Nissan R390 GT1 – Istorija automobila

Nissan R390 GT1

Uprkos tome što poslednjih godina na trci 24h Le Mans dominiraju evropski proizvođači, ne treba zaboraviti da su i japanski imali dosta uspeha. Svakako, pobeda Mazde sa Wankel motorom je najveći podvig, ali postoji još zanimljivih i uspešnih modela koji su se takmičili. Jedan od takvih je Nissanova uzdanica, model R390 GT1, koji je direktna izvedba trkačkog automobila.Nissanova trkačka divizija NISMO (Nissan Motorsport) je udružila snage sa poznatim britanskim proizvođačem i F1 konstruktorom TWR, pod vođstvom harizmatičnog Toma Valkinšoa. Najzanimljivije je da postoji i drumska verzija ovog izvorno trkačkog bolida.

Inspiricija pri konstrukciji nađena je u modelu Jaguar XJR15, koji je takođe konstruisan u partnerstvu TWR i Jaguara. To objašnjava sličnosti između ova dva automobila. „Arhitektura“ oba vozila zasnivala se na monokok konstrukciji od cevi, na koji je montirana karoserija od karbon fiber materijala, izuzetno male težine, što je direktno uticalo na performanse. Međutim, s obzirom da je prvo nastao Jaguar (u periodu 1990-1992. godine), a zatim Nissan (1996-1998. godine), logično je da dizajn bio usavršen, u korist Nissana. Razlog atraktivne i aerodinamične karoserije, poredeći sa konkurencijom tog doba, krije se u samom dizajneru – gospodin Jan Kalum je isti čovek odgovoran za izgled R390 GT1 i Aston Martin DB7.

Nissan R390 GT1

Očekivano, pošto je dizajn i konstrukcija karoserije pala na pleća TWR, jedino preostalo u celom paketu je motor, za koji je bio zadužen NISMO. Suština motora je da je on jedna usavršena verzija starog Nisanovog trkačkog motora (VRH35Z), gde je zbog obilja modifikacija on dobio svoju novu oznaku VRH35L. Sama konstrukcija zasnivala se na V8 rasporedu cilindara, u formi 3400 ccm zapremine, potpomognutih sa dva punjača, dovoljno za 640 KS pri 6800 obrtaja u minuti.

Nissan R390 GT1

Menjač je bio postavljen transverzalno iza motora, i bio je šestostepeni sekvencijalni. Kompletan trap i njegovo fino podešavanje preuzeo je na sebe TWR, koji se odlučio za sistem duplih poprečnih ramena, sa velikim mogućnostima podešavanja. Izbor kočionog sistema najbolje oslikava Nissanova izjava da je ovo automobil koji svojim vlasnicima omogućava da ispolje bes na stazi i ostanu na njoj bezbedno, zahvaljujući ogromnim kočnicama. Same performanse su i danas (skoro 15 godina kasnije) u rangu superautomobila – 3.3 sekunde do 100 Km/h, a maksimalna brzina od 315 Km/h.

Kuriozitet je da bi “uskakanjem” ponosnog vlasnika u kabinu R390 GT1, i njegovim smeštanjem u sportske kadice u kombinaciji alkantare i kože, ispred bila instrument tabla koja potiče iz najjeftinijeg modela iz Nisanove palete, modela Micra. Pored tog elementa, svetlosne grupe (napred i nazad), pozajmljene su od jedne Nisanove sportske legende, modela 300ZX Z32.

Nissan R390 GT1

Istorija trkačkih R390 GT1 nije bila preterano impresivna, u 1997. godini je Nissan izveo tri posade, ali su sve završile takmičenje usled tehničkih problema. Sledeća, 1998. godina je bila uspešnija, kada je posada Hoshino/Suzuki/Kageyama osvojila treće mesto na podijumu, uz činjenicu da su i ostale tri završile u prvih 10.

Nissan R390 GT1

Ono što je u suštini najzanimljivija činjenica u vezi R390 GT1 je svakako podatak da ne postoji ređi serijski Nissan model od ovog. Da bi zadovoljio homologaciju, moralo je biti proizvedeno i dva primerka putničkih R390 GT1, uz ukupno šest trkačkih primeraka, što čini ukupno osam ukupno. S obzirom da je jedan od dva putnička konvertovan u trkački, to znači da na svetu postoji samo jedan primerak putničkog R390 GT1 modela, koji pripada neimenovanom kolekcionaru Nissan/Datsun vozila. Cena putničkog modela je bila milion dolara u 1998. godini, tako da ni ne čudi što nije proizvedeno više od osam komada.

Nissan R390 GT1

Foto: nissan-global.com, ultimatecarpage.com
Napisao: Živko Marković
Preuzeto sa: www.triodriver.com


Be the first to comment on "Nissan R390 GT1 – Istorija automobila"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*