Subaru Impreza 22B – Istorija automobila

Subaru Impreza 22B
WRC, Colin McRae, plavo-žuta kombinacija i Subaru. Sve su to sinonimi za Impreza model koji se proizvodio od 1992-2000. godine, među ljubiteljima poznat kao “classic shape” Impreza. Ova generacija je Subaru brend uzdigla do nivoa kada je ceo svet shvatio na najbolji mogući način kombinaciju tradicionalnog turbo boxer motora, koji pokreće sva četiri točka sa fantastičnim ležanjem i performansama.

Subaru Impreza 22B

Ako dodamo u 1998. godini još malo ulja na vatru pomenuvši najprodavaniji Subaru, 40 godina postojanja brenda i tri titule WRC šampiona, dobijamo legendu prve generacije Impreze – model 22B. Ovaj auto koji nosi boxer srce, najbolje bi se mogao definisati kroz reči tadašnjeg predsednika STI (Subaru Tehnica International) – fabričkog specijaliste za posebne modele: “ Model 22B je sportski coupe koji poseduje najveći mogući nivo sveukupnih performansi za drumsku upotrebu”.

Subaru Impreza 22B

Šta broj 22B čini magičnim? Možemo početi od limitirane serije od 399 primeraka za ceo svet. Svi su rasprodati trideset minuta od pustanja u prodaju. Sve najbolje što je Subaru posedovao u tom trenutku implementirano je u ovaj auto.

22B ima olakšanu školjku WRX RA coupe modela, ručno pravljenu od strane STI. Njoj su se ručno sekli izadnji blatobrani, dodavali znatno širi, dok su se prednji zamenjivali novim, adekvatno širim. Zadnji spojler je štelujuć, unikatan za drumsko vozilo, identičan kao kod WRC Impreze, uključujući prednje i zadnje branike. Karoserija predstavlja widebody WRC model konvertovan u drumsko vozilo.

Subaru Impreza 22B

Ispod haube se krije motor EJ22 od 2200 ccm, nešto veće zapremine od regularnih 2000 ccm. Poseduje specifične dorade, koje su snagu podigle sa standardnih 280 KS na 345 KS pri 6000 obrtaja u minuti. Osnova je standardni 2.0 motor, a onda STI preuzima stvar u svoje ruke i transformiše ga u potentnu mašinu, dovoljnu da 22B ubrza za 5,3 sekunde do 100 km/h i postigne maksimalnu brzinu od 248 km/h.

Subaru Impreza 22B

Da bi od coupe WRX RA modela nastao 22B, proces ide sledećim tokom: Auto kreće kao gola školjka sa fabričke trake. Preuzima ga STI, koji radi na proširenjima cele karoserije, čime ona dobija 80 mm širi trag točkova. Dodatno se ojačava po varovima i farba od strane nezavisnog farbara (zbog 80 mm šire karoserije, ne uklapa se u Subaruove trake koje idu u lakirnicu i farbaru). Sledeći korak je dorada motora i povećavanje zapremine na 2200 ccm, što je isto posao STI odeljenja.

Subaru Impreza 22B

Set kvačila je unikatan za 22B i sastoji se od STI karbonsko-metalnog seta sa dvostrukom lamelom. Oslanjanje je posebno kreirano i podešeno od strane Bilsteina na Eibach oprugama, mnogo tvrđe podešeno i usklađeno sa širom karoserijom. U sledećoj fazi se montiraju delovi eksterijera poput branika, čime automobil dobija završni izgled WRC drumskog bolida. Poslednji korak je montaža unikatnog enterijera plave boje i prepoznatljivih BBS felni u boji zlata.

Subaru Impreza 22B

Ono što je zanimljivo za 22B, kao najređu i najvredniju verziju “classic shape” Impreze je činjenica da njena cena raste sa godinama, te i trenutno predstavlja jednog od vrednijih japanskih youngtimera.

U očima ljubitelja, 22B je većinom nedostižan san zbog svoje limited edition produkcije. Uz fabrički 399 primeraka (svaki obeležen pločicom), model sa rednim brojem 13 je uvežen u Ameriku kao press auto, i ostao u vlasništvu Subaru of America. Pored pomenutih 400 primeraka, postoje i tri neobeležena, a vlasnici su tadašnji najpoznatiji Subaru WRC tandem Colin McRae i njegov suvozač Nicky Grist. Treći primerak dobio je na poklon direktor Prodrive (isto uz Subaru marku neizostavno ime) kompanije Dawid Lapworth.

Subaru Impreza 22B

Srećom, s obzirom da većina običnih smrtnika najverovatnije neće biti u prilici da poseduje 22B model, na tržištu postoje kompanije koje prave kompletne kitove za kreiranje izgleda identičnog njemu. Sve što vam treba je “classic shape” Impreza (92-00) , bilo coupe ili sedan, kao i okvirno 1000 evropskih novčanica pride. U toj kombinaciji možete imati nešto najbliže najegzotičnijijem fabričkom Subaru do sada makar izgledom.

Napisao: Živko Marković, bbs.22bb.com
Preuzeto sa: www.triodriver.com


Be the first to comment on "Subaru Impreza 22B – Istorija automobila"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*