Razvoj kompanije Mazda

Mazda

“Mazda” je osnovana daleke 1920., kao proizvođač alata. Veoma brzo, kompanija odgovara na zahteve živnulog automobilskog tržišta i svoju proizvodnju potpuno usmerava na izradu automobila. Popularnost dostavnih trotočkaša u Aziji, uslovila je da prvo vozilo proizvedeno u “Mazdi” bude vozilo na tri točka “Mazda – Go”, 1931. Već sledeće godine, kompanija “Mazda” je otpočela sa uspešnim izvozom ovog vozila u Kinu.

Zahtevi kineskog tržišta bili su toliko veliki da “Mazda” nije proizvodila ni jedan drugi model, sve do početka Drugog svetskog rata. U toku rata kompanija se u potpunosti posvetila izradi pušaka.

Mazda

Nakon rata, “Mazda” nastavlja sa proizvodnjom svog dostavnog trotočkaša, i tek će 1958. proizvesti svoj drugi model, četvorotočkaš, kamion “Mazda Romper”.

Mazda

1960., kompanija će proizvesti svoj prvi putnički automobil. Bio je to “Mazda R360 kupe”. Već sledeće godine, otpočeće saradnja sa nemačkim proizvođačem rotirajućih motora, kompanijom “NSU/Wankel” što će napraviti veliki kvalitativnu razliku “Mazde” u odnosu na ostale japanske proizvođače automobila. Kompanija koristi “Wankel” motore do današnjih dana, dok su proizvođači poput “NSU” i “Citroena” odustali od ovih motora još sedamdesetih.

Mazda

1970., “Mazda” po prvi put izlazi na tržište Sjedinjenih Američkih Država. Sam dolazak na tržište Amerike bio je veoma uspešan, a među prodavanijim modelima bio je pik – up dostavno vozilo. Ipak, sa naftnom krizom 1973., rotirajući motor će usloviti pad prodaje “Mazdinih” vozila. I pored toga, kompanija ulaže u proizvodnju sportskih modela, te će 1978. na tržište izbaciti model RX7, a nešto kasnije i RX8.

Dobra pozicija na američkom tržištu dovela je do investiranja “Forda” u “Mazdu”, 1979. “Ford” je tada postao vlasnik 27% deonica. Tokom osamdesetih, “Ford” je otkupio još 20% udela u kompaniji što je dovelo do korišćenja “Mazdinih” platformi za proizvodnju “Fordovih” modela “Eskort” i “Probe”.

Ekspanzija “Forda” unutar “Mazdine” kompanije eskaliraće devedesetih kada će uslediti još preuzimanja koja će doneti daleko više koristi američkoj kompaniji. Nastavljajući da traga za novim tipovima motora, “Mazda” će 1995. investirati u razvoj Milerovog motora.

Ubrzo, 1997, kompaniju će zadesiti finansijske nevolje koje će dovesti do porasta udela “Forda” do 39,9%. Ovo je dovelo do razvoja zajedničkih platformi za “Mazdu Tribute” i “Ford Escape”, kao i za “Ford Focus” i “Mazdu 3”.

Mazda

Budućnost kompanije leži u razvoju novih i eksperimentalnih tehnologija i naprednom futurističkom promišljanju automobilske industrije. Ovaj napredak naročito se ogleda u razvoju automobila sa hidrogenskim pogonom.

Mazda

Preuzeto sa: auto.blog.rs


Be the first to comment on "Razvoj kompanije Mazda"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*