Lincoln Zephyr- Istorija

Lincoln Zephyr

Automobil koji je obeležio vreme i mesto

Ako bi gledali istoriju američke automobilske industrije, automobili koji su bili ispred svog vremena su obično nestajali sa tržišta pre nego što njihovo vreme stigne. Setimo se samo koliko je legendarni Citroen DS bio hvaljen u Evropi svojevremeno, zahvaljujući tome što je bio veoma napredan. Međutim, kod probirljivih Amerikanaca situacija nije bila takva. Početkom 1930-ih godina, kada su automobilske kompanije počele da eksperimentišu sa novim idejama, publika bi se zapitala: „zašto bi komplikovali kad može jednostavno?“ Automobili kao što su Chrysler Airflow i Hupmobile Aerodynamics su bili osuđeni na propast od prvog dana, najviše zato što su bili drugačiji od „kockastih“ konkurenata, koji su već dvadesetak godina vladali tržištem. A onda se pojavio Lincoln Zephyir i u potpunosti promenio standarde…

„Survivor“
Iako je imao jednako aerodinamičan dizajn kao i spomenuti Airflow i Aerodynamics, i nikada se nije prodavao u velikim serijama, Zephyr je opstao na tržištu čak 12 godina i bio je veoma konkurentan čak i krajem 1940-ih godina, kada je njegov dizajn počeo da zaostaje za vremenom. Lincoln Zephyrje takođe bio začetnik potpuno nove klase automobila, koju su kasnije pratili Cadillac i Packard, a uspeo je da sačuva i Lincoln ime kroz „Veliku depresiju“, koja je „sahranila“ mnoge premijum proizvođače vozila, kao što su Duesenberg, Cord, Auburn i Pierce-Arrow.

Lincoln Zephyr 1937-1939

Lincoln Zephyr 1937-1939

Početkom 1930-ih godina, Lincoln je bio relativno mala kompanija u svetu luksuznih automobila. Osnovan 1917. godine od strane Henrija Lilenda (takođe osnivač Cadillaca), Lincoln je postao Fordova luksuzna divizija 1922., ali se nikada nije mogao pohvaliti visokom prodajom. Najbolja godina kompanije je bila 1926., kada je prodato 8.858 primeraka, ali je do početka tridesetih godina pala na samo 1.700 vozila, ponajviše zahvaljujući jakim vezama sa jeftinijim divizijama (Cadillac) ili odličnoj prošlosti u kojoj su ostvarili visoke profite (Packard). U slučaju Lincolna, njegova pozicija se nalazila negde u sredini. Iako je imao samo jedan model u ponudi, K seriju, Lincoln je iza sebe imao veoma uspešni Ford, koji je mogao da investira velike sume novca u nove modele, a već početkom tridesetih godina se znalo da kompanija adi na novoj Mercury diviziji. Međutim, kako je K serija bila veoma skup model, Ford je tražio način da popuni prazninu između njega i budućih Mercury automobila.
Lincoln Zephyr 1937 - 1939

Lincoln Zephyr 1937 – 1939

„Teritorija“ Edsela Forda
Iz navedenog razloga, Henri Ford je poverio Lincoln svom jedinom sinu, Edselu. Dok je Henri smatrao da automobili treba da budu jednostavni za održavanje i popravke, kao i jeftini da ih svako može priuštiti, njegovog sina su više zanimali luksuzni modeli sa mnogo stila. Upravo je Edsel najzaslužniji za prvu liniju luksuznih Fordova sa „Deluxe“ oznakom, ali posle njihovog uspeha je imao mnogo težak posao – sačuvati Lincoln kroz veliku krizu kada čak i bogataši nisu želeli da troše novac na skupe automobile. Početkom 1932. godine, Edsel kontaktira poznatu kompaniju „Briggs Manufacturing“ i naređuje proizvodnju prototipa koji bi imao sve ono što krasi veće Lincolne, ali dimenzije manjih Fordova. Briggs je projekat dodelio mladom holandskom inženjeru Džonu Tjardi, koji je želeo aerodinamične linije aviona da primeni na automobilu. Tjarda je napravio nekoliko drvenih prototipova i predstavio je te ideje Edselu, koji je bio pozitivno iznenađen. Za razliku od većine „kockastih“ automobila iz ranih tridesetih, ovaj model je pružao elegantne i aerodinamične automobile. U jednom intervjuu, Tjarda je izjavio da je Briggs proizveo tri prototipa, i to dva kupea i jedan kabrilolet. Jedan kupe je imao motor pozadi, drugi (kao i kabrio) napred, a sva tri primerka su predstavljena Edselu bez odobrenja glavnih ljudi Forda.

Lincoln Zephyr 1937 - 1939

Lincoln Zephyr 1937 – 1939

Različiti prototipovi 
U navedenom periodu je važilo nepisano pravilo da se kabrioleti proizvode samo radi imidža i da većina proizvođača gubi novac na njima. Model sa motorom pozadi se činio Edselu najzanimljivijim i naredio je prototip, koji je bio završen u oktobru 1933. Predstavljen na salonima automobila u Detroitu i Njujorku, ovaj prototip je imao V8 motor i automatski menjač. Uskoro je završen i drugi prototip, takođe sa motorom pozadi, koji je imao dvoje vrata sa vozačeve strane i četvoro vrata sa suvozačeve strane, da bi se videla reakcija publike, a uskoro su urađena dodatna tri prototipa sa motorom napred. Rane reakcije publike su bile dosta pozitivne. Potencijalnim kupcima se dopao aerodinamičan dizajn, kao i ideja o manjem Lincolnu, ali su ipak zahtevali da serijski model pruža motor napred. Kada je već reč o motoru, Edsel je ponovo morao da razmatra nekoliko ideja. Dok je rani prototip imao V8 motor iz veće K serije, do ranih tridesetih godina, ovaj motor se činio zastarelim i Edsel je naredio da se razvije potpuno novi motor, specifično za Zephyr. Kao rezultat je nastao novi V12, zasnovan na Fordovom Flathead V8 agregatu, zapremine 4,4 l, koji je razvijao 110 KS.
Judžin Gregori kao spasilac 
Sledeći na redu je bio dizajn. Iako se čak 80% ispitanih potencijalnih kupaca dopao dizajn ranih prototipova, Edsel se bojao katastrofe kao sa već spomenutim Airflowom i Aerodynamicsom. U pomoć je pozvan Judžin Gregori, Edselov prijatelj koji je dizajnirao legendarni Ford Model 40 Speedster iz 1934., a on je odlučio da u velikoj meri unapredi prednji deo. Svetla su prekopirana sa novog Forda 1936, ali hauba i maska su ostali u prepoznatljivom Lincoln stilu. Jedna od karakteristika koje nisu menjane u poređenju sa Brigssovim prototipom je bio enterijer, koji je izgledao kao umanjena verzija većih modela kompanije, pa samim tim veće promene i nisu bile potrebne.
Lincoln Zephyr 1940 - 1941

Lincoln Zephyr 1940 – 1941

Zvanični debi
Lincoln Zephyr je zvanično debitovao u novembru 1935. kao model za 1936. i bio je dostupan u dve verzije, kao kupe sa cenom od 1.275 dolara i kao sedan sa cenom od 1.320 dolara. Iako je u samom startu često poređen sa značajno jeftinijim Airflowom, kada je prodaja startovala Zephyr je počeo da obara rekorde. Već prve godine, 14.994 primerka je pronašlo kupce, a Lincoln beleži svoju rekordnu godinu, kada je 16.528 primeraka prodato. Iako je bio dosta mali za standarde luksuznih automobila, u navedenom periodu, Zephyr je pružao dosta prostran enterijer, koji je mogao da ugosti 6 osoba, uz bogat izbor standardne i opcione opreme. Ovaj automobil je takođe imao i solidne performanse, kao što je ubrzanje do 100 km/h za 14 sekundi i maksimalnu brzinu od 144 km/h, što ga je činilo bržim u poređenju sa glavnim konkurentima, pre svega Packardom 120 i Cadillacom LaSalle.
Još dva modela
Za 1937. godinu, ponuda je proširena sa još dva modela, i to „3-window“ kupe sa cenom od 1.165 dolara i Town limuzina sa cenom od 1.425 dolara. Iako su samo bogataši mogli da priušte spomenutu limuzinu, zbog čega je proizvedeno samo 139 primeraka, 1937. godina se pokazala odličnom za Zephyr i 29.997 primeraka je pronašlo kupce. Kao i godinu dana ranije, Briggs je proizvodio školjku automobila dok bi Ford ubacio mehaniku, enterijer, i spojio sve delove. Posle dve godine čekanja, 1938., konačno debituje i kabriolet, koji je dolazio u dve verzije – prva je imala manje prostora na zadnjim sedištima, ali veći prtljažnik, dok je druga bila zasnovana na sedanu sa više prostora na zadnjim sedištima, ali veoma uskom prtljažniku. Iako nijedan od njih nije doneo visoku prodaju, a proizvedeno je tek nešto više od 1.000 primeraka, oni su privukli dovoljno veliku pažnju da Zephyr i dalje ostane lider u klasi.
Lincoln Zephyr 1940 - 1941

Lincoln Zephyr 1940 – 1941

Godine 1939., Zephyr dobija svoje prve dizajnerske promene, uglavnom u vidu zadnjeg dela, kao i nešto luksuzniji enterijer, ali je prodaja u značajnoj meri ugrožena debitovanjem jeftinijeg Mercuryja. U pitanju je bila još jedna legendarna ideja Edsela forda, pa je tako Mercury u svojoj prvoj godini pronašao čak 75.000 kupaca, dok se Zephyr morao zadovoljiti prodajom od 20.905 vozila.

Sledeće godine, Lincoln odlučuje da „penzioniše“ zastarelu K seriju, a zamena je došla u vidu legendarnog Continentala, verovatno najpoznatijeg modela u dugogodišnjoj istoriji kompanije. Continental je bio značajno veći od Zephyra, ali je opet krao veliki broj njegovih kupaca, posebno što se tržište oporavljalo od teških godina „Velike depresije“. Uskoro je usledio novi problem, kada je debitovao Cadillac serije 61, a posle dugo godina ignorisanja klase, General Motorsova premijum kompanija je odlučila da se detaljnije pozabavi problemom. U klasu su se uskoro uključili i Buick, Oldsmobile, DeSoto, Chrysler i Hudson, a kada su mnogi očekivali uzbudljivu borbu za vrh, usledio je II svetski rat, koji je stopirao proizvodnju automobila.

Lincoln Zephyr 1940 - 1941

Lincoln Zephyr 1940 – 1941

Zephyr ne preživljava ali model ide dalje 
Dok naziv „Zephyr“ nije preživeo rat, sam automobil svakako jeste. Kada je prvi posleratni Lincoln debitovao 1946. godine, on je zapravo bio samo nešto osveženi model iz 1940., ali bez „Zephyr“ imena. Sada je bio poznat samo kao „Lincoln“. Iako je mehanika ostala identična kao i kod prethodnika, Lincoln je bio novi u velikoj meri i direktna kopija većeg Continentala. Ovaj automobil je u velikoj meri ignorisan od strane publike, a danas je takođe značajno manje popularan među kolekcionarima u poređenju sa predratnim modelima. U svakom slučaju, kraj stiže 1949. godine kada je debitovao prvi posleratni Lincoln, sada zasnovan na većim Fordovim i Mercuryjevim modelima, a u novoj ponudi nije bilo mesta za sličan automobil. Premijum klasa se u velikoj meri promenila do kraja četrdesetih godina, pa su tako ostali samo Cadillac, Lincoln i Imperial, dok je Packard bio na ivici gašenja.
Lincoln Zephyr 1940 - 1941

Lincoln Zephyr 1940 – 1941

Cenjen kao klasik
Naziv „Zephyr“ je korišćen do kraja 1942. godine. Oko 130.000 primeraka je pronašlo kupce, dok brojevi proizvodnje od 1946. do 1948. godine nisu poznati i uračunati su u Continental seriju. Danas je Zephyr veoma popularan klasik, a cene nekih retkih primeraka mogu da pređu i 200.000 dolara. Ipak, solidno očuvan predratni Zephyr se može kupiti za do 20.000 dolara, a ni restauracije nisu previše skupe, tako da širom Amerike postoji veliki broj kompanija koje proizvode mnoge potrebne delove. Kroz svoju istoriju, Lincoln je lansirao nekoliko poznatih automobila, posebno u vidu Continentala iz šezdesetih i sedamdesetih godina, kao i Town Cara iz devedesetih. Mnogi zaboravljaju da je Zephyr možda najzaslužniji što je ova premijum divizija preživela teške predratne godine i što nije doživela sudbinu rivala. U navedenu čast, Lincoln je 2006. godine predstavio moderni Zephyr sa prednjim pogonom i V6 motorom, ponovo kao najmanji model kompanije, a ime je promenjeno u MKZ (Mark Zephyr) posle samo godinu dana. Kao i 80 godina ranije, Zephyr/MKZ je započeo novu priču za Lincoln, koji prolazi kroz jednako teška vremena kao i nekada, a možemo da se nadamo najboljim rezultatima.
Lincoln Zephyr 1946 - 1948

Lincoln Zephyr 1946 – 1948

Tekst: Zoran Tomasović
Preuzeto sa: www.vrelegume.rs


Be the first to comment on "Lincoln Zephyr- Istorija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*