Volvo Amazon – Istorija

Volvo Amazon
U doba kada su sve nacionalne auto industrije sa sobom nosile i određene osobine i prepoznatljivost nacije, Volvo Amazon je definisao švedsko viđenje automobila i uspeo da stvori ime i legendu koja opstala do danas…

Iako istorija ovog renomiranog proizvođača datira još od dvadesetih godina prošlog veka, ozbiljnija produkcija automobila u Geteborgu je počela neposredno nakon Drugog svetskog rata. Uprava kompanije je mudro zaključila da je tržištu potreban pouzdan, tvrd i izdržljiv automobil, bez nepotrebnog luksuza. Upravo takav je i bio Volvo PV 444 (kasnije preimenovan u PV 544) koji je postavio ovu švedsku firmu na posleratnu evropsku automobilsku mapu. Ipak, i pored nesumnjivih kvaliteta, “Buckel Volvo“, kako su ga zvali, zbog zaobljenog dizajna, nije bio lep automobil i čelnim ljudima Volvoa je bilo jasno da sledeći model, mora da zadrži sve kvalitete brenda ali da poseduje elegantnu i primamljivu spoljašnjost kojom bi osvojio nove kupce.

Volvo Amazon

Fabrika se dugo pripremala za novi modela i kada je 1956. godine Volvo Amazon ugledao svetlost dana, publika i automobilski poznavaoci su mogli da koštaju da je to vreme adekvatno potrošeno. Novi Volvo je oficijelno nazvan Volvo 121 ali se u Švedskoj, Nemačkoj i još nekim tržištima prodavao kao Volvo Amazon, ime koje mu je ostalo i po kom se ovaj automobil najbolje poznaje.

Volvo Amazon

Mehanički, novi model nije bio revolucionaran ali je sadržavao najbolji i najpouzdaniju tehniku kojom je fabrika raspolagala. Šasija je bila klasična, kočnice su bile doboš na svim točkovima a ispod haube je bio poznati četvorocilindrični motor od 1,6 litara i 65 KS. Mehanička slika koja je i do danas ostala kao pojam pouzdanosti.

Volvo Amazon

Ipak, kupci su najviše bili iznenađeni prelepim, elegantnim i proporcionalnim linijama karoserije, koje su inspiraciju vukle iz američke auto industrije. U startu, predstavljena je limuzina sa četvrta vrata, a ubrzo potom, usledio je i kupe. Već 1958 godine, u ponudu ulazi i jača verzija nazvana 122 S koja je imala motor sa dvogrlim karburatorom i 85 KS. Očekivanja fabrike u vezi plasmana novog modela su bila čak i premašena a svi pogoni Volvoa su radili punom parom, obzirom da je Amazon postao momentalni bestseler. Pored dobrog plasmana u Evropi, Volvo je ovim automobilima i etablirao svoje mesto na tržištu Severne Amerike jer je 121 bio jeftin ( za američke uslove ) a opet dovoljno pouzdan i elegantan automobil.

Volvo Amazon

Evolucija koncepcije se nastavlja 1962. godine kada je predstavljen karavan a 1966. godine je predstavljena i sportska verzija nazvana 123 GT koja je imala agregat od 2000 ccm i 115 KS i sa ovim podstrekom počela da polako ulazi i u teritoriju GT automobila tog perioda.

Volvo Amazon

Upravo na Amazonu, Volvo počinje da stiče reputaciju kompaniji čiji su automobili sigurno u slučaju sudara. Uvek obazrivi šveđani su 1967. godine, prvi na svetu počeli da ugrađuju sigurnosne pojaseve sa tri tačke vezivanja ( koji se i danas koriste ) a Amazon je serijski imao instrument tablu koja se savijala i lomila u slučaju sudara. Ovi dodaci su, ne samo podigli renome i ugled proizvođača, nego i spasli mnoge živote.

Volvo Amazon

Zahvaljujući svojoj ekstra pouzdanoj koncepciji, Volvo Amazon je slavu stekao i na trkačkim stazama, doduše, onim blatnjavim i prašnjavim rally etapama. Svojom pouzdanošću ( ali ne i tako snažnim motorom ) Amazon je bio omiljeno oružije trkača na rallyima izdržljivosti na kojima je obavezno osvajao visoke plasmane. Ne samo da je lovorove vence osvajao po evropskim trkalištima nego je pokorio i bespuća Afrike i Južne Amerike.

Volvo Amazon

Ipak, u drugoj polovini 60 tih godina, Amazon ulazi u jesen svog tržišnog života i 1968. se gasi proizvodnja verzije sa četvoro vrata a u ponudi ostaju samo kupe i karavan. Sve to vodi ka konačnom gašenju ovog legendarnog modela 1970. godine, nakon 667 791 primerka, u svim verzijama.

Volvo Amazon

Danas je Volvo Amazon, popularan oldtajmer u svetu klasičnih vozila. Zahvaljujući svojoj neverovatnoj pouzdanosti i kvalitetu, skoro 40 % napravljenih primeraka postoji i dalje “trči“ što je fantastičan rezultat. U skladu sa tim, ponuda rezervnih delova je odlična a eventualnim vlasnicima se može preporučiti da nađu primerke sa manje korozije dok o stanju motora ili menjača, skoro da i ne treba da brinu. Sa ponosom možemo naglasiti da je svojevremeno Amazon bio popularan i na našim drumovima a poneki primerak je i dalje u upotrebi dok par perfektno restauriranih kupea krase domaće izložbe starih automobila….

Tekst: V.Herbez
Foto:autowp.ru
Preuzeto sa: autocaffe.net


Be the first to comment on "Volvo Amazon – Istorija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*