Datsun Fairlady Roadster 1600/2000 – Istorija automobila

Datsun Fairlady Roadster 1600/2000
Čuveni Datsunu 240Z, nije bio prvi sportski automobil te japanske kuće. Pre njega je Datsun proizvodio seriju roadstera, koji su, uprkos svojim skromnim počecima, na kraju, postali najbolji modeli u klasi. Zbog toga, ovaj put vam predstavljamo Datsun Fairlady Roadster.

Datsun Fairlady Roadster 1600/2000

Verovali ili ne, priča o japanskim roadsterima počinje 1917. godine, kada je kompanija DATSON (nije greška), napravila mali dvosed, otvorenu verziju modela Type 51 DAT. Iako je te modele malo preterano nazvati “roadsterima“ u punom smislu te reči, otvorene verzije standardnih modela su se pokazale kao veoma popularne sve do izbijanja drugog svetskog rata. Iz današnje perspektive, ovi modeli su ostali izgubljeni u hodnicima vremena i na marginama automobilske industrije, pa tako o njima ne znamo ništa više ali je bitno da se ideja o malom kabrioletu nije izgubila iz svesti japanskih posleratnih konstruktora. To je dovelo do predstavljanja modela DC-3 iz 1952. godine, koji nije bio napredan, ni brz, a ni savremeno dizajniran ali je pokazao da Datsun u svojim planovima ima mesta za roadster model i razmišlja van Kei-Car okvira surove realnosti posleratnog Japana.

Datsun

Prvi model Datsuna koji može da se nazove roadsterom u pravom smislu te reči je bio S211 iz 1959 godine, i u odnosu na DC3, ovo je bio ozbiljan automobil, savremenog dizajna (pod velikim uzicajem engleskog Austin Healya), ali i dalje deminutivne mehanike i performansi. Interesantno je da je S211 imao karoseriju od fiberglasa ali i pored male težine, njegova četiri cilindra, 988 ccm i 34 KS, nisu mogli da naprave zapaženije performanse. Ubrzo ga je zamenio S212 model (1960. godine), dizajnerski identičan ali sa 1200 ccm motorom od 47 KS. I pored nesavršenosti, ova generacija (SP212) je doživela umeren uspeh i popularnost na tadašnjim izvoznim tržištima kao što su zemlje Azije i Okeanije i pripremio kupce za ono što je sledilo.

Datsun

Datsun

1963. godine javnosti je prestavljen Datsun Sports 1500 (Fairlady 1500), interne oznake SP310. Bio je to nov model, tehnički potpuno sazreo, dizajnerski aktuelan i dinamički sasvim u skladu sa konkurencijom. Ispod haube je bio montiran moderni redni četvorocilindraš (oznaka G15I4) sa 77 ili 85 KS (u zavisnosti od karburatora) koji je snagu prenosio na zadnju osovinu preko četvorostepenog stepenog manuelnog menjača. Konstruktori nisu zaboravili ni na luksuzne detalje i novi Fairlady 1500 je imao radio i električni sat, što su bile neke od najpoželjnijih opcija na automobilima ranih 60tih.

Automobilska štampa širom sveta je sa interesovanjem dočekala novi model. Prvi testovi su pokazali da je Datsun u rangu konkurencije (Triumph, MG, Fiat, Alfa Romeo) i da je osnova dobra, ali da inžinjeri još moraju da usavrše automobil da bi se ravnopravno uključili u trku za kupce. Testovi iz perioda su hvalili opremljenost, cenu i kvalitet ali su zamerali na slabijim kočnicama, osrednjim performansama, manjku karaktera, direktnom kopiranju UK/EU konkurencije. Tih godina je Datsun aktivno ušao na Američko tržište i svi relevantni magazini su testirali novi radster. Iako su reakcije generalno bile pozitivne, Amerikanci su zeleli više od onoga što je Datsun nudio.

Datsun Fairlady Roadster 1600/2000

Japanci su brzo shvatili poruku i bacili se na usavršavanje Fairlady roadstera. Prvi korak je bio jači i veći motor, odnosno, 1600 ccm umesto, već spomenutog 1500. Ta promena se desila početkom 1965. godine i novi model se zvao Datsun Sports 1600 ( Fairlady 1600 ) sa fabričkom oznakom SP311. Sada je Fairlady imao 95 KS, drugačije oznake i sitne promene na mehanici. Testovi su pokazali da automobil nije značajno brži od predhodnika ali da je novi motor dosta fleksibilniji i vožnja lakša. Evolucija je nastavljena sa dodatkom prednjih diskova i novog, skroz sinhronizovanog, četvorostepenog menjača. Novinari su primetili napredak ali su i dalje imali zamerke oko dinamike vožnje koja je proizilazila iz malih dimenzija, uskog traga točkova i zadnje krute osovine. Ipak, novi model je polako počeo da privlači kupce u Americi, što je za Datsun bilo veoma važno.

Datsun Fairlady Roadster 1600/2000

Međutim, iako je Fairlady bio unapređen, potencijali tog modela i Datsunove tehničke baze nisu bili iscrpljeni, a ono što je sledilo bila je ultimativna i konačna verzija ovog simpatičnog roadstera. Rukovodeći se zdravom logikom da u automobilizmu nema problema koji dodatna snaga ne može da izleči, Japanci su u Fairlady ubacili motor od 2000 ccm i početkom 1967. godine predstavili najjači roadster pod imenom Datsun Sports 2000 ( Fairlady 2000 ) ili SR311. Iako je glavna promena bila ispod haube, novi model je imao i petobrzinski manuelni menjač, koji je tad bio veoma ekskluziva u celom auto svetu a sa njim je Datsun bio jedini u klasi i podigao performanse na viši nivo. Naime, novi U20 agregat od 2000 ccm je imao 135 KS u standardnoj formi ali je Datsun, za odredjena tržišta, ponudio i „Competition package“, odnosno, fabrički tuning motora sa posebnom bregastom osovinom i Hitachi karburatorima. Ovako pripremljen Fairlady je imao 150 KS, 970 kg i ozbiljne performanse.

Tržište i specijalizovana štampa su adekvatno odgovorili na ovaj model. Kupci su bili prezadovoljni performansama i cenom (oko 2400$, što je bilo u rangu porodičnog sedana niže klase) dok su novinari hvalili evoluciju modela i konačan rezultat. Na Američkom tržištu, i pored jake konkurencije, Datsun je počeo da osvaja dosta kupaca a zahvaljujući ozbiljnoj snazi u serijskoj formi, na ovaj automobil su pažnju počeli da obraćaju i trkači, pa je poslednjih godina produkcije (1968/69) ostvario zapažene uspehe na SCCA šampionatu.

Datsun Fairlady Roadster 1600/2000

Ipak, kraj je došao 1970. godine kada je produkcija ovog roadstera prestala, a Datsun se skoncentrisao na poznati 240Z, kao okosnicu svojih sportskih ambicija. Sa jedne strane, Datsun je bio kritikovan jer je napustio tržište roadstera na kome se uspešno prezentovao i time konkurenciji ostavio nebranjenu teritoriju koju je osvojio. Iz ove perspektive, možemo reći da je taj potez bio opravdan jer je fabrika otišla klasu više sa 240Z serijom, a kako se kasnije pokazalo, u roku od par godina je i tržište roadstera skoro potpuno nestalo, ubijeno novim sigurnosnim propisima. Ipak, dosta fanova ovog modela je iznevereno i sve do pojave Mazde MX5, skoro 30 godina kasnije, nisu imali drugi japanski roadster koji bi popunio tu rupu na tržištu.

Datsun Fairlady Roadster 1600/2000

Datsun je proizveo oko 40 000 komada, u svim verzijama i u periodu od januara 1963. do aprila 1970. godine, što je veliki uspeh. Svi ti automobili su završili na domaćem, Azijskom ili Australijskom tržištu, što u Americi. Iako je Datsun/Nissan dilerska mreža postojala u Evropi, Fairlady roadster se nikada nije oficijalno prodavao na starom kontinentu. To ipak ne znači da neki primerci nisu prodati i Datsun/Nissan arhiva svedoči o par primeraka prodatih u Finskoj, Holandiji i Belgiji. Nemački Auto Motor und Sport je u više navrata testirao Fairlady ali se oficijalno nisu mogli kupiti u toj zemlji.

Datsun Fairlady Roadster 1600/2000

Tokom 1967. godine, roadsteri su izlagani na više Evropskih sajmova automobila, ali nema podataka da su i prodavani. Postoje i brošure štampane na francuskom jeziku ali, kao i za ostale zemlje, nema dokaza da je i jedan isporučen kupcima. Istražujući podatke o prodaji u Evropi i pripremajući se za ovaj tekst, našao sam i informaciju da je prema podacima fabrike, jedan Datsun Fairlady roadster prodat u Jugoslaviji. Podaci se odnose na period 1965-1968. godine, što znači da je taj “naš“ primerak mogao biti 1500, 1600 kao i 2000 model. Iskreno, ovo je prvi put da čujem za Fairlady roadster na području exYU, ali obzirom na agilnost japanskih proizvodjača na našem tržištu 60. godina, apsolutno je moguće da je neko postao ponosni vlasnik kosookog roadstera. Ova informacija otvara i još mnogo pitanja od kojih je prvo: “gde je taj auto?“ ali ipak, na vama je da to odgovorite.

Datsun Fairlady Roadster 1600/2000

Ostaje nejasno zašto je Datsun izbegavao da prodaje Fairlady u Evropi. Verovatno nije imao samopouzdanja i vere da njihov model može da pomrsi račune etabliranim domaćim timovima. Možemo se složiti da su donekle bili u pravu i Datsun roadster možda ne bi bio tako čest kao Triumph Spitfire ali bi sve jedno obogatio evropsku scenu i pokazao da japanci imaju kvalitetan i interesantan proizvod koji možda ne bi mogao osetno da pokvari prodaju poznatijih marki ali bi sasvim sigurno mogao da ih deklasira na semaforu, pogotovo ako bi se našao Fairlady 2000 sa nekim MG Midgetom sa 1.3 L motorom.

Na kraju ove lepe šetnje kroz istoriju, preporučujemo vam da odgledate ovaj izuzetan video:

Foto: Datsun
Napisao: Vukašin Herbez
Preuzeto sa :www.triodriver.com


Be the first to comment on "Datsun Fairlady Roadster 1600/2000 – Istorija automobila"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*