Mitsubishi 3000GT

Mitsubishi 3000GT

Većina japanskih automobila nastaje sa težnjom ka efikasnosti, agilnosti i uštedi mase, uz primenu najsavremenijih tehničkih dostignuća. Upravo iz tog razloga, među ključne atribute JDM modela spadaju preciznost izrade, ekstenzivno korišćenje elektronike, laganih materijala, i inovacije poput “pametnih” sistema za asistenciju vozaču. Iako mnogima deluje kao davanje komplikovanih odgovora na jednostavno pitanje, proizvođači iz zemlje izlazećeg Sunca godinama uspešno slede ovakvu filozofiju, često nadmašujući i daleko skuplje evropske rivale.

Savršenog predstavnika navedenog možemo pronaći u Mitsubishi 3000GT, sofisticiranom modelu visokih performansi koji je obeležio scenu superautomobila poslednje dekade XX veka.

Većina japanskih automobila nastaje sa težnjom ka efikasnosti, agilnosti i uštedi mase, uz primenu najsavremenijih tehničkih dostignuća. Upravo iz tog razloga, među ključne atribute JDM modela spadaju preciznost izrade, ekstenzivno korišćenje elektronike, laganih materijala, i inovacije poput “pametnih” sistema za asistenciju vozaču. Iako mnogima deluje kao davanje komplikovanih odgovora na jednostavno pitanje, proizvođači iz zemlje izlazećeg Sunca godinama uspešno slede ovakvu filozofiju, često nadmašujući i daleko skuplje evropske rivale. Savršenog predstavnika navedenog možemo pronaći u Mitsubishi 3000GT, sofisticiranom modelu visokih performansi koji je obeležio scenu superautomobila poslednje dekade XX veka.

Do pojave modela Mitsubishi 3000GT 1990. godine, na čelu ponude sportskih modela kompanije Mitsubishi Motors nalazio se 2+2 kupe naziva Starion. U pitanju je bio jedan od prvih japanskih automobila pokretanih turbo agregatom, koji je tokom sedam sezona na tržištu (1982-1989) ostvario solidne prodajne rezultate. Naročitu popularnost ovaj kupe oštrih crta uživao je u SAD, koje su “osvojili“ njegovi identični blizanci Chrysler/Dodge Conquest, nastali kao rezultat partnerstva sa američkom korporacijom.

Glavni tržišni oponenti Mitsubishi Starion i začetnici zapadne “import kulture“ bili su Nissan 300ZX i Mazda RX-7, o čemu svedoči i primer komparativne propagande 80-ih

Kako se bližila naredna decenija i konkurentski proizvođači uveliko osvežavali svoje sportske modele, u kompanijama Mitsubishi Motors i Chrysler odlučeno je da se na nasledniku modela Starion/Conquest učini značajan koncepcijski zaokret. Novi automobil je trebao pa pokrije znatno veći ciljni segment, sa platformom koja bi bila “fleksibilna“ da ponudi više nivoa tuninga i opreme. Umesto pogona na zadnjoj osovini, naslednik Stariona bi u jeftinijoj, baznoj verziji imao prednji pogon, dok bi za vrhunsku bio rezervisan AWD. Ono po čemu bi se pomenuti top model isticao u odnosu na konkurentske pandame, bila bi ultramoderna tehnološka rešenja, koja je japanski proizvođač razvio tokom 1980-ih.

mitsubishi

U periodu od 1987. do 1997, Mitsubishi Motors je predstavio seriju od šest futurističkih prototipova univerzalno označenih HSR (Highly Sophisticated-transport Research), koji su debitovali po jedan svake druge godine na sajmu automobila u Tokiju. Svaki primerak je bio potpuno funkcionalan, pružajući uvid u najnovije tehnologije i demonstraciju inženjerske moći japanske kompanije. To se naročito odnosi na prva dva, HSR i HSR-II, čije je revolucionarne “mehaničke gene“ stekao i Mitsubishi 3000GT.

Na prototipu Mitsubishi HSR (1987), najavljenom kao “najinteligentniji automobil u istoriji“, primenjen je niz elektonskih pomagala koja su nadzirala: motor, oslanjanje, upravljački i kočioni sistem, potpuno ih prilagođavajući stilu vožnje i vremenskim uslovima. Pokretan turbo agregatom od 2L sa 16 ventila snage 295 KS koja se prenosila na sve točkove, ovaj eksperimentalni model je prema zvaničnim navodima bio sposoban da ostvari maksimalnu brzinu od čak 300 km/h.

mitsubishi hsr ii concept

Njegov sledbenik, Mitsubishi HSR-II (1989), otišao je korak dalje, u prvi plan je ističući aktivnu aerodinamiku. Koeficijent otpora vazduha je, u zavisnosti od podešavanja nagiba spojlera, varirao od 0.20 do 0.40, a najavljenih 320 km/h su za fluidnog supersportistu delovali veoma ostvarivo.
Međutim, iako nije bio direktno planiran za serijsku proizvodnju, značajan broj tehnoloških rešenja HSR-II ugrađen je i u prototip 2+2 kupea klasičnih proporcija, Mitsubishi HSX, koji je javnost takođe prvi upoznala na sajmu u Tokiju ’89.

mitsubishi hsx concept

Veliki GT sa targa krovom, zamenik modela Mitsubishi Starion, ispod crvenog sportsko-elegantnog “tela“ dugačke haube, krio je DOHC V6 agregat sa 24 ventila, dve turbine i interkulerom. Riznica avangardnih sistema, razvijenih za koncepte HSR i HSR-II, našla je svoje mesto i u prototipu HSX.

Pogon, upravljanje i ABS su bili na svim točkovima, podešavanje oslanjanja elektronsko, a aktivni prednji i zadnji spojler su bili zaduženi da Mitsubishi HSX čvrsto prijanja za podlogu i pri velikim brzinama.

Sa šiljatim prednjim delom, mišićavim bokovima i širokim tragom točkova, HSX je bio tipičan primer onoga što se krajem 1980-ih i početkom 90-ih smatralo privlačnim. Interesovanje javnosti za atraktivnim prototipom je bilo veliko, ali do dana kada će drumovima krstariti njegovo serijsko izdanje nije trebalo dugo da se čeka.

mitsubishi 3000 gt

Već sledeće, 1990. godine, debitovala je produkcijska verzija glavnog sportiste kompanije Mitsubishi, neznatno modifikovana u odnosu na prototip. Najupadljivija vizuelna razlika bio je drugačiji repni spojler, kao i to da je automobil postao klasični kupe sa čvrstim krovom. Targa opcija, primenjena na konceptu Mitsubishi HSX nikada nije serijski zaživela, iako je postojala u ponudi većine konkurentskih modela.
Kao što je bio slučaj sa prethodnim modelom Starion, novitet je bio namenjen za globalnu prodaju, a od samog starta su mu sa razlogom nadenuta dva naziva.

Za domaće tržište oživljena je oznaka GTO, u čast nekadašnjem sportskom modelu kompanije Mitsubishi Motors iz 1970-ih. U svim ostalim krajevima sveta automobil je prodavan kao Mitsubishi 3000GT, iz razloga što su vlasništvo nad troslovnom skraćenicom (Gran Turismo Omologato) imale samo kompanije Ferrari (250 GTO, 288 GTO), i General Motors (Pontiac GTO).

Dodge Stealth

Takođe, Mitsubishi 3000GT je imao i svog srodnika u obliku Dodge Stealth, jeftinijeg modela namenjenog američkim kupcima, sa kojim je delio veći deo mehanike i koji se najviše razlikovao u estetici.

Dodge Stealth

Dodge Stealth Indy 500 Pace Car 1991-iako prvobitno namenjen da predvodi trku, nakon protesta Unije radnika u auto-industriji, njegovo mesto je preuzeo predprodukcijski primerak Dodge Viper

Ipak, nezavisno od brenda i ciljnog tržišta, svi primerci su silazili sa proizvodnih linija kompanije Mitsubishi u Nagoji.

mitsubishi 3000gt

mitsubishi 3000gt

Kada je 1990. godine počela produkcija, Mitsubishi 3000GT/GTO je ponuđen u tri nivoa opreme: bazni, SL i VR4, između kojih je postojala izuzetno mala vizuelna razlika.

mitsubishi 3000gt

Prva dva modela bila su opremljena atmosferskim DOHC V6 agregatom koji je iz 3L zapremine isporučivao 222 KS. Snaga se prenosila samo na prednju osovinu i to putem petostepenog manuelnog ili automatskog menjača sa četiri brzine. SL paket uz to obuhvatao i ABS, elektronsko podešavanje oslanjanja i elektropomična kožna sedišta, a tokom godina lista se povećala za još nekoliko luksuznijih stavki u enterijeru.

Ipak, u krugovima automobilista, performanse verzija Mitsubishi 3000GT/GTO sa prednjim pogonom nisu naročito odgovarale njihovoj moćnoj i dinamičnoj pojavi, te su zbog toga smatrane “pozerskim“.

mitsubishi 3000gt motor

Sa druge strane, top model Mitsubishi 3000GT VR4 bio je rasan i avangardan sportista, pružajući kupcima mnogo više od atraktivnog nastupa pred lokalnim noćnim klubom. Tesno baziran na sofisticiranom konceptu Mitsubishi HSX. Trolitarski V6 6G72 DOHC twin-turbo agregat je putem petostepenog Getrag menjača isporučivao zvanično 280 KS, ali je ta cifra realno prevazilazila 300 KS. Primenu u serijskom VR4 izdanju našla je pregršt sistema: permanentni AWD, AWS, ABS, ESC, LSD, elektronsko podešavanje oslanjanja, aktivni spojleri, pa čak i mogućnost odabira dva moda zvuka izduva (Sport, Tour).

mitsubishi 3000gt

Na testovima specijalizovanih automobilskih medija, Mitsubishi 3000GT/GTO VR4 je zabeležio fantastične rezultate, koji su u mnogome prevazilazili performanse tadašnjih kupea. Mada su ubrzanje od 0-100 km/h za 5 sekundi i maksimalnih 260 km/h bili vredni poštovanja, ipak je upravljivost bila ta kojom je 3000GT VR4 mogao najviše da se pohvali. Savladavanje krivina je i pri visokim brzinama bilo bezbedno i kontrolisano zahvaljujući stalnom pogonu na svim točkovima, kao i brojnim naprednim vozačkim asistencijama.

Naročito je interesantan složeni AWS sistem, koji je pri brzinama višim od 50 km/h, zadnje točkove okretao za 1.5 stepen, u istom smeru kao prednje, čime je unapređena upravljivost i stabilnost.

Međutim, iako je zamišljen da parira modelima Honda NSX, Mazda RX-7, Nissan 300ZX Twin Turbo, Nissan Silvia, Porsche 944,Toyota Supra, atletski VR4 iz Osake je, kao jedan od prvih AWD sportista, bio klasa za sebe. Jedina dva najsličnija rivala su dolazila sa domaćeg terena: Nissan Skyline GT-R R32, koji je u suštini bio homologirani trkački automobil, i Subaru SVX, kod kojeg je akcenat prvenstveno stavljen na luksuz.

Ipak, u odnosu na sve pomenute modele, Mitsubishi 3000GT je sa svojih 1.400 u baznoj, odnosno 1.710 kg u VR4 verziji, bio znatno teži, što je bio danak podužoj listi opreme. Međutim, netipična masa za sportski automobil nije bila jedini problem glavnog kupea kompanije Mitsubishi Motors.

mitsubishi 3000gt

Tokom prve dve godine na tržištu, Mitsubishi 3000GT je uspeo da nadmaši prodaju Nissan 300ZX, Mazda RX-7 i Toyota Supra, ali je uskoro, zahvaljujući recesiji japanske ekonomije, postao žrtva kursne razlike. U Americi se cena verzije VR4 čak popela na 50.000$, što je bilo u rangu Chevrolet Corvette. Takođe, sve je manje kupaca imalo razumevanje za većinu skupih i složenih tehničkih rešenja primenjenih na Mitsubishi 3000GT, ali i na Dodge Stealth.

mitsubishi 3000gt

Iz tog razloga, 1994. su debitovale osvežene verzije Mitsubishi 3000GT/GTO/Dodge Stealth, lišene pojedinih stavki opreme. Redizajn je podrazumevao ugradnju fiksnih umesto ranijih podižućih farova, agresivniji body-kit i nove naplatke većih prečnika. Vazdušni jastuci za vozača i suvozača su postali standard, a unapređenja u enterijeru obuhvatala su novi audio sistem i klima uređaj. Ipak, iako je prodaja oporavljena, Mitsubishi 3000GT je iz godine u godinu gubio svoja napredna tehnološka obeležja, naročito VR4. Prvo je nestalo elektronsko podešavanje zvuka izduva, zatim ESC sistem (kontrola oslanjanja), a 1996. je po poslednji put ugrađena aktivna aerodinamika. Iste godine je sa trake u Osaki sišao i finalni Dodge Stealth, čiji će se SOHC V6 agregat sa 163 KS naći u baznoj verziji japanskog modela.

mitsubishi 3000gt

Unapređeni Mitsubishi 3000GT VR4, sa novim šestobrzinskim Getrag manuelnim prenosom, razvijao je 320 KS, što će se i održati tokom preostalih godina proizvodnje. Performanse su ostale gotovo identične kao kod ranije generacije, ali je kompanija uvela i veoma interesantnu alternativu kupeu.

U saradnji sa specijalizovanom američkom kompanijom ASC (American Sunroof Company), nastao je ekskluzivni Mitsubishi 3000GT Spyder, kabriolet sa pomičnim tvrdim krovom baziran na verzijama SL I VR4. Serijski primerci kupea su iz Japana stizali u Kaliforniju bez ugrađenih trećih vrata, gde su transformisani u otvorene modele. Čvrsti pokrivač se za devetnaest sekundi sklapao i podizao pritiskom na dugme, a navodi se da je raspodela mase na Spyder ediciji zahvaljujući elektromotoru za pokretanje krova, smeštenom u prtljažniku, iznosila optimalnih 50:50. Kada se pojavio 1995. godine, Mitsubishi 3000GT Spyder je bio prvi serijski automobil ovakvog tipa nakon Ford Fairlane 500 Skyliner koji je sa traka silazio u periodu od 1957 do 1959. godine.

mitsubishi 3000gt

Navodi se da je u ASC isporučeno 1.618 nedovršenih automobila, ali na žalost, samo 1.034 kupaca je bilo spremno da izdvoji za 20.000$ veću sumu u odnosu na kupe verziju Mitsubishi 3000GT. Iz tog razloga je već krajem 1996. godine proizvodnja Spyder modela obustavljena, dok su preostali primerci najverovatnije rasklopljeni radi rezervnih delova.
Ipak, iako komercijalno neuspešan, Mitsubishi 3000GT Spyder se upisao u istoriju kao prvi moderni serijski proizvođen kupe-kabriolet, čiju je tržišnu poziciju uskoro preuzeo popularni Mercedes-Benz SLK.

Svoju poslednju evoluciju Mitsubishi 3000GT je doživeo 1997. godine, kada je dobio novi set branika, i lučni spojler na zadnjem kraju, sličan onom na izvornom konceptu Mitsubishi HSX. Kako bi se razlikovao od obične verzije, VR4 je 1999. dobio masivni “Combat Wing“ spojler, ali su brojke i performanse još jednom ostale nedirnute.

Međutim, američki kupci su pažnju sve više usmeravali na SUV vozila, što je dovelo do osetnog pada tražnje za pristupačnijim sportskim modelima (sa cenom do 50.000$). Iz tog razloga, velikim japanskim GT kupeima se bližio kraj. Nakon Mazda RX-7 i Toyota Supra, sa američkog tržišta je povučen i Mitsubishi 3000GT. Prodaja je uskoro ugašena i u Evropi, a poslednji Mitsubishi GTO, namenjen domaćim kupcima, je isporučen početkom januara 2001. godine.

mitsubishi 3000gt

Četvrt veka nakon što je debitovao i deceniju i po nakon što je penzionisan, Mitsubishi 3000GT/GTO nezasluženo spada u najpotcenjenije japanske modele. Raskorak između verzija sa pogonom na prednjim točkovima i VR4 je ipak bio prevelik, i u svakom smislu, a zbog nedostatka pedigrea, automobil se nikada nije nametnuo kao ozbiljan rival evropskim modelima.

Tokom deset godina proizvodnje nastalo je oko 80.000 primeraka, od čega trećina pripada top verziji. Uprkos zavidnim performansama, najčešće zamerke koje su modelu VR4 upućivane su na račun pretrpanosti elektronikom (koja ne traje večno), komplikovanih sistema i apsurdno velike mase očekivane od nekog minivana.

mitsubishi 3000gt

Iako nikada zvanično nisu učestvovali na trkama, već samo zahvaljujući inicijativama privatnih ekipa, Mitsubishi 3000GT/GTO i Dodge Stealth pružaju odličnu osnovu entuzijastima za tuning poduhvate. Već zahvaljujući blažim modifikacijama, tuneri su uspevaju da broj konjskih snaga VR4 povećaju sa fabričkih 320 na preko 600, pa čak i 700, koje japansko-američki GT kupei odlično podnose.

mitsubishi 3000gt

Svojih pet minuta na filmskom platnu targa prototip Mitsubishi HSX je dobio u hongkongškom filmu City Hunter (Sing si lip yan) iz 1993. godine kada se za njegovim volanom, ali na krovu našao Jackie Chan.

mitsubishi 3000gt

Slavni glumac je inače promoter kompanije Mitsubishi Motors još od 1984, a priliku da provoza Mitsubishi GTO imao je i u ostvarenju Thunderbolt (Pi li huo) iz 1995. godine, diretkno sponzorisanom od strane japanskog proizvođača. Pored trkačkih (baziranog na modelima iz ‘90 i ‘94) i drumskih izdanja GTO, zapažen nastup imao je i Lancer EVO III, FTO, Pajero, a na kratko se pojavljuje i koncept HSR-III.

mitsubishi 3000gt

Na posletku, treba spomenuti da postoje spekulacije o potencijalnom hibridnom/električnom AWD kupeu, nasledniku Mitsubishi 3000GT/GTO, koji bi od limuzine Lancer Evolution preuzeo poziciju glavnog sportskog modela. Zvanični navodi čelnika kompanije su da se trenutno istražuju mogućnosti električnih tehnologija za postizanje visokih performansi, i da će do tada Mitsubishi Motors biti odsutan iz sveta sportskih automobila. Nadamo se, ne zadugo.

mitsubishi 3000gt

Foto: 2000gt.net; favcars.com; 3000gtspyderregistry.com; imcdb.org
Napisao: Nikola Jovanović
Preuzeto sa: www.triodriver.com


Be the first to comment on "Mitsubishi 3000GT"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*