti previše reči. Samo treba navesti bitne novitete, a njih je povelik broj.

Kada se određeno vozilo u određenom segmentu postavlja kao merilo, to je dokaz kvalitete i pametnog razmišljanja unapred. Kada to radi 60 godina, onda je jednostavno – legenda. Toyota Land Cruiser je takav automobil. Pouzdan, jednostavan, otporan, izdržljiv i dugotrajan.

Toyota Land Cruiser

Toyota Land Cruiser

Od sada ima i novi 2,8 litreni D-4D turbodizel motor sa 130 kW/177 KS, koji dolazi s ručnim šesto stepenim  ili novim automatskim menjačem takođe sa šest brzina. S novim Super ECT automatikom razvija 370 Nm već na 1.200 o/min, dok maksimalnih 450 Nm oslobađa između 1.600 – 2.400 o/min.

 

Toyota Land Cruiser

Osim novog motora sa 177 KS, novi Land Cruiser ima i novi automatski menjač sa šest brzina

Ubrzava do 100 km/h za 12,7 s uz maksimum od 175 km/h. Pritom prosečna potrošnja iznosi samo 7,4 l/100 km (smanjenje od 9%). U kombinaciji s manualnim menjačem razvija 420 Nm između 1.400 – 2.400 o/min uz ubrzanje do 100 km/h za 12,1 s i maksimum od 175 km/h. Oba motora imaju CO2 emisiju od of 194 g/km.

Toyota Land Cruiser

Kinetic Dynamic Suspension System (KDSS) optimizuje efekt prednjih i zadnjih stabilizatora za bolje performanse na terenu i na putu

Zbog sjajnih voznih svojstava na terenu  i izvan njega je postala poznata širom sveta, no novi LC ima poboljšano vešanje koji čini vožnju još udobnijom, uz dodatak on-board tehnologije. Kinetic Dynamic Suspension System (KDSS) optimizuje efekt prednjih i zadnjih stabilizatora za bolje performanse na terenu i na putu.

Toyota Land Cruiser

Unutrašnost je obogaćena novim informativnim sistemom sa 7 inčnim ekranom osjetljivim na dodir

Tu je i adaptive Variable Suspension (AVS) sistem koji dopušta vozaču fino podešavanje vešanja prema željenim karakteristikama (“Normal”, “Comfort” i “Sport” modovi). Je i Toyota Touch 2 Go Plus multimedia system sa sedam inčnim ekranom osetljivim na dodir koji objedinjuje Mirrorlink kompatibilnost za pametne telefone/radio/CD mp3 player/USB port/kameru za vožnju unazad. Tu je i 3D mapiranje modela grada, vizualizacija prometa/SOS poziv i wi-fi povezivost.

Toyota Land Cruiser

Toyota Land Cruiser

Od sigurnosnih sistema tu su Pre-Crash Safety (PCS), ABS s EBD-om i Brake Assistom, Traction Controlom i Vehicle Stability Control (VSC) sistem. Za terenske zahteve su spremni Hill-start Assist Control i Down-hill Assist Control, Multi-terrain ABS funkcija i Active Traction Control (A-TRC).

Da bi popis bio potpun spomenimo još Adaptive Cruise Control (ACC), Back and Clearance sonar,  Tyre Pressure Warning sistem, Trailer Sway Control, a Blind Spot Monitor (BSM) i Rear Cross Traffic Alert (RCTA) sistem. Sigurnije ne može.

Izvor: www.autopartner.com.hr

Be the first to comment on "Toyota Land Cruiser – Osvežavanje terenske ikone"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*