Toyota Mirai – inovacija decenije

Toyota Mirai

Nemački „Center of Automotive Management“ odabirao je 100 automobilskih inovacija koje su napravile pravi „bum“. Poređenje više od 8.000 inovacija u automobilskoj industriji u poslednjoj deceniji, dovelo je do toga da vozila na gorivne ćelije zauzmu prva mesta na listi. Lansiran 2012. godine, Toyota Prius Plug-in hibrid zauzeo je treće mesto.

Sa prvim porudžbinama evropskih kupaca, koje treba da stignu sledeće nedelje u Nemačku, Dansku i Veliku Britaniju, ovaj sedan sa pogonom na vodonik i nula emisijama uvodi novu eru u automobilski svet kakvog danas poznajemo.

Kako bi sastavili svoju rang listu, CAM tim, stacioniran u Bergisch Gladbach, na čelu sa Prof. Dr. Stefan Bratzel, detaljno je pregledao više od 8000 novih inovacija u periodu od 2005. do 2015. godine. Ocenjivane su u odnosu na svoju primenjivost na tržištu i u industriji, kao i u odnosu na stepen inovativnosti.

Pobednik je bio prvi svetski sedan sa pogonom na gorivne ćelije sa serijskom proizvodnjom, koji će postati dostupan široj publici. Vodonik se u rezervoaru gorivne ćelije prevodi u elektricitet koji napaja 114 kW/155 KS električni motor. Vozila na gorivne ćelije imaju nula emisija, emitujući samo vodu tokom vožnje. Oni su laki za vožnju kao i konvencionalna vozila i sposobni su za duga putovanja zahvaljujući njihovom dometu i vremenu potrebnom da se napuni rezervoar. Obe ove vrednosti komparativne su sa vrednostima koje pokazuju benzinski automobili.

Toyota Prius Plug-in hibrid je još jedan od pobednika CAM testa i prvi u svojoj klasi: prvi plug-in sa serijskom proizvodnjom, koji može da se puni korišćenjem bilo koje standardne kućne utičnice, i kao dodatak struji od 5,2 kW/h koristi samo 2,1 litre goriva na 100 km, što odgovara emisiji CO2 od 49 g/km. U konkurenciji između 100 najznačajnijih inovacija, ove karakteristike su mu donele treće mesto.

cam

Preuzeto sa: www.neauto.rs


Be the first to comment on "Toyota Mirai – inovacija decenije"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*