FACEL Vega – Istorija

FACEL Vega

Najluksuznija posleratna francuska fabrika automobila FACEL Vega, sijala je kratko, ali izuzetno snažno, kao i zvezda po kojoj je dobila ime …

Francuska automobilska industrija je u periodu do izbijanja Drugog svetskog rata obilovala luksuznim brendovima koji su postavljali najviše standarde. Bugatti, Delage, Delahaye, Hotckiss i Talbot-Lago su fabrike koje su bile najdominantnije na polju sportsko-luksuznih modela koji su svojim srećnim vlasnicima nudili brzinu, snagu i vrhunska tehnička rešenja tog perioda. Međutim, rat i okupacija su prekinuli proizvodnju, a nakon rata Francuska je, kao i cela Evropa, bila toliko siromašna da su ove slavne marke jednostavno nestale izgubivši tržište, trku u razvoju i samopouzdanje. Pravljenje automobila ostavili su za neka srećnija vremena i neke bogatije ljude. Ipak, galski duh se nije dao slomiti, a francusko viđenje luksuznih automobila se materijalizovalo u obliku čuvene fabrike FACEL Vega.

FACEL Vega

Ovo je priča o fabrici, njenim najpoznatijim i najboljim modelima kao i o periodu u kom su stvarani. FACEL Vegu osnovao je Jean Daninosa, pariski industrijalac, 1938. Sama reč FACEL je skraćenica od Forge et Ateliers de Construction d’Eure et de Loire i u početku se firma bavila proizvodnjom metalnih komponenti najšire primene. Zahvaljujući prinudnoj saradnji sa nacistima tokom rata, fabrika FACEL izlazi bogatija i odmah počinje saradnju sa auto industrijom. Klijentela gospodina Daninosa je bila raznovrsna i uključivala je izradu karoserija za Simcu, Panhard, francuski Ford Comet pa čak i za Pininfarinu. Pored delova za automobile, FACEL je postao poznat i po izradi kuhinjskih elemenata, kao i alata. Iako, veoma poznat u evropskim automobilskim krugovima, Daninos je želeo da stvara sopstvene automobile, potpuno nezavisno od drugih proizvođača. Svoju šansu je video u kolapsu francuskih ultraluksuznih proizvođača.

FACEL Vega

Godine 1954. svetlost dana ugledao je model Vega, zapanjivši javnost i skrenuvši pažnju na ovu kreaciju. Reč je bila o GT kupeu modernih linija i luksuznog finiša koji će do kraja biti karakterističan za ovu marku. Karoseriju je dizajnirao Jaques Brasseur, a ispod haube je čekalo još jedno iznenađenje – snažan i izdržljiv američki V8 motor. Daninos je znao da je stvaranje sopstvenog agregata dug, mučan i skup proces pa je jednostavno preuzeo najsnažnije i najkvalitetnije motorske jedinice tog doba – američke. De Soto Firedome V8 motor Chryslera imao je zapreminu od 4.7 litara i 180 ks, više nego dovoljno za vrhunski GT automobil. Kvalitet izrade bio je zapanjujuće dobar, a prvi testovi su pokazali da je reč o jednom veoma ozbiljnom automobilu koji, iako prvenac mlade fabrike, može da konkuriše i nekim mnogo poznatijim modelima.

FACEL Vega

Po ceni od skoro 7,000 dolara nikako nije bio jeftin, ali je napravljeno 46 primeraka do 1955. Ohrabren ovim uspehom, Daninos odlučuje da se maksimalno posveti proizvodnji automobila. Revizija postojećeg modela iz 1956. preimenuje ga u FVS (FACEL Vega Superme) i uključuje nov motor od 5.5 litara, takođe, iz Chryslera. Ovaj model se proizvodio sve do 1958. kad ga je nasledio čuveni HK 500 o kome će kasnije biti više reči. Otprilike u isto vreme, kompanija je predstavila i fantastični FACEL Vega Excellence, super luksuznu limuzinu napravljenu na produženoj šasiji modela HK 500. Ovaj automobil se odlikovao prepoznatljivim dizajnom prednjeg dela, odsustvom B stuba i vratima koja su se otvarala simetrično (suicide doors). Pri ceni od 12,800 dolara ovaj model je bio skuplji od Rolls-Roycea ili najskupljeg Cadillaca.

FACEL Vega

Relativno malu produkciju od samo 152 primerka, napravljena u periodu od 1959. do 1962., ograničila je nespremnost tržišta na ovakve automobile, zatim visoka cena, kao i loša navika otvaranja vrata pri oštrijim krivinama, što je danak konstrukcionim propustima, čestim kod malih proizvođača. Samim početkom šezdesetih FACEL Vega je bila na vrhuncu slave, a počeli su u krugovima poznavalaca da je prepoznaju kao vrhunski brend. Zahvaljujući nekonvencionalnosti pojave, luksuzu i beskompromisnoj snazi, ovi automobili su bili omiljen prevoz verziranih javnih ličnosti tog doba. Pablo Picasso, Danny Kaye, Ava Gardner, koja je imala čak tri FACEL-a, samo su neki od vlasnika. Čuveni francuski pisac Albert Camus, autor poznatih dela ”Stranac”, ”Mit o Sizifu”, ”Pad” itd. poginuo je vozeći ovaj automobil.

FACEL Vega

On je bio fasciniran snagom i brzinom ovih automobila, a zbog luksuza i udobnosti, potpuno nesvestan klizavog kolovoza. Pored toga, krajem šezdesetih čak je i bubnjar legendarne grupe The Beatles, Ringo Starr kupio model HK 500 za ličnu upotrebu. Ipak, upravo taj period označava i početak kraja ove fabrike. Uvidevši da ga visoko luksuzni i retki automobili nikada neće globalno afirmisati, Daninos predstavlja mali dvosed i kabriolet nazvan Facelia sa namerom da poveća prodaju, zaradu i prisutnost svog imena. Ovaj model je imao prepoznatljiv dizajn i sve kvalitete kuće, ali i jednu fatalnu manu – motor. Ostaje nejasno zbog čega nisu korišćeni provereniji agregati, ali se Daninos okrenuo maloj fabrici Pont-a-Mousson i od nje nabavio redni četvorocilindraš zapremine 1.6 litara i visoke snage od 115 ks.

FACEL Vega

Problemi su počeli da se javljaju čim su prvi primerci napustili fabriku, jer je agregat bio toliko nepouzdan da je kompanija zapala u ozbiljne finansijske poteškoće i to samo zbog besplatnih opravki u garantnom roku! Ovaj motor je bio toliko loš da je i 1,000 km bez kvarova bilo nemoguće preći. Godine 1963 počinje ugradnja agregata od 1.8 litara Volvo P 1800 koji je bio daleko kvalitetniji, ali je šteta bila nenadoknadiva. Zamišljen kao velikoserijski automobil Facelia je napravljena u samo 1,500 komada, a naći danas primerke sa originalnim Pont-a-Mousson motorom je jednako teško kao pronaći Parižanina koji voli američke turiste. Iako je 1962. stigao model Facel 2, odnosno još bolja i jača verzija modela HK 500, ime FACEL Vega je pratio loš publicitet, koji je sa sobom doneo slabu prodaju, gubitak popularnosti i poznate klijentele. Sve je to rezultovalo bankrotom i prestankom proizvodnje, 1964.

FACEL Vega

Iza projekta ”mesije” Daninosa koji je preminuo 1996. u Kanu, ostalo je nasleđe francuskih luksuznih automobila, oko 2,500 proizvedenih primeraka i jedan nezavršeni Le Mans prototip. Model koji najbolje predstavlja filozofiju ove fabrike jeste, već spomenuti, HK 500. Kao što je već rečeno, predstavljen 1958., bio je u tom trenutku najbolji Grand Tourismo kupe na tržištu. Sa ogromnim V8 Hemi motorom od 6 litara i 350 ks bio je najjači među konkurentima kao što su Mercedes 300SL, Maserati Sebring, Jaguar XK140, Chrysler 300C i Bentley Continental, a osim toga i vrednosti ubrzanja i maksimalne brzine su govorile u korist ovog modela. Godine 1959. počinje ugradnja još većeg motora od 6.2 litra, iste snage, ali većeg obrtnog momenta sa kojim ovaj automobil još suverenije vlada putevima.

FACEL Vega

Putnici u ovom modelu su mogli da uživaju u potpunom luksuzu tog doba. Električni podizači prozora, koža, drvo i klima uređaj bili su vrhunac. Zbog ogromnih motora podrazumevala se i ogromna potrošnja, ali kupci za to nisu mnogo marili. Krajem 1961., pojavljuje se model Facel 2 odnosno dalja razrada koncepcije započete na HK 500. Dizajnerski, razlikuju se u izgledu prednjeg i zadnjeg dela dok su ostali detalji i proporcije isti. Promene su uključivale i disk kočnice na prednjoj osovini kao i veći i snažniji agregat od 6.8 litara i 390 ks u tom trenutku ubedljivo najjači automobil u klasi. Kao i njegov prethodnik zadržao je visoke performanse pa je tako ubrzanje od 0 do 100 km/h bilo moguće za 7.5 sekundi, dok je maksimalna brzina iznosila oko 220 km/h. Nažalost, ovaj model nije u potpunosti zaživeo zbog gubitka kredibiliteta i bankrota fabrike.

FACEL Vega

Ovi automobili su, zbog svojih karakteristika, najčešće kupce nalazili među osobama vezanim za automobilski sport. Naime, toliku snagu nije baš svako mogao sa uspehom da kontroliše (setite se Camusa, pisca), tako da su među poznatim vozačima Stirling Moss i Roy Salvadori koristili FACEL Vege da udobno, sigurno i pre svega brzo stignu do Grand Prix staza, sa jednog na drugi kraj Evrope. Danas, sjaj ove zvezde u automobilskom sazvežđu nije potamneo. Konstantno popularni, ali nikad masovno poznati, ovi automobili imaju verno sledbeništvo. Zahvaljujući kvalitetu i kulturi kupaca, veliki deo produkcije je preživeo. Cene su visoke, ali ne toliko nerazumno pa dobar HK 500 košta oko 50,000 evra.

FACEL Vega

Nažalost, francuska auto industrija nije dostigla visine zadate vizijom gospodina Daninosa. Velika šteta, znajući koju inventivnost i osećaj za lepo poseduje ova nacija. Ipak, treba se nadati da će vreme pred nama doneti još neke automobile dostojne zvezdanog statusa, vrhunskog kvaliteta i nasleđa prethodnika …

Autor: 426 Hemi
Slike: FACEL
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Be the first to comment on "FACEL Vega – Istorija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*