BMW M2 Coupe: mali superautomobil za gradsko okruženje

BMW M2 Coupe

Pre više od 40 godina, jedan je kompaktni BMW sportski automobil privlačio poglede i mamio uzdahe. BMW 2002 turbo doista je bio savršeno otelotvorenje BMW-ove odlučnosti da u svojim vozilima ostvari izvanrednu dinamiku, izuzetnu okretnost i optimalnu kontrolu nad vozilom. Kako tada, tako i danas podjednako jasno i glasno želi objaviti da ta predanost i dalje živi u samom srcu BMW-a, BMW M GmbH sada može svetu predstaviti novi BMW M2. Sa svojim šest-cilindričnim rednim motorom visokih performansi, okretnosti zadnjeg pogona, laganim M Sport aluminijumskim vešanjem i  ekstrovertiranim stilom, BMW M2 Coupe ima sve sastojke da da zadnju reč kad je u pitanju zadovoljstvo u vožnji.

BMW M2 Coupe

BMW M2 Coupe: mali superautomobil za gradsko okruženje

Jedan je pogled dovoljan da se novi BMW M2 Coupe prepozna kao član BMW-ove M porodice, čiji stil ujedno jasno ističe njegove dinamične atribute. Pošto vuče inspiraciju iz modela BMW-ove bogate istorije automobilskih trka, novi M2 Coupe ne krije svoj izuzetni potencijal za sportske performanse. Niski prednji deo s velikim usisima vazduha, mišićave bočne strane s karakterističnim M škrgama, aluminijumski 19-inčni točkovi prepoznatljivog M dizajna s dvostrukim krakovima, kao i nizak, širok zadnji deo sa specifičnim M auspuhom sa dve cevi, zajedno ostavljaju upečatljiv utisak.

BMW M2 Coupe

BMW M2 Coupe: pokreće ga novorazvijeni 3,0 redni motor sa šest cilindara

Tradicionalni karakter BMW M automobila takođe se u svom izvornom obliku oseti i u dizajnu enterijera.  Sportska sedišta, M sportski upravljači M ručica menjača brinu se za to da vozači BMW-a M2 imaju nesmetanu kontrolu nad vozilom u svakom trenutku.

BMW M2 Coupe

BMW M2 Coupe; 370 KS i 465 Nm

Novorazvijeni trolitarski redni motor sa šest cilindara u novom BMW-u M2 služi se najmodernijom M TwinPower Turbo tehnologijom kako bi razvio snagu od 272 kW/370 KS pri 6,500 okretaja u minuti (kombinovana  potrošnja goriva: 8.5 l/100 km; emisija CO2 ukupno: 199 g/km i na taj način ostavlja trag u segment kompaktnih sportskih automobila visokih performansi. Isto se može reći i za izlaznu snagu. Najveći obretni moment od 465 Nm može se povećati do čak 500 Nm u kratkim erupcijama snage pod overboostom.

BMW M2 Coupe

BMW M2 Coupe: do stotke ide za 4,3 sekunde

Sve to, zajedno s opcijom prenosa od sedam brzina M Double Clutch Transmission (M DCT) i Launch Control sistemom omogućava BMW-u M2 da od 0 do 100 km/h dođe za svega 4,3 sekunde. Najveća brzina je elektronski ograničena na 250 km/h. Uprkos svemu tome, sa svojim M DCT prenosom, potrošnjom od svega 7,9 litara i emisijom CO2 od samo 185 g/km, automobil se trudi naglasiti i svoju izuzetnu efikasnost.

BMW M2 Coupe

BMW M2 Coupe

Sa svojom laganom aluminijumskom prednjom i zadnjom osovinom preuzetom iz modela M3 i M4, kovanim aluminijumskim 19-inčnim točkovima s različitim veličinama guma, M Servotronic sistemom upravljanja sa dve postavke i prikladno efikasnim M kompozitnim kočnicama, novi BMW M2 Coupe još je jednom podigao lestvicu u segmentu kompaktnih sportskih automobila visokih performansi kad je u pitanju vozna dinamika. Elektronski kontrolisani diferencijal Active M Differential, koji optimizuje trakciju i stabilnost zadržavanja smera kretanja, ovde takođe igra značajnu ulogu. A u igri je još i veće zadovoljstvo u vožnji kad se aktivira način rada M Dynamic Mode (MDM) sistem dinamičke kontrole stabilnosti (DSC). MDM dopušta proklizavanje točkova i shodno tome, umereno, kontolisano zanošenje (drift) na stazi.

BMW M2 Coupe

BMW M2 Coupe

Novi BMW M2 Coupe dolazi s opširnim popisom standardne opreme u skladu sa svojom usmerenošću na performanse. Prenos od sedam brzina M Double Clutch Transmission (M DCT) sa sistemom Drivelogic, koji je dostupan kao dodatna oprema, menja brzine izvanredno brzo, ali bez prekida u snabdevanju snagom. Takođe je dostupan i širok spektar sistema za pomoć u vožnji i mobilnost sistema BMW ConnectedDrive. Usluge ConnectedDrive pružaju osnovu za opširnu povezanošću vozila, pri čemu ta opcija takođe omogućuje korišćenje inovativnih aplikacija koje se preko BMW ConnectedDrive tehnologije sa lakoćom i neprimetno integrišu u vozilo. Na primer, aplikacija GoPro omogućava vozaču da pomoću kamere na vozačkoj površini snima brze krugove na trkačkoj stazi koristeći se iDrive kontolerom i kontrolnim ekranom. U isto vreme, vozačev osobni stil vožnje za upravljačem može se po želji analizirati u aplikaciji M Laptimer, a informacije o brzinama i kočenju mogu se jednostavno podeliti preko e-maila ili Facebooka.

BMW M2 Coupe

BMW M2 Coupe

Novi BMW M2 Coupe ne samo da je direktni nasljednik uspešnog BMW-a serije 1 M Coupe, već je i – u svojoj fundamentalnoj filozofiji–  sledbenik izvornog E30 BMW-a M3 i BMW-a 2002 turbo. Poslednji je pre više od 40 godina izazvao senzaciju, otelotvorivši predanost svega što BMW M GmbH i danas predstavlja u izvanrednoj dinamici, nenadmašnoj okretnosti i optimalnoj kontroli automobila.

BMW M2 Coupe

BMW M2 Coupe

BMW M2 Coupe

BMW M2 Coupe

Pruzeto sa: www.automania.hr


Be the first to comment on "BMW M2 Coupe: mali superautomobil za gradsko okruženje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*