Chrysler New Yorker Brougham – Istorija

Chrysler New Yorker Brougham
Neodoljivo elegantno ali spektakularno nepraktično džentlmensko pravilo glasi: „Ako propadaš uradi to sa stilom“. Uprkos naftnoj krizi iz 1973. i recesiji na pomolu, Chrysler je svoju paletu velikih, tj „Full size“ automobila za 1974. dizajnerski kreirao ispočetka bez pozajmiljivanja karoserijskih komponenti sa prethodne generacije. To se barem što na planu Chryslerovih drumskih krstarica, dogodilo poslednji put.
 Chrysler New Yorker Brougham
Nakon megalomanije koja je krasila američku automobilsku industriju pedesetih i šezdesetih godina, sedamdesete donose neugodno otrežnjenje, koje se osetilo u finansijskom smislu. Chrysler nakon loših prodajnih rezultata ukida luksuzni brend Imperial. U poslednjoj raspodeli platformi Imperial se na planu karoserijskih komponenti neznatno razlikovao od manje glamuroznog i New Yorkera. Upravo zato odlučeno je da se New Yorker oplemeni sa elementima preuzetim sa ugašenog modela. Rezultat tretmana ulepšavanja bila je značajno povećana prodaja New Yorkera koji je u svakom pogledu odskočio od jeftinije alternative Newporta.
U plasmanu modela New Yorker Brougham, ponuđena je niska bazna cena od 7000 dolara. Sa svim opcijama dostupnim sa Imperiala, ona je znala da naraste i iznad 10.000 američkih novčanica. Ipak, kupci su se skoro redovno odlučivali za maksimalno opremljene automobile znajući dobro da je reč o Imperialu u svemu osim imenu.
Chrysler New Yorker Brougham
New Yorkerov iskorak u višu klasu, na najbolji način naglašavao metalni „vodopad“ gril. U to vreme čak i Cadillac, je štednje radi, prešao na metalizirane plastične prednje maske.
Mnogo toga na ovom automobilu spadalo je u naprednu tehniku svog vremena. Pomenimo: kompjuterski kontrolisano paljenje, dvostruku izduvnu granu sa fabričkim katalizatorom i hidrauličku nivelaciju zadnjeg kraja.
Instrument tabla bila je je bogata i savremena. Lakirani furnir svojom strukturom imitirao je brazilsko ružino drvo. Instrumentalizaciju je upotpunjavo i digitalni sat. Uz centralnu bravu servo volan i kočnice, sve što je moglo biti elektropomično bilo je: od sedišta preko stakla do izvlačenja antene.
Od luksuzne opreme treba svakako spomenuti kožni enterijer koji iako je nosio marketinški naziv „korintska koža“, ni video nije Grčku. Zapravo, štavljenje se odvijalo u pogonima u Nju Džersiju.
Da bi se naglasilo aristokratsko poreklo, pozlaćeni amblem Brougham sa sve lavovima, našao se na bokovima.

Ekonomizacija je bila prisutna na tuningu pogonskih grupa. Masivan blok od 7,2 litra u ranijim generacijama je zbog veće kompresije isporučivao preko 300 KS.

Smanjenje kompresije dovelo je do uštede u potrošnji goriva zbog povećanja obrtnog momenta od 443 Nm već na 2000 obrtaja u minuti. Sa druge strane raspoloživ broj konja pod haubom sada je iznosio nešto ispod 190.

Za tri godine do 1978. proizvedeno je više od 132 hiljade jedinica ovog luksuznog automobila.

Tekst: Miroslav Schossberger
Preuzeto sa: www.vrelegume.rs


Be the first to comment on "Chrysler New Yorker Brougham – Istorija"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*