BMW proširuje flotu elektromobila

BMW elektromobil

BMW će ponuduti kupcima i treći model iz “i” serije, potvrdio je šef bavarskog proizvođača, Harald Kriger.

Kriger je izjavio za nemački list Die Zeit da će novi električni model biti predstavljen u “bliskoj budućnosti” ali nije precizirao kada će se to dogoditi. Prema njegovim rečima, taj automobil biće veći od BMW-a i3.

Kada je reč o modelu i3, Kriger se pohvalio da se prodaja u 2015. gotovo udvostručila u poređenju sa prethodnom, 2014. godinom.

On je najavio da će u naredne 3-4 godine BMW unaprediti njegove tehničke karakteristike i performanse. Nakon poboljšanja, automobil će imati veću autonomiju u vožnji sa jednim punjenjem baterija.

Bmw i3

Bmw i3

BMW-ova “i” serija elektrifikovanih modela trenutno se sastoji od dva automobila.BMW i3 kreće se isključivo uz pomoć električne energije, a u ponudi je i varijanta sa produženim radijusom koja pored električnog ima i mali dvocilindarski benzinski motor.

Benzinac ne prenosi snagu na točkove, već služi isključivo kao generator električne energije.

BMW i3 pogon dobija od elektromotora koji razvija 170 ks (125 kW). Snaga se prenosi na zadnje točkove, a vozaču je na raspolaganju konstantnih 250 Nm obrtnog momenta.

BMW i8

Bmw i8

Drugi model u “i” floti je sportski kupe BMW i8. Ovaj automobil je pogonjen “Plug-In” hibridnim sistemom koji se sastoji od trocilindarskog 1.5 litarskog TwinPower turbo-benzinca snage 231 ks (170 kW) i 320 Nm, i elektromotora sa 131 ks (96 kW).

Benzinski motor pokreće zadnje točkove pomoću automatskog šestobrzinskog menjača, dok elektromotor, koji se napaja iz litijum-jonske baterija od 5 kWh, šalje snagu na prednju osovinu.

Pruzeto sa: http: www.b92.net


Be the first to comment on "BMW proširuje flotu elektromobila"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*