Suzuki Baleno u Srbiju stiže na proleće

Suzuki-BALENO_2-pmlautomobili_04
Suzuki je ponovo aktivirao ime “baleno”, koje kupci vezuju za automobil niže srednje klase, odnosno C segmenta. Prethodni “baleno” se pojavio pre tačno 20 godina, a u matičnom Japanu se proizvodio sve do 2002. godine.

Bio je to auto za svetska tržišta na kojima se prodavao još pod imenima “kaltas kreščent” (Cultus Crescent) i “suzuki estim” (Suzuki Esteem), ali i kao “ševrolet kejša” (Chevrolet Cassia).

Prodavao se i kod nas a krajem devedesetih – uvozila ga je i prodavala firma FFB komerc. Skoro dvadeset godina kasnije, “baleno” se vraća na naše tržište.

Suzuki Baleno

Suzuki Baleno

Svetsku premijeru je imao na septembarskom sajmu automobila u Frankfurtu, a na evropska tržišta, uključujući i naše – posredstvom ovlašćenog uvoznika i servisera, beogradskog Euro Sumara – stiže na proleće 2016.

U pogledu dimenzija, “baleno” je tipičan predstavnik niže srednje klase, sa prtljažnikom zapremine 355 litara.

Suzuki Baleno

Suzuki Baleno

Kao i za ostale modele Suzukija, obećana nam je atraktivna cena i bogata standardna oprema. U osnovnu verziju će se ugrađivati 1,2 benzinac poznat iz “svifta” koji će raspolagati sa 90 KS. Osim petostepenog manuelnog menjača, moći će da se kupi i sa CVT, odnosno automatskim menjačem.

Kupcima će biti na raspolaganju i potpuno novi 1,0 turbo-benzinac sa 111 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 170 Nm.

Suzuki Baleno - unutrasnjost

Suzuki Baleno – unutrašnjost

Baleno će moći da se kupi i u verziji “SHVS” (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki) – sa “blagim” hibridnim pogonom, koju pokreće 1,2 benzinac. “SHVS” koristi integrisani starter-generator (ISG), čime pomaže motoru pri svakom ubrzavanju.

Takođe, tokom kočenja regeneriše električnu energiju, što pogonsku grupu čini efikasnijom od klasičnih koje koriste konvencionalne alternatore. Ova tehnologija omogućava i mirnije startovanje motora, s obzirom da alnaser nije klasičan, već bešumno pokreće motor.

Suzuki Baleno

Suzuki Baleno

Osim toga, “SHVS” koristi kompaktne litijum-jonske baterije visokih performansi punjenja i pražnjenja koje garantuju pouzdanu asistenciju pri čestom pokretanju motora. U “SHVS” verziji, “baleno” bi trebalo da emituje samo 93 grama ugljen-dioksida (CO2) po kilometru.

Suzuki Baleno

Preuzeto sa: www.magazinauto.com


Be the first to comment on "Suzuki Baleno u Srbiju stiže na proleće"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*