Ford Model A – Istorija

Ford Model A

Napraviti naslednika velikom i legendarnom automobilu svakako nije lagan posao i veliki izazov za bilo koju kompaniju.

Jedan od najvećih proizvođača automobila današnjice, Nemački Volkswagen, je približno 20 godina eksperimentisao sa modelima Type 3 i Type 4 pre nego što je novi Golf uspešno zamenio legendarni Beetle. Međutim, kod Forda situacija je bila nešto drugačija. Vremena su bila takva da Američki gigant nije imao vremena ni šansu da eksperimentiše sa naslednikom legendarnog Model T, koji je “stavio Ameriku i svet na točkove“. Model T je bio prvi masovno proizveden automobil u svetu, a sredinom 1910ih godina je činion oko 50% svetskih automobila. Predstavljen 1908, Model T je bio pravi automobil u pravo vreme, a do 1927. je prodato preko 15 miliona primeraka – rekord koji do današnjeg dana su uspeli da obore samo Toyota Corolla, Ford F-Series, Volkswagen Beetle i Golf i Ford Escort.

Ford Model A

Međutim, do sredine 1920ih godina činilo se da je vreme Model T prošlo. General Motors je predstavio liniju koja je pružala za svakoga po malo, uključujući modele sa više snage i većom udobnosti i opreme. Kako se situacija u Americi popravila posle prvog svetskog rata tako se i kupci okretali konkurentima koji, iako su imali veće cene, su ipak pružale mnogo više od Model T. U samom početku Henry Ford, predsednik Forda i jedan od osnivača Model T, se protivio promenama. Model T se i dalje prodavao u visokim brojevima čime je i dalje bio najprodavaniji auto na svetu. Međutim, posle nekoliko godina ubeđivanja do sredine 1920ih godina Edsel Ford, Henryev jedini sin, je uspeo da ubedi oca da ako Ford želi da opstane da mora da krene sa proizvodnjom modernijeg automobila. Razvoj na novom modelu je počeo tokom 1926., a Henry je osnovao nešto što se zove Design for Manufacturability (DFM) koji se i dan danas koristi u auto industriji. Prema Henryevoj ideji, DFM se zasniva na jednostavnošću automobila čime su bili lagani za proizvodnju i popravke, a pri tom i kvalitetniji na duži period.

Ford Model A

Upravo je Henry bio zadužen za sve tehničke delove novog automobila, za koji je odlučeno da će se zvati Model A, dok se Edsel postarao za dizajn. Edsel je i ranije bio jako zainteresovan za dizajn što potvrđuju mnogi Lincoln modeli koje je Edsel lično dizajnirao. Sa dizajnerske strane Model A nije napravio revoluciju i uglavnom je pratio linije koje su drugi automobili imali tokom 1920ih i ranih 1930ih godina. Kupac je dobivao izbor čak devet različitih verzije, preko osnovnog roadstera do Town Car limuzine. Početna cena je iznosila samo $385 dok je za Town Car bilo potrebno izdvojiti $1,400. Većina kupaca se ipak odlučila za coupe ili sedan, a solidan broj i pickupa je proizveden. Ispod haube se nalazio novi 201cid/3.3L I4 motor koji je razvijao 40 ks dok je menjač bio tri brzine manualni. Maksimalna brzina je bila 65 mph (104 km/h). Ono što je bilo zanimljivo je da je Model A nuđen u četiri različite boje, ali crna boja, koja je bila jedna od zaštitnih znakova Model T, nije bila dostupna. Model A je bio prvi Ford u mnogim kategorijama, pa je tako bio prvi Ford koji je imao tradicionalne papučice za gas, kočnicu i kvačilo, prvi Ford sa satom za brzinu i za gorivo, a takođe je bio i prvi automobil na svetu koji je imao sigurnosna stakla koja se koriste i danas.

Ford Model A

Model T je publici predstavljen Oktobra 20, 1927., ali je prodaja startovala tek Decembra 2. Proizvodnja se uglavnom odvijala u Fordovim fabrikama u Detroitu, Minesoti i Kanadi, a za inostrana tržišta i u Argentini, Nemačkoj, Danskoj, Irskoj, Engleskoj i Australiji. Posle svega 15 meseci na tržištu Ford je prodao milioniti Model A, a samo pet meseci kasnije i drugi milioniti. Model A je ostao na tržištu sve do kraja Marta, 1932. i u četiri i po godine proizvodnje je proizvedeno čak 4,849,340 primeraka, a veruje se da bi prodaja bila još veća da nije bilo Velike Depresije. Pored velike popularnosti u Americi, Model A je bio jako popularan i u Sovjetskoj Uniji gde se prodavao pod GAZ oznakom, ali u ostatku Evrope nije baš sjajno primljen. Iako je Ford ponudio poseban motor za Evropsko tržište da zadovolji standarde (2.0L sa 40 ks), Model A je bio dosta velik za Evropske puteve i Ford je već tada počeo da razmatra proizvodnju posebnih modela za takva tržišta (što je dovelo do osnivanja Ford Engleska, Ford Nemačka, Ford Francuska …).

Ford Model A

Danas je Model A solidno cenjen klasik i veoma popularan u hot rod kulturi iako u senci njegovog naslednika Model B (poznatiji kao 1932 Ford) koji se pružao prvi jeftiniji V8 motor na svetu. Ali za Ford je možda najbitniji model u dugogodišnjoj istoriji koji je održao Ford u životu tokom teških vremena.

Autor: Talladega
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Be the first to comment on "Ford Model A – Istorija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*