Datsun 510 – Istorija

Datsun 510

Iako Japanska auto industrija nema mnogo automobila koji bi se mogli nazvati klasikom i koji su imali uspešnu trkačku istoriju tokom 1960ih i 1970ih godina, Datsun 510 se izdvaja kao automobil koji je naterao svet da primeti šta Japanci imaju da ponude.

Još tokom 1950ih godina Japanska auto industrija je počela da se razvija velikom brzinom. Serija automobila iz kompanije Prince je po prvi put stavila Japance u centar pažnje zahvaljujući elegantnom dizajnu koji je u velikoj meri podsećao na ono šta je zapad godinama nudio. Sledeća na redu je bila Toyota koja je 1967. predstavila model 2000GT, mali dvosed sa zadnjom vučom, 150 ks i dizajnom koji je u velikoj meri podsećao na Jaguar E-Type, ali sa daleko manjom cenom. Međutim, iako su Prince i 2000GT privlačili veliku pažnju ljubitelja automobila, njihova visoka cena ih nije proslavila u ostatku sveta pa su tako Evropski kupci ipak davali novac sa luksuzne Mercedese i sportske Porscheove dok su Američki kupci imali izbor između luksuznih Cadillaca i sportskih Corvette. U celu priču se brzo uključio Datsun čiji model 510 je na prvi pogleda izgledao kao samo jedan i nizu ekonomičnih kompakta, ali je ostavio dubok trag u tadašnjoj Trans Am seriji i otvorio vrata i ostalim Japanskim kompanijama. Datsun je jedna od najstarijih Japanskih kompanija koja vuče poreklo još iz 1911. Masujiro Hashimoto, jedan od Japanskih inženjera koji je završio fakultet u Americi, se vratio u domovinu i sa pomoći tri investitora želeo da proizvede prvi Japanski automobil koji će se proizvoditi u visokim brojevima.

Datsun 510

Kompanija je u samom startu nosila Hashimoto Motors ime da bi nedugo kasnije ime promenjeno u DAT u čast tri originalna investitora. Sve do kasnih 1930ih godina kompanija je uglavnom ručno proizvodila male i ekonomične gradske automobile sa željom za veću proizvodnjom. Sredinom 1930ih godina čelni ljudi DAT-a kupuju zatvorenu Graham Paige fabriku u Severnoj Americi i šalju opremu nazad u Japan gde počinje da niče prva Japanska proizvodna traka. U veoma kratkom periodu DAT uspeva da poveća proizvodnju zahvaljujući nižim troškovima, a kompanija predstavlja svoj najnoviji automobil koji je nosio Datson oznaku. Međutim, na Japanskom jeziku reč Datson označava gubitak novca i nakon što je Nissan postao vlasnik kompanije 1932. kompanija menja ime modela u Datsun. Proizvodnja je prekinuta zbog Drugog Svetskog Rata, ali je nastavljena u velikoj meri posle rata. Jedan od prvih potpuno novih modela kompanije je bio Bluebird koji je debitovao 1959. Ovaj model je u velikoj meri ličio na Britanske automobile i prodavao se jako slabo sve do 1968. kada je Datsun publici predstavio novi Bluebird 510. Do tog momenta Datsun je imao jako malo uspeha na najvećem tržištu na svetu, Američkom, i želeo je slične brojeve prodaje kao Volkswagen i Toyota. Kompanija je znala da u tom slučaju mora da razvija potpuno novi automobil koji bi imao sportski i elegantni dizajn i moćan motor, ali po ceni biti dosta jeftiniji od konkurenata.

Datsun 510

510 je vukao poreklo od prethodnog Bluebird (310), koji je dizajniran od strane Pininfarine, ali je 510 dizajniran od strane Nissanovog dizajnera Teruo Uchino. Ovaj mladi dizajner je dobio zadatak da dizajnira automobil koji neće ličiti na Italijanski ili Britanski automobil već kao automobil koji dolazi iz nove Japanske dizajnerske škole. Iako ima onih koji kažu da je Uchino koristio BMW 1600 kao inspiraciju, dizajnerske sličnosti sa Nissan President i Toyota Crown se svakako mogu primetiti. Glavni cilj Datsuna je bio probijanje na Američko tržište, gde je godišnja prodaja iznosila oko 50,000 primeraka, ali nikako nije želeo još jedan u nizu ekonomičnih automobila sa slabim performancama. Kada je 510 predstavljen Američkim kupcima krajem 1967., kupac je dobivao izbor sedana i karavana sa 1.6L motorom koji je razvijao 96 ks i imao sportsku suspenziju po početnoj ceni od samo $1,996. Snaga se prenosila na zadnje točkove preko tri brzine automatskog menjača dok je kasnije predstavljen i četiri brzine manualni menjač. U poređenju sa konkurentima, 510 je bio $500 jeftiniji od BMW 1600 i $200 skuplji od Volkswagen Beetle od koje je pružao više prostora i snage kao i udobniju vožnju. Kupcima se svakako dopala kombinacija solidnog dizajna, prostranog enterijera i velikog gepeka zahvaljujući kojima prodaja Datsuna je skočila za četiri puta u periodu od 1968 do 1973.

Datsun 510

Prodaja je startovala odlično i već prve 1968. Datsun je uspeo da proda 40,000 510 Američkim kupcima. Veruje se da je jedan od razloga za uspeh bila reklama koja je pokazala ženu kako vozi 510 na autoputu uz okean u Kaliforniji sa Vivaldi muzikom. Reklama nije imala reči već se samo na kraju pojavio logo Datsuna. Tokom 1969. Datsun debituje i 510 sa dvoje vrata kao i sportsku SSS verziju koja je imala 109 ks. 510 je opstao na tržištu do sredine 1973. kada je zamenjen sa novim Bluebird 610, a u pet godina proizvodnje Datsun je širom sveta prodao oko 400,000 510. Ono što je proslavilo 510 u Americi je bila njegova trkačka istorija. I serijski 510 je imao solidne performance za svoju klasu. Zahvaljujući niskoj težini od 956 kg, ubrzanje do 100 km/h je iznosilo 14.5 sekundi dok je 510 prelazio četvrtinu milje (402 metra) za 19 sekundi pri brzini od 112 km/h. Još tokom 1969.Datsun je primetio da novi sportski model kompanije, 240Z, beleži veliki uspeh među kupcima zahvaljujući trkačkoj istoriji. Yutaka Katayama, tadašnji predsednik Nissan USA, je čelnicima kompanije u Japanu predstavio ideju da se 510 oproba i u auto sportu, ali je dobio negativan odgovor. Kompanija se ipak bojala da se investicija nebi mogla isplatiti pošto Datsunov mališan nikako nije mogao da se nosi sa Američkim automobilima u vreme kada je vladala muscle car revolucija.

Datsun 510

Međutim, Katayama se nije predavao i ubrzo je počeo da prati tadašnju Trans Am seriju koja je bila biblija za manje automobila. Iako je postojala i ranije, Trans Am serija je stekla na popularnosti 1966.i delila se na dve klase – do 2.0L i od 2.0L-5.0L. Ova druga klasa je bila svakako popularnija sa velikanima kao što su Ford Mustang, Chevrolet Camaro, Mercury Cougar, Plymouth Barracuda i AMC Javelin. Ona druga klasa, ispod 2.0L, je počinjala takođe da privlači pažnju i u njoj su uglavnom dominirali Alfa Romeo i Porsche. Jedna od prvih osoba koja je primetila trkački potencijal 510 je bio Pete Brock. Njegov trkački tim Pete Brock Racing Enterprises (BRE) je koristio 510 još od 1969. sa delimičnim uspehom, a Datsun je stupio u kontakt sa BRE tokom 1970. Plan je bio spremiti 510 za 1971 sezonu sa specijalnim 1.8L motorom koji je razvijao 150 ks kao i pet brzina manualnim menjačem. 510 je odlično počeo sezonu sa pobedom u već trećoj trci u sezoni. Na kraju sezone Datsun je zabeležio šest pobeda u deset trka i osvojio šampionsku titulu nakon velike borbe sa Alfom Romeo. Naime, na kraju sezone Datsun i Alfa Romeo su osvojili po 60 poena, ali je titula dodeljena Japanskom proizvođaču zahvaljujući šest pobeda prema četiri pobede za Alfu. Datsun nije pokazao znake slabosti ni u 1972 sezoni sa devet pobeda u 11 trka, a jedan od 510 vozača, John Morton, je ubedljivo završio na prvom mestu.

Datsun 510

Na kraju se ispostavilo da je 1972. bila poslednja za Datsun u Trans Am seriji koja je ubrzo postala samo senka nekadašnje imperije nakon što su se auto kompanije počele više koncentrisati na sigurnost i potrošnju kod automobila. BRE je ubrzo rasprodao sve svoje trkačke automobile koji su danas u privatnim vlasništvima. Pored Trans Am serije vredno je spomenuti da je 510 zabeležio i zapažene rezultate i na East African Safari Rally sa trećim mestom 1970 sezone. Iako je 510 danas u senci drugog Datsuna, 240Z i 280Z, ovaj automobil je svakako bitan u istoriji Japanske auto industrije kao prvi automobil koji je Japancima otvorio put da pokažu svoje umeće širom sveta. Cene takođe nisu velike i obično se kreću do $5,000 na Američkom tržištu. Ovaj automobil je takođe dosta jednostavan za modifikovanje i retko se u prodaji može naći automobil koji je u fabričkoj kondiciji. Na žalost, Datsun danas ne postoji i poslednji automobil sa ovim imenom je sišao sa proizvodne trake 1984. nakon odluke Nissana da sva vozila kompanije nose samo “Nissan“ oznaku.

Autor: Talladega
Slike: Datsun
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Be the first to comment on "Datsun 510 – Istorija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*