Toyota Avensis 2003. – 2009.

Toyota Avensis

Prva generacija Toyota  Avensis 1998. je zamenio izvrsnu Toyota Carinu, a Toyota  Avensis druge generacije se proizvodio od 2003. do 2009. i najpogodniji motor  sa turbodizelašem zapremine  1998 ccm i snage 126 KS.

Toyota Avensis druge generacije je ništa drugo do odlična kupovina. Pomalo bučni benzinski motori, ali je izolacija previše dobra i za njih. Toyota Avensis je prosto neuništiva, a poneki “kvarljiv” primerak se nađe i kod najboljih. Kod ovog modela je servisna knjižica zlata vredna, i sigurni smo da će vas dobro služiti.

IZGLED 
Za početak, ovo je Toyota. A to obično znači sedi i vozi. Nema glavobolje, nema jurenja po majstorima, nema nepotrebnog pražnjenja novčanika. Svako će pronaći udobnu poziciju za volanom, nema iznenađenja što se tiče rasporeda komandi, sve su lake za upotrebu i logično raspoređene.

Toyota Avensis

Toyota Avensis

U odnosu na prvu generaciju, Toyota Avensis druge generacije znatno je atraktivniji, a dostupan je u tri karoserijske izvedbe, četverovratna limuzina, te peterovratni karavan i “hatchback”.
2006. napravljen je “facelift” gde je diskretno promenjena maska hladnjaka, prednji farovi i branik. Osveženi su i zadnji svetlosni elementi i zadnji branik.
Unutrašnjost Toyota Avensis je koncipirana i izvedena klasično, sve je na svom mestu, pa je upoznavanje sa svim unutrašnjim elementima vrlo brzo. Ako vam nešto i promakne, lako se pronalazi “u hodu”, te je to dobra preporuka za nestrpljive vozače koji ne mare preterano za dugačkim uvodima pri upoznavanju.
Kvalitet materijala je, kao što smo već i navikli kod “Japanaca,” na odličnom nivou.

Ni na polju praktičnosti joj se nema šta zameriti. Pet odraslih osoba će se komotno smestitiu Toyota Avensis, a gepek je među najvećima u klasi. Kabina je zvučno odlično izolovana, pa će te morati da poterate benzince u crveno da bi čuli da uopšte rade. Ko dizelaša je ovo još bolje, pogotovo pri konstantnim brzinama.

Naginjanje u krivinama je minimalno, a udobnost pri krstarećoj brzini odlična. Po gradu se ovo malo pogoršava, zbog krućeg vešanja. Uz svaku, pa i ovu Toyotu, po pravilu ide dosta opreme što bezbednosne što one neophodne, pa je tako i kod Avensisa.

MOTOR
Dosta široka paleta motora koji su svi, osim možda 1,8 benzinca dobro odmereni za ovu limuzinu. Jedino ovom nedostaje snage i to samo ponekad, u kritičnim preticanjima. Već 2,0 benzinac je odličan izbor.

Tu je i veći, 2,4 koji sa svojih 160 KS sjajno vuče Avensisa. Prosečna potrošnja manjih benzinaca je, uz VVTi tehnologiju, svedena na manje od šest litara bezolovnog benzina, što je sjajno.

Od dizelaša, dve varijante. 2,0 D-4D koji je sjajan u svakom pogledu a posebno po potrošnji. Prosek je, prema fabrici, pet litara euro dizela. Tu je i veći, 2,2 agregat koji ima čak 150 konjskih snaga. Samo je pitanje troškova registracije pa se dobro raspitajte pre kupovine.

Dizelaš 2.0 D-4D je trajan i pouzdan, što se ipak manje može navesti za visokoturažne benzince 1.6 i 1.8. Benzinaca 1.8 se nisu pokazao posebno trajnim. Stariji benzinci imaju problema sa varijatorom faze ventila, faznim lancem (za pogon bregastih vratila), upravljačkom elektronikom i dihtungom glave, a dizelaši pate jedino od problema sa plivajućim zamajcem. To je najviše izraženo kod modela koji često voze u gradu, u ritmu ‘stani-kreni’, a brizgaljke  prave problema jedino ako je gorivo loše.

KVAROVI
Ključna stvarkod Toyota Avensis  je redovno održavanje sa originalnim i kvalitetnim delovima. Ako je ovo bio slučaj kod prethodnog vlasnika, sa velikom sigurnošću možete da pretpostavite da veći glavobolja neće biti.

Poznati su problemi sa kvačilom, pa ga dobro proverite i tražite servisnu knjižicu. Upravljač zna da se pomalo trese, a i kočnice su jedan od uzroka posete servisu, ali ovo su retki slučajevi.

Poznat je slučaj vode u farovima, ali ovo se praktično može svrstati pod stavku “nebitno”. Jedna test vožnja bi trebalo odmah da pokaže sve nedostatke, ako ih uopšte i ima. Ako sve deluje u redu, verovatno i jeste, pa kupovinu možemo samo da preporučimo.

Kod modela kojima je istekla garancija problem može biti  održavanje izvan servisne mreže, delovima sumnjivog porekla  i  važno je da je servisna knjižica uredno ispunjena.

Toyota Avensis

Toyota Avensis

Već po stanju unutrašnjosti i preciznosti komandi može se puno zaključiti. Izlizane komande i obloge sedišta su  loš znak, jer materijali nisu skupoceni, ali su kvalitetni i izdržljivi. Opšte stanje pokazuje i pregled vešanja, posebno ako uočite zazore u vešanju i izgoreo izduvni lonac. No, ako je automobil naizgled u redu, ako nema znakova istrošenosti i radi mirno, kupovina Toyota Avensisa igra je na sigurnu kartu.


Toyota Avensis – Najčešći kvarovi – Link


Prednosti – Toyota Avensis

 • Udobnost
 • Kvalitetna završna obrada
 • Dobra vozna svojstva

Mane – Toyota Avensis

 • Delovi i servis izrazito skupi
 • Dubok i tvrd menjač
 • Dugi hodovi menjača
 • Skučenost na zadnjoj klupi zbog kosine zadnjeg stakla
 • Kod nekih modela dolazi do „pištanja“ disk kočnica kod brzina do 50km/h
 • Problemi sa dihtunzima kod vrata, zbog starenja materijala pod uticajem Sunca
 • Kod dizelskih motora dolazi do neispravnosti u radu common-rail pumpe
 • Kod dizelskih motora dolazi do kvara turbo punjača, prvenstveno kod vozila koja se voze većinom u gradskoj vožnji
 • Kod dizelskih motora u nekim primercima dolazi do začepljenja injektora
 • Kod nekih benzinskih motora dolazi do začepljenja katalizatora, što se manifestuje u manjoj snazi motora
 • Buka u mehanizmu upravljača
 • Kod nekih modela dolazi do preranog otkazivanja prednjih ležajeva točkova
 • Kod nekih modela dolazi do preranog otkazivanja spojke te ležajeva menjača
 • Kod nekih modela dolazi do kvara sa „štop“ svetlima te je potrebna zamjena celog svetlosnog sistema

Izvori:
auto-mane.com
autobloggoran.wordpress.com
autoportal.hr


Be the first to comment on "Toyota Avensis 2003. – 2009."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*