Chevrolet Vega – Istorija

Chevrolet Vega
Mnogi se slažu da je pad General Motorsa u očima javnosti počeo predstavljanjem Chevrolet Vega davne 1971 godine.

Ovaj automobil je bio prvi od strane tada najvećeg svetskog proizvođača vozila na svetu koga su pratili skandali i koji je sa pravom spadao u kategoriju takozvanih limuna – “titule” koja se nagrađuje najgorim automobilima ikada proizvedenim. A nije sve tako počelo … Početkom 1970ih godina Sjedinjene Američke Države zahvata prva naftna kriza još od Drugog Svetskog Rata. Kada je Izrael napao Egipat, a Američka vlada podržala ovaj potez, OPEC reaguje uvođenjem embarga Americi i Zapadnoj Evropi. Preko noći cene goriva su skočile sa oko osam centi za litar do preko dolar, a vlada uskoro najavljuje nove standarde o izduvnim gasovima i sigurnosnim merama. Iako su najveća četiri Američka proizvođača (General Motors, Ford, Chrysler i American Motors Corporation) proizvodila kompakte još od kasnih 1950ih godina, kao ugovor na veliki uspeh Volkswagen Beetlea, do 1960ih godina se činilo da su snaga i performanse mnogo bitniji od performansi pa su ovakvi automobili uskoro nestali iz ponude.

Chevrolet Vega

To je značilo da u vreme naftne krize jedini izbor kupaca su bili Japanski automobili, koji ranije nisu dobivali veću pažnju. Preko noći prodaja Toyota, Datsuna i Mazde počinje da dostiže rekordne brojeve, a kupci shvataju da su ovi automobili ne samo ekonomični već i jako kvalitetni na duže periode. Američke firme se daju na posao i u kratkom vremenskom periodu izbacuju i svoje prve modernije subkompakte. Prvi od njih je bio AMC Gremlin, predstavljen 1970., a godinu dana kasnije je usledio verovatno najuspešniji takav Američki automobil – Ford Pinto kao i Plymouth Cricket, urađen od strane Hillmana i uvožen u SAD od strane Chryslera. Chevrolet je takođe radio na svom predstavniku, a glavni inženjer na projektu je bio John DeLorean.

Chevrolet Vega

Ovaj brilijantni inženjer se ranije proslavio sa radom u Pontiacu i predstavljanjem modela GTO, a kasnije je doveo Chevrolet do titule najprodavanijeg automobila na Američkom tržištu. Iako su počeli da kruže priče da DeLorean planira da napusti Američkog giganta da bi osnovao svoju sopstvenu kompaniju (što će se kasnije i desiti), u svojoj biografiji DeLorean je tvrdio da je ovaj automobil bio njegov najveći promašaj u karijeri. Tokom 1968. General Motorsov predsednik James Roche je okupio tim inženjera sa idejom proizvodnje prvog Chevroletovog subkompakta. Iako su u timu bili nekoliko najzvučnijih imena koje je General Motors imao da ponudi, kao što su inženjer Ed Cole i dizajner Bill Mitchell, timu je dato samo 24 meseca da pripreme spreman automobil – ili oko 48 meseci manje nego što je tipično dovoljno za takav poduhvat.

Chevrolet Vega

Plan je bio predstaviti manji automobil od onih na koje je publika navikla od strane Chevroleta, koji će biti dostupan kao fastback sa dvoje vrata i karavan, zadnjom vučom, I4 motorom i modernijom tehnologijom. Od samog starta je odlučeno da će ime automobila biti Vega. Kada se zna da je Vega morao biti spreman u rekordnom roku, prvi prototipovi su bili spremni već do kraja 1968. Koristeći Opele kao bazu, inženjeri su najviše vremena posvetili novom motoru, sa aluminijumskim blokom, koji je testiran čak deset miliona kilometara dok i najmanje mane nisu otklonjene. Dizajner Bill Mitchell je želeo da uradi manji Chevrolet Camaro, sa kojim je Vega delio mnoge dizajnerske linije, ali naravno u manjim dimenzijama. Kao što smo spomenuli, kupac je mogao da dobije izbor tradicionalnog coupea sa dvoje vrata i karavana, koji je bio dostupan kao civilno i radničko vozilo.

Chevrolet Vega

Glavni inženjer Ed Cole se proslavio radom na čuvenom Chevroletovom Small Block V8 motoru, koji je debitovao 1955., i imao je odrešene ruke u razvoju automobila. Iako je kompanija razmatrala opciju prednje vuče, Cole se ipak odlučio za tradicionalnu zadnju vuču uz objašnjenje da Američka publika još uvek nije spremna za velike promene preko noći. U izboru motora, tu je bila samo jedna opcija i to potpuno novi 2.3L I4, koji je razvijao 90 ks u standardnoj verziji i 110 ks u moćnijoj verziji, a postoje priče da je Chevrolet pregovarao sa Mazdom oko korišćenja rotari motora. Za proizvodnju Vega, General Motors je otvorio potpuno novu fabriku u Američkoj saveznoj državi Ohio, u koju je uložio čak $75 miliona. Ova fabrika je u svoje vreme bila najmodernija fabrika automobila na svetu i bila je u stanju da proizvede 100 automobila svakog sata, ili duplo više u poređenju sa konkurencijom.

Chevrolet Vega

Fabrika je takođe imala i rekordni broj radnika, a zanimljivo je da je svaka pozicija imala četiri radnika koji su se smenjivala tokom rada. U svakom slučaju, Vega je zvanično predstavljen kupcima 1971. i preko noći stekao slavu. Prve godine 277,700 primeraka su našli kupce, a velike zasluge idu velikom promovisanju DeLoreana. Chevroletov predsednik se hvalio kako je Vega bolji za vožnju od bilo kog Evropskog automobila u klasi, pruža bolji kvalitet od Japanskih rivala i početak potpuno nove ere General Motorsa. Mediji su takođe imali samo reči pohvale. Ugledni Motor Trend magazin je proslavio Vega za 1971 automobil godine, a Car & Driver je proglasio za pobednikom na usporednom testu protiv glavnih rivala – Ford Pinto, Volkswagen Beetle, AMC Gremlin i Toyota Corolla. U narednih nekoliko godina se činilo da su Amerikanci uspeli da pobede popularne Japance u sopstvenoj igri. Vega, kao i Ford Pinto, se prodavali u rekordnim brojevima, a do 1974. Vega beleži najveću prodaju u istoriji, kada je prodato 452,886 primeraka.

Chevrolet Vega

Međutim, prvi problemi su bili na vidiku … Još od samog predstavljanja Vega, politički kandidat Ralph Nader je kritikovao ovaj automobil uz priču da General Motors prodaje maglu. Nader je tvrdio da je Vega nekvalitetan i nesiguran automobil i da General Motors nije briga za kupcima već samo za profitom. Uskoro se izjasnio i DeLorean, koji je do tada napustio Chevrolet da osnuje DeLorean Motor Company, potvrđujući ove činjenice, ali prava šteta je tek usledila. Naime, 1974. Chevrolet odlučio da povuče 500,000 Vega sa ulica za ozbiljne popravke, koje su se odnosile na curenje ulja i antifriza, ali je još veći problem nastao kada su vlasnici potvrdili da njihovi nekoliko godina stari automobili počinju da rđaju. Istraživanja su pokazala da je metal bio duplo manje debeo nego što je trebao da bude, a zaštita protiv rđe nepostojeća, pa su uskoro usledile tužbe nezadovoljnih vlasnika.

Chevrolet Vega

Iako je Chevrolet uradio razna reklamiranja da uveri kupce da su problemi rešeni, šteta je već bila velika i 1975. prodaja pada na samo 206,239 primeraka. Unapređeni dizajn, koji je debitovao godinu dana ranije, je trebao da igra veliku ulogu u povećanju prodaje, a Chevrolet je povećao garanciju na motor na pet godina ili 100,000 kilometara, što su tada bili rekordni brojevi. Kada da toga nije došlo, Američki gigant se odlučio krenuti drugim putem. Navedene godine svetlost dana je ugledao najpoznatiji Vega ikada proizveden, urađen sa čuvenom Britanskom tunin kućom Cosworth. Cosworth je imao dugogodišnje iskustvo proizvodnje motora za trkačke automobile, a kada se Chevrolet obratio za pomoć, Britanci su isporučili moderni 2.0L motor sa 111 ks. To je bilo značajno više od ostatke Vega linije, gde je i dalje bio dostupan samo 2.3L motor sa 78 ks i 87 ks, a Coswroth je takođe bio i najbrži model u liniji sa ubrzanjem do 100 km/h za oko 12 sekundi.

Chevrolet Vega

Dostupan u samo jednoj boji (crnoj), Vega Coswroth je imao početnu cenu od čak $5,916. To je bilo ne samo duplo više nego osnovni Vega već i više nego legendarni Chevrolet Corvette, pa samim tim ne čudi što je samo 2,061 primerak našao kupca. Za 1976. Chevrolet dodaje i ostale boje kao opciju na Vega Cosworth, a prvi put kupac je dobio opciju i pet brzina manualnog menjača, što je bila retkost za Američki automobil tokom 1970ih godina. I pored novih dizajnerskih promena, kao i predstavljanjem luksuzne LX verzije, prodaja je nastavila da pada i 1976. samo 160,524 Vega napušta fabriku. Godina 1977. će se pokazati kao poslednja za ovaj automobil, kada je prodato samo 78,402 vozila. Slaba prodaja, kao i reputacija da nije u stanju da napravi kvalitetan mali automobil sa zadnjom vučom, je igrala dovoljno veliku ulogu da se Chevrolet oproba i sa vozilima sa prednjom vučom. Publika je morala da čeka na naslednika sve do 1981., kada je debitovao model Cavalier, sa prednjom vučom i četvoro vrata i brzo posao hit među kupcima. Cavalier se uspešno prodavao sve do 2005. bez većih skandala.

Chevrolet Vega

Vega je danas poznat kao automobil koji je umalo sahranio General Motors i možda najbolji pokazatelj problema u Američkoj auto industriji tokom 1970ih godina. Zajedno sa glavnim rivalom Ford Pintom, koji je ustao upamćen po skandalima sa nesigurnim rezervoarima, Vega je dopustio Japanskim rivalima da preuzmu tržište malih automobila, koje kontrolišu do današnjeg dana. Međutim, iz navedenog razloga Vega je danas dosta jeftin automobil, pa se tako osnovni primerci odlično očuvani mogu naći već za $8,000, a Cosworth već za $15,000. Dok se mnogi sigurno pitaju zašto bi kupili automobil sa problematičnom istorijom, spomenućemo da je Vega ipak bio bitan automobil u Chevroletovoj istoriji. Pored podatka je da u sedmogodišnjoj istoriji prodato približno dva miliona primeraka, Vega se može karakterisati kao test vozilo za Američkog proizvođača vozila, jer greške na njemu nikada posle nisu ponovljene …

Autor: Talladega
Slike: Chevrolet
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Be the first to comment on "Chevrolet Vega – Istorija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*