Edsel – Istorija

Edsel

Danas reč “Edsel“ vazi na nešto neuspešno, ali sve je poteklo od velike ideje Ford Motor Company da napravi najmoderniji automobil na Američkom tržištu.

Još početkom 1950ih godina Ford je postao vlasništvo svih onih koji su mogli da kupe akcije ove kompanije i po prvi put porodica Ford nije bila vlasnik većinskog dela kompanije koju je osnovao Henry Ford davne 1903 godine. To znači da je kompanija u posleratnom periodu mogla da proizvodi automobile zavisno od pozicije na tržištu, a pod komandom legendarnog Henry Forda II (unuk Henry Forda) već sredinom 1950ih glavni ljudi iz kompanije su počeli da analiziraju situaciju. Zaključak je bio da luksuzna divizija Lincoln ne konkuriše Cadillacu iz General Motorsa, već Oldsmobilu iz iste kompanije i Chrysleru pa je takođe napravljena luksuzna divizija Continental koja je počela sa radom 1956 godine. Continental je imao samo jedan automobil (Mark II) i sa cenom od $9,000 bio u samom rangu sa Cadillacima. Međutim, Ford je želeo nešto više – diviziju koja će se boriti sa kompanijama kao što su Buick i DeSotto, koji su iz godine u godinu dobivali na popularnosti. Iako je Ford već imao diviziju Mercury, koja se nalazila između Forda i Lincolna, ona je ipak više konkurisala kompanijama kao što su Pontiac i Dodge.

Edsel

Ford je imao poprilično novca za investiranje zahvaljujući velikom uspehu modela Thunderbird na tržištu i 1955 godine osnovao novu diviziju pod imenom “E-Car“ (E = Experimental). Plan je bio napraviti potpuno novi automobil koji je trebao biti predstavljen dve godine kasnije, a izbor imena je pao na Edsel po jedinom sinu Henry Forda. Edsel je zvanično predstavljen Septembra 4, 1957 godine u emisiji “Edsel Show“ koji je vodio možda najpopularniji Američki novinar Ed Sullivan, a gosti su bili neke od najvećih zvezda estrade kao što su Bing Crosby, Frank Sinatra i Rosemary Clooney. Za prvu 1958 godine Edsel je pružio četiri modela, dva manja Pacer i Ranger zasnovani na platformama Fordova i dva veća Citation i Corsair zasnovani na većim Mercury. Osnovni model kompanije, Ranger, je imao početnu cenu od $ 2,484 i mogao da se dobije u verzijama sa dvoje i četvoro vrata dok je u vrhu ponude bio Citation sa cenom od $ 3,500 u verzijama sa dvoje i četvoro vrata coupe i kabrio. U ponudi su takođe bila i tri karavana – Roundup sa dvoje vrata i Bermuda i Vilager sa četvoro vrata koji su mogli da smeste i do devet putnika.

Edsel

Edsel je takođe predstavio nekoliko inovacija kao što je “rolling dome“ sat za brzinu, kao i upozoravajuća svetla sa nizak pritisak ulja i za podignutu ručnu kočnicu. Edsel je takođe bio prvi automobil koji je imao komande menjača na volanu na mestu gde se nalazi sirena. Ova kompanije je takođe pružala i visoke sigurnosne mere kao što je standardan pojas (koji nije bio obavezan tokom 1950ih godina) i zadnja vrata koja su se samo ključem mogla otvoriti (Edsel je opravdao ovu odluku da deca ne pokušaju da otvore vrata tokom vožnje). Za razliku od Forda i Mercurya, Edsel nije imao svoje fabrike i proizvodio se na istim lokacijama gde i starija braća. Fordov plan je bio 200,000 primeraka godišnje da se opravdaju visoka ulaganja (oko $ 350 tadašnjih miliona ili $ 2.45 milijardi današnjih), ali 1958 godine je prodato svega 63,110 Edsela u Americi i još 4,935 u Kanadi. Iako su navedeni brojevi bili ispod očekivanja, jedino je Plymouth prodao više automobila u svojoj prvog godini na tržištu.

Edsel

Za 1959 godinu linija je smanjena na samo dva modela i to Ranger i Corsair. Oba modela su bili zasnovani na Fordovima dok su Edseli zasnovani na Mercury ugašeni. Međutim, prodaja je nastavila da pada i te godine je prodato 44,891 primerka u Americi i još 2,505 u Kanadi. Mnogi Edsel dileri, koji su otvoreni kada je kompanija nestala, su počeli da uvoze Evropske Fordove ili da se spajaju sa Mercury i Lincolnom. Godina 1960 je bila poslednja za Edsel na tržištu, a kupac je dobivao samo Ranger kao coupe, sedan i kabrio dok je Villager dolazio samo kao karavan. Edsel je sada u velikoj meri ličio na Ford, sa kojima se i pravio u Louisville fabrici, a poslednje godine je prodato 2,846 primerka. Ford je objavio da gasi Edsel Novembra 19, 1959 godine, a ukupno je proizvedeno 118,287 primeraka. Robert McNamara, tadašnji predsednik Fordove divizije, je uspeo da ubedi Henry Forda II da kompanija treba da ugasi Edsel pre nego što bankrotira celu kompaniju.

Edsel

Pa šta je onda bio problem Edsela? Razloga ima mnogo, a mi ćemo izneti one najbitnije. Ford je, pre svega, napravio veliku grešku sa marketingom i kupci nisu znali da li je Edsel ispod ili iznad Mercurya. Iako je Ford najavio da je Edsel ispod Mercurya, neki Edsel modeli kao što su Corsair i Pacer su bili skuplji od Mercury modela po klasama (Monterey i Medalist). Edsel je u velikoj meri konkurisao Mercuryu umesto najavljenim Pontiacu i Dodgeu, a većina kupaca bi izabrali neki od proverenih Mercury modela. Drugi razlog leži u tome što je Ford reklamirao Edsel kao savremeni automobil sa mnogo tehnologije, a mnogi kupci su bili iznenađeni sto Edsel, iako je pružao dosta nove tehnologije, je ipak samo skuplja verzija Forda. Edselu takođe nije išlo u korist što je predstavljen u vreme recesije krajem 1957 godine. Čak i kompanije koje su godinama na tržištu su imale pad prodaje, a kupci su se okretali uglavnom manjim autima koje Edsel nije imao.

Edsel

Zanimljivo je da je Ford tada počeo da radi na manjem kompaktu Falcon koji je predstavljen 1960 godine i već prve godine prodat u preko 400,000 primeraka. Špijunske slike potvrđuju da je trebala postojati i Edsel verzija koja bi se zvala Comet. Comet se kasnije prodavao preko Mercury dilera i prve godine prodat u 200,000 primeraka. Edsel je takođe imao problema i sa kvalitetom. Naime, pošto se Edsel proizvodio u istim fabrikama gde i Ford i Mercury, radnici na trakama nisu voleli promene koje su bile neophodne u proizvodnji Edsela. To je dovodilo do loše završne obrade, a mnogi automobili su poslati dilerima nezavršeni. Međutim, kupci uglavnom nisu imali problema sa motorima i jedan od Edselovih motora (410cid/6.7L sa 345 ks) je proglašen za jedan od najkvalitetnijih motora 1950ih godina. Dizajn je takođe imao određene kritike posebno gril koji je ličio na potkovicu.

Edsel

Možda najveći razlog leži u Robert McNamara. Njega je Henry Ford II doveo u Ford posle Drugog Svetskog Rata kao jednog od devet mladih inženjera koji su trebali da preokrenu kompaniju. McNamara se proslavio mnogim Fordovima, kao što su 1949 Ford i 1958 Thunderbird, čime je dospeo na vrh kompanije i uživao u velikom poverenju Henrya. Međutim, McNamara je verovao da su automobili samo za prevoz do mesta A do mesta B i brzo gasio sve što se slabije prodavalo. Upravo je McNamara zaslužan što je Continental divizija spojena sa Lincolnom posle 1956 godine, a takođe je želeo da ugasi Lincoln. Lincoln je na kraju spašen zahvaljujući prelepim 1961 Continentalom koji je dizajnirao Elwood Engel i koji se pokazao ogromnim uspehom na tržištu. Mnogi kažu da je McNamara odlučio da ugasi Edsel i pre nego što je predstavljen jer nije želeo da investira u njega.

Edsel

Bilo kako bilo, iako se Edsel smatra za neuspeh, oko 10,000 preživelih modela su danas veoma traženi, a neki od njih dostižu i $200,000. Čak i neke karakteristike koje su često kritikovane na Edselu, kao što je gril, su se pokazale veoma uspešnim kod drugih kompanija, posebno kod Pontiaca, Jaguara, BMW, Subarua, Lancie i Alfe Romeo. Mnogi tvrde da Edsel nebi dugo opstao i da je preživeo 1950te godine. Naime, samo devet dana nakon što je Ford objavio da gasi Edsel i Chrysler je objavio da gasi DeSoto. A Oldsmobile, iako je imao uspona i padova, je poslednjih 20-ak godina svog života uglavnom bio samo senka nekadašnje kompanije pre nego što je ugašen 2004 godine.

Autor: Talladega
Izvor:  www.brzabrzina.com

Be the first to comment on "Edsel – Istorija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*